Hamilelikte Stresin Zararları Nelerdir?

19.08.2015
150
Hamilelikte Stresin Zararları Nelerdir?

Hamilelikte Stres ve Hamileliğe Zararları

Hamilelik dönemleri kadınlar için normal hayata nazaran çok daha fazla stresli geçen uzun bir dönemdir. Özellikle de çalışan bayanlar için hamilelik dönemlerinde stres oldukça fazla artarak normal yaşantıyı, sosyal yaşantı ve hamilelik dönemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Hamilelik sürecinde özellikle ilk üç ay, kadınların gebelik dönemi değişikliklerine alışabilmeleri, vücut tarafından salgılanan hormonlara vücudun verdiği tepkilerin tam anlamıyla oturması ve hamile bayanın bu sürece alışması noktasında daha sorunlu geçecektir. Bu dönemde anne adaylarında sıklıkla nedensiz ağlama nöbetleri, kendini beğenmeme, içe dönük bir ruh hali ve pasiflikler görülebilmektedir. Hamilelik dönemlerinin ilk üç ayı ve özellikle de son üç ayında kadınlarda sorunlar oldukça fazla artış göstermektedir. İlk üç ayda hamileliğe alışma sürecinin verdiği sorunlar gözlemlenirken hamilelikte stres, hamileliğin son döneminde de doğum dönemi sorunlarını beraberinde getirmektedir.

Hamilelik Döneminde Neler Strese Yol Açmaktadır?

Hamilelik dönemi ebeveynler için oldukça heyecan ve stres dolu geçen bir dönemdir. Öyle ki; bebeğin odasının hazırlanması, doğum çantasının hazırlanması ve bebek kıyafetlerinin alınması gibi tatlı telaşlar barındıran anlar dahi anne ve baba adayları için bir anda stresli dönemlere dönüşebilmektedir. Özellikle çalışan anne adayları iş ortamlarındaki stres ile birlikte birleşen hamilelikte stres duygularından dolayı oldukça sorunlu dönemler yaşamaktadır. Hamilelik döneminde kadınlarda sık idrara çıkma, kusma, baş dönmesi, ayaklarda şişmeler gibi birçok sorun strese neden olmaktadır. Hamilelik döneminde bayanların stres yaşamamaları için özellikle maddi sorunlar yaşamamaları, planlanan işlerin tam tamına planlandığı gibi yürümesi gerekmektedir. Tabir-i caizse zaten buluttan nem kapacak kadar sorunlu bir ruh halini beraberinde getiren hamilelik döneminde bu tarz sorunlar hamile bayanların daha çok yıpranmasına ve stres yaşama ihtimallerinin artmasına sebep olacaktır.

Hamilelik Döneminde Yaşanan Stres Bebek ve Anne Adayı Üzerinde Ne Gibi Olumsuz Etkiler Oluşturur?

Hamilelik döneminde stres, anne adayının hayata bakış açısından gebelik sonlandığında sahip olacağı bebeğe bakış açısına kadar birçok noktada olumsuzluklara sebep olmaktadır. Bunlar sadece psikolojik etkenler olarak sıralansa da hamilelikte stres sonrasında hamile bayanların gebelik dönemlerinde normal süreçler içerisinde gerçekleşmesi gereken belirtilerin görülmediği de gözlemlenmiştir.

Tüm bunların yanında hamilelik döneminde yoğun stres yaşayan anne adaylarının erken doğum, ölü doğum ve düşük gibi sorunlarla karşılaşma oranları stres seviyesi daha az olan bayanlara göre oldukça fazla olduğu gözlemlenmiştir. Hamilelik döneminde yaşanan stres, plasentaya giden damarların tıkanması ile birlikte bebeğe oksijen ve besin akışının engellenmesine sebep olup bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini de doğrudan etkileyebilir. Hamilelik döneminin yoğun stres altında olması, bebeğin düşük ağırlıklı doğmasına da sebep olacaktır.

Hamilelikte stresle birlikte gestasyonel diyabet, tansiyon gibi rahatsızlıklarında etkisini göstermesi sonucunda anne adayının tam olarak besin aktarımı sağlayamaması, kendi vücudunun zayıf düşmesi ve bebeğin de buna bağlı olarak zayıflaması gibi etkenlerden dolayı bebekte yine fiziksel ve zihinsel gelişim bozukluklarının görülebilmesi muhtemeldir. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen veriler hamilelikte stresin ne kadar önemli olduğunun önemini göstermektedir. Anne adaylarının hamilelikte kazanılan stresten dolayı alkol, sigara gibi maddeleri kullanmaya başlandığının gözlemlendiği araştırmalarda bu durumun ne kadar önemli olduğu vurgulanmıştır. Anne adayının alkol ve sigara gibi alışkanlıklarının olması bebeğin gelişimini ve sağlığını doğrudan etkileyecektir.

En Büyük Rol Baba Adayı ve Arkadaş Çevresine Düşüyor!

Hamile kadınların yaşadıkları fiziksel ve ruhsal değişimlerden dolayı kazandıkları stresli yaşamı atlatmada en büyük rol, baba adayı ve hamile kadının etrafındaki kişilere düşmektedir. Sağlıklı bir bebek için anne adayının mümkün olduğunca sakin ve normal bir yaşantıya olan ihtiyacı ancak baba adayı ve arkadaş çevresiyle sağlanacaktır. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.