Hamilelikte Uykusuzluk Problemi

22.09.2015
123
Hamilelikte Uykusuzluk Problemi

HAMİLELİKTE UYKUSUZLUK NEDEN OLUR VE KALİTELİ BİR UYKU İÇİN ÖNERİLER

Gebelik, kadındaki uyku alışkanlığında da bazı değişiklikler yaşanmasına neden olmaktadır. Bu değişiklikler yaşandığı sürece göre olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Gebeliğin ilk dönemlerinde kadındaki progesteron hormonu aşırı derecede yükseliş göstermektedir. Bu da kişide uykusuzluğa neden olabilmektedir. Bu hormon seviyelerindeki değişikliklerin yaşattığı uykusuzluk sorununun yanı sıra, bulantı ve kusma da halsizliğe ve uyku ihtiyacının artmasına neden olmaktadır. Gebeliğin ilk dönemlerinde idrara sık çıkma ihtiyacı da gece uykularının bölünmesine sebebiyet vermektedir. Bu da kişide uykusuzluğa yol açar. Bununla birlikte geleceğe dair düşünceler, fizyolojik değişiklikler ve psikolojideki değişimler de uykusuzluğa neden olur. Gebelikte yaşanan reflü ve diğer mide sorunları da uyku problemlerine yol açmaktadır.

Gebelikte kaliteli bir uyku için tavsiye edilen hususlar aşağıdadır;

  • Gebelik sürecinde yaşanan uyku problemini azaltmak için gündüz uyumamaya özen göstermelisiniz. Bu şekilde gece uykuları daha kaliteli ve aralıksız yaşanabilmektedir.
  • Yatakta vakit geçirme gibi alışkanlıklarınız varsa bunlardan vazgeçin ve yatağı bir kitap okuma yeri gibi görmek yerine sadece uyumak için kullanmaya özen gösterin.
  • Gebeliğin son aylarına doğru sıkça istirahat etmeye özen gösterin. Ayrıca vücudun sol tarafına yatarak dinlenmek kan akımını kolaylaştıracağı için bebeğinizin de rahat etmesine olanak tanıyacaktır.
  • Gece uykularından önce yemek yememeye özen gösterin. Yatma saatinden en az 3 ya da 4 saat öncesine kadar yemek yeme eylemini bitirin.
  • Sabahları hafif egzersizler ya da açık hava yürüyüşleri yaparak güne başlamak, hem pozitif düşünmeye hem de yeterli oksijen alımına olanak tanır.
  • Kızartma, baklava gibi ağır gıdalardan ve sindirimi zor ürünlerden mümkün olduğunca uzak durun. Hafif ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
  • Kahve, kola, çay gibi kafein ve bol şeker ihtiva eden içeceklerden uzak durun. Bunun yerine doğal meyve suları ya da su tüketmeye özen gösterin.
  • Yemeklerin yanında yoğurt ya da ayran tüketmek de faydalı olacaktır.
  • Bu süreçte aynı saate yatmaya ve aynı saatte kalkmaya özen gösterin. Böylece vücut bu uyku düzenine alışacak ve zorlanmadan uykuya dalmanız mümkün olacaktır.
  • Uyumak için her zaman yatağınızı tercih edin. Televizyon karşısında uyuyakalmak uyku kalitesini ciddi oranda düşüren durumlardan biridir.
  • Gebelik ilerledikçe karın da büyümeye devam eder ve bu da bir süre sonra yatmayı, uzanmayı oldukça zorlaştırır. Bunun önüne geçmek için ayakların arasına boşluğu dolduracak şekilde bir yastık yerleştirmek bu durumun zorluğunu azaltacaktır.
  • Eşinizin horlama gibi bir problemi varsa ve bu sizin uykuya dalmanıza engel oluyorsa yapmanız gereken tek şey, acilen kulak tıkacı satın almaktır.
  • Hamilelik esnasında vücutta birçok değişiklik yaşanır. Yaşanan her değişikliği internetten araştırıp yorumlar okuyarak can sıkmak uykusuzluğun en büyük nedenlerindendir. Bunun yerine doktora danışmak çok daha doğru olacaktır.
  • Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde rahmin büyümesi nedeniyle nefes darlığı gibi problemler yaşanabilmektedir. Böyle durumlarda yatmadan önce kendinizi rahatlatacak aktiviteler yapmaya özen gösterin. Hafif bir müzik dinlemek, ılık duş almak ya da bir bardak ılık süt içmek bunlardan yalnızca birkaçıdır. Sizi mutlu eden bir eylem yaparak rahatlamaya çalışın.
  • Özellikle yüzüstü yatmaya alışmış kadınların hamilelikte rahat yatış pozisyonu arayışı içerisinde olması olağandır. Bunun için yan tarafınıza yatmaya özen göstermelisiniz.

Bacaklara giren kramp ve kasılmalar da uyku kalitesini düşüren etkenlerin başındadır. Bu kramp ve kasılmaları azaltmak için bazı egzersizler uygulayabilirsiniz. Bu egzersizleri doktorunuzun onayıyla uygulamak sizi için daha sağlıklı olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.