Hamilelikte Uçuk Çıkması ve Uçuk Tedavisi

17.05.2018
201
Hamilelikte Uçuk Çıkması ve Uçuk Tedavisi

Hamilelikte Uçuk Çıkması ve Tedavisi

Hamilelikte uçuk, herpes simplex adıyla bilinen bir virüsün bulaşmasıyla cilt ve mukoza dokularında ortaya çıkar. Uçuk, içi su dolu kesecikler halinde görülür ve bulaşıcıdır.
Uçuk virüsünün temelde 8 farklı çeşidi vardır. Fakat sıklıklı üç farklı türü yoğun olarak görülmektedir. Bunlar ağız ve burun etrafında görülen HSV1 virüsü, genital bölgelerde görülen HSV2 virüse ve halk arasında zona olarak da bilinen ve sinirlerde görülen HSV3 virüsüdür. Hamilelikte görülmesi halinde anne adaylarını etkiler.
 
Ağız, burun, dudaklar ve yüzde çıkan ve içi su dolu küçük kesecikler halinde ortaya çıkar uçuk yaralarının üzeri bir süre açılır ve ülserleşir. Üzeri açılan uçuk yaraları etrafındaki diğer uçuk yaraları ile birleşme eğilimindedir. İkinci evrede ise yaranın üzeri kabuk bağlar ve sarı- beyaz renkteki bu kabuk kendiliğinden düşerek kahverengi bir leke halini alır. Üreme organı etrafında çıkan uçuk yaraları ise vajina ağzı, vajina iç dudakları, anüs ile vajina arasını ve rahim ağzında oluşur.
 
Uçuk virüsleri temasla bulaşır. Deri ve mukoza üzerindeki çatlaklara girerek yerleşen uçuk virüsü, sinirleri etkiler ve sinir lifleri üzerinde ilerler. Ganglion denilen merkezlere yerleşerek, buralarda lezyonlara neden olur. Uygulanan tedaviler virüsün bulunduğu yerde yok edilmelerini sağlamaz, fakat yeniden hastalık bulaştırmalarının önüne geçilir ve etkileri azalır. Uçuk virüsü vücuda girdiğinde genellikle iki tür birden bulaşabilir. Bu nedenle hamilelikte HSV1 virüsünün neden olduğu ağız ve çevresinde uçuk tespit edildiğinde, genital bölgeyi etkileyen HSV2 virüsü için de önlem alınmalı ve uygun tedavi düzenlenmelidir.
 
Uçuk hastalığının görülme oranı, erkeklere göre daha fazladır. Bu nedenle hamilelerin uçuk hastalığı açısından dikkatli bir şekilde takip edilmesi zorunluluktur. Anne adayları uçuk virüsünü cinsel yolla veya temasla kapabilir.
 

Hamilelikte Uçukla Temas veya Uçuğun Yinelemesi

1.trimester döneminde (İlk üç ay) anne adayının uçuk geçirmesi halinde, geçirilen uçuğun fetus halindeki bebeğe ciddi zararlar verebileceği söylense de bu konuda yapılmış herhangi ciddi bir araştırma ve klinik deney bulunmamaktadır. Uçuk geçiren anne adayının bebeğinde meydana gelebilecek hasarlar ultrasonla tespit edilemez. Bu nedenle hamilelik düşünen kadınların ve hamileliğinin  ilk üç ayında olan anne adaylarının uçuk geçirme riski mutlaka kontrol edilerek bir tarama testinden geçmeleri oldukça önemlidir.
 
Hamile iken uçuk virüsü ile temas edilmişse ve aktif bir enfeksiyon durumu varsa gebeliğin sonlandırılması düşünülebilir. Daha önceden uçuk geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlar yönünden ise, hamileliğin ilk dönemlerinde fetus için bir tehlike bulunmaz. Bu tip hamilelerde yani uçuk virüsünü daha önceden alan annelerde, tekrardan uçuk virüsü etkin hale geldiğinde doğrudan tedavi yerine destek yaklaşımı uygun yöntem olur. Doğum yaklaşırken hamile uçuk geçiriyorsa ve doğum gerçekleşmeye başlarsa, bebeğin uçuk virüsünü kapmaması için doğum için sezaryen yöntemi tercih edilmelidir. Doğum esnasında bebeğe uçuk virüsü bulaşabilir.
 

Hamilelikte Uçuk Virüsü Anne Karnındaki Bebeğe Bulaşır mı?

Annede bulunan uçuk virüsünün, bebeğe plasenta yolu ile bulaşması oldukça nadir gerçekleşen bir durumdur. Genellikle bu risk göz ardı edilebilir. Anneden bebeğe uçuk virüsü, annenin genital bölgesinde ve vajinasında bulunan herpes simplex virüsü ile bulaşır. Eğer annede aktif olarak geçirilen bir uçuk hastalığı varsa doğumun sezaryenle yapılması tavsiye edilir. Doğum sırasında anneden bebeğe uçuk virüsünün bulaşma ihtimali % 40 civarındadır. Bu nedenle yeni doğanların birçoğunda yaygın olarak uçuk virüsü bulunur.
 

Hamilelikte Uçuk Tedavisi

Günümüzde uçuk virüsünün tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle hamilelerin uçuk virüsünden kendilerini korumaları çok önemlidir. Uçuk tedavisi için yapılan uygulamalar, uçuğu tedavi etmekten ziyade, hastayı rahatlatmak, hastalığın seyrinin hafif geçmesini sağlamak, uçuk nedeni ile meydana gelen lezyonların azalmasını sağlamak, yayılmasını önlemek içindir.
 
Uçuk geçiren hamile beslenmesine dikkat etmeli, stresten uzak durmalı, mümkün olduğu kadar bol bol dinlenmeli ve düzenli olarak uyumalıdır.
Hamilelikte uçuk tedavisinde doktorun tavsiye ve tedavisi çok önemlidir, bu nedenle doktorunuzun tavsiyelerine kesinlikle uyulmalı ve uçuk virüsünün aktifleşmesinin önüne geçilmelidir. Ayrıca uçuğun cinsel yolla bulaşma ihtimali göz ardı edilmemeli ve eşe de uçuk tedavisi uygulanmalıdır. Burada önemli olan bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelmesidir. Bu nedenle uçuktan bebeğin etkilenmesinin önüne geçilmelidir.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.