Hamilelikte Su Çiçeği Hastalığı

21.02.2015
195
Hamilelikte Su Çiçeği Hastalığı

Hamilelikte Su Çiçeği Hastalığı

Hamilelikte su çiçeği hastalığı en kolay bulaşan hastalıklardan bir tanesi ve hamilelik sırasında yaşanabilecek su çiçeği rahatsızlıkları çok ciddi boyutlarda problemlerin yaşanmasına neden olabiliyor.

Su çiçeği hastalığı aslında çocukluk döneminde geçirilen bir hastalık olarak biliniyor ancak yetişkinlerde de görülebilen ciddi bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yetişkinlik dönemleri içerisinde yakalanılan su çiçeği hamilelik dönemine denk geldiğinde çok ciddi reaksiyonların oluşmasına zemin hazırlayabilecek bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Hamilelikte su çiçeği rahatsızlığı genellikle 1000/5 veya 7 oranında görülen bir hastalık. Şimdi sizlerle birlikte su çiçeğinin tüm semptomları ve belirtilerini ve nasıl bir hastalık olduğunu sorularla inceleyelim.

Su Çiçeği Nasıl Bir Hastalıktır?

Su çiçeği hastalığı varicella adı verilen su çiçeği virüsünün neden olduğu genel olarak yüksek ateş ve döküntüler ile seyreden bir hastalıktır.

Gebelikte Su Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Hamilelik dönemi pek çok değerin hassas olarak seyrettiği bir dönemdir ve bu dönem içerisinde çeşitli enfeksiyonları kapma riski çok daha yüksektir. Bu nedenle hamile bayanların bu rahatsızlığı taşıyan hastalarla aynı ortamda bulunması ve temas etmesi bile hastalığın kolayca bulaşmasına neden olacaktır. Ayrıca su çiçeği hastalığı çok bulaşıcı bir hastalıktır ve kapalı bir ortamda bu hastalığı taşıyan birinin hapşurması bile hastalığın yayılma nedenleri arasında yer alır.

Hamilelikte Su Çiçeğinin Belirtileri

* Virüs vücuda geçtiğinde ilk günlerde farkında olmayız ancak 5 ile 20 gün arasında süren kuluçka süreci sonrasında vücutta döküntüler ve yüksek ateş semptomları görülmeye başlar.

* Bu döküntüler dökülmeden önce vezikül denilen içi su dolu keseciklerin sürekli kuruması ve yeniden çıkması sonucu meydana gelmektedir.Sizinde bu yönde şikayetleriniz bulunuyorsa basit bir soğuk algınlığından şüphe etmek yerine ciddi bir su çiçeği tehlikesi ile karşı karşıya olduğunuzu düşünebilirsiniz.

* Ayrıca hamilelikte yaşanan su çiçeği belirtilerini fark ettiğiniz andan itibaren doktorunuza hızlıca başvurmalısınız. Aksi halde hamilelikte yaşanan su çiçeği vakalarının @’ı ölümle sonlanmaktadır.

Hamilelikte Su Çiçeği Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Hamilelik döneminde normal dönemlerde karşılaşılan su çiçeği hastalıklarına oranla daha farklı bir tedavi süreci izlenmelidir. Burada doktorunuzun muayenesi ardından su çiçeği tanısının konulmasıyla birlikte doktorunuzun belirleyeceği ve bebeğe asla zararı olmayacak bir tedavi yöntemi belirlenir.

Hamilelikte Yaşanan Su Çiçeğinin Bebek veya Anne Üzerindeki Zaralı Etkileri Nelerdir?

Genellikle çocukluk dönemlerinde bir çok çocuk su çiçeği rahatsızlığını geçirmektedir. Birde devletin belirlemiş olduğu sağlık kuruluşları tarafından açıklanan aşı takvimleri içerisinde de su çiçeği aşısı bulunuyor. Bu nedenleden dolayı bir çok bayan hamilelik döneminin öncesinde bu rahatsızlığa karşı bağışıklık kazanmıştır. Ancak vücudun bu hastalığa karşı direncinin arttırılması ve bağışıklık kazanmak, bu hastalığın bir daha geçirilmeyeceği anlamına gelmemekte.

Daha önce su çiçeği geçirmiş olan bireylerin aşılandıktan sonra yeniden su çiçeği geçirme risklerinde bir azalma söz konusu olmaz ancak, yeniden yaşanabilecek su çiçeği rahatsızlıklarına karşı böbreklerin ve akciğerlerin olumsuz yönde etkilenmesi önlenmiş olur.

Ayrıca bu gibi hastalıklara karşı hamilelik dönemlerinde çeşitli testler uygulanmıyor ve bu nedenle bu gibi rahatsızlıkların hamileliğin ilk dönemlerinde yani ilk 3 aylık dönemde yaşanması halinde %2 oranında anormal doğum gerçekleştirme ihtimali söz konusu olabiliyor. Ülkemizde henüz uygulanmıyor ancak batı ülkelerinde bazı kliniklerde hamilelik öncesi testler uygulanırken su çiçeği testide uygulanıyor.

Bizce sizde hamile kalmayı düşündüğünüzde ve hamile kaldığınızı öğrendiğiniz anda su çiçeği testi yaptırmalı ve önlemlerinizi baştan almalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.