Hamilelikte Vücut Bakımı

20.12.2014
150
Hamilelikte Vücut Bakımı

Hamilelikte Vücut Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Hamilelik döneminde vücut semptomları tamamı ile değişir ve değişen cilt yapısına bağlı olarak özel bir hamilelikte vücut bakımı uygulamak gerekir. Hamilelikte meydana gelen değişimlerden en minimum düzeyde etkilenmek adına belirli vücut bakımlarına dikkat etmek gerekmektedir.

Hamilelikte Vücut Bakımı Uygulanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

* Hamilelikte meydana gelen tek değişim vücut yapısında meydana gelen değişimler değildir. Özellikle hormonlarda meydana gelen değişimler genellikle cilt yapısında, tırnak yapısında, saç yapısında ve diş yapısında köklü değişimlerin yaşanmasına neden olmaktadır.

Hamilelikte Ciltte Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?

* Genellikle kilo alımından sonra en çok fark edilen değişim cilt yapısında meydana gelen değişimlerdir.

* Hamilelikte cilt bozulmaları genel olarak ciltte kuruluk, gebelik lekeleri, kalça, karın ve meme bölgesinde yaşanan çatlaklar, sivilce oluşumunun çoğalması ve ciltte renk değişimleri olarak görülebilmektedir.

Hamilelikte Cilt Bozulmaları Nasıl Engellenebilir?

* Özellikle hamilelik dönemi hijyene ve vücut bakımına ekstra özen göstermeniz gereken bir dönemdir.

* Kuru cilt yapısına sahip hamile kadınların cilt nemlendirici gliserin içeren sabunlar kullanmaları gerekmektedir.

* Hamile kadınların özellikle banyo sonrasında cilt nemlendirici kremler kullanmaları gerekmektedir. Bu sayede cildin nem dengesi korunacaktır.

* Hamilelik sırasında belirli bölgelerde meydana gelen çatlakları önlemek için bu bölgelere özel çatlak kremleri, kakao yağları ve badem yağı uygulanması önerilmektedir.

* Hamilelikte cilt lekeleri en çok görülen sorunlardan bir tanesidir. Bu istenmeyen durum hamileliğin sonlanmasından kısa bir süre sonra sona erecektir.

* Hamilelik döneminde daha çok özen isteyen bir diğer durum ise makyajın çok iyi temizlenmesi gerektiğidir.

* Yaz ayı hamileliklerinde ise güneşe karşı hamileler için özel olarak üretilmiş olan güneş kremlerini ve koruyucu kremleri kullanmanız cilt yapınızı koruyabilmek için çok önemlidir.

Hamilelikte Nasıl Banyo Yapılmalıdır?

* Hamilelere doktorları genellikle her gün banyo yapmalarını önermektedir. Banyo suyunun ortalama 38 derece civarında olması yeterlidir. Çok sıcak veya çok soğuk su hamilelikte önerilmez.

* Son olarak hamilelerin banyo yaparken kapıyı kilitlememeleri gerekmektedir. Yaşanabilecek ani durumlara karşı müdahalenin kolay yapılabilmesi açısından bu çok önemlidir.

Hamilelikte Vajinal Hijyen Nasıl Sağlanmaktadır?

* Hamilelikte vajinal akıntılar çok fazla yaşanmaktadır. Bu akıntıların fazlalaşması enfeksiyon riskini arttırmaktadır.

* Yaşanan bu akıntılar koyulaşır, rengi yeşile döner ve kötü kokulu bir hal alırsa kesinlikle doktora danışmak gerekmektedir.

* Bu akıntılara karşı enfeksiyon riskini azaltabilmek için günlük pedler kullanılabilir. Ayrıca pamuklu ve rahat çamaşırlar giymek en doğrusudur.

* Son olarak doktorunuzun önereceği vajinal duş yöntemleri önemli bir husustur.

Hamilelikte Meme Bakımı Nasıl Yapılmaktadır?

* Hamileliğin sonlanmasına yakın olan 33. haftadan itibaren süt bezleri çalışmaya başlar ve kolostrum adı verilen ilk süt memeden gelmeye başlar. İlk süt sarı ve beyaz arası bir renkte olur ve anne adaylarının sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

* Ancak ilk süt çok fazla geliyorsa buna engel olabilmek için göğüs pedleri kullanılabilir. Sütün geldiği meme başı doğal sabunlarla temizlenmeli ve hijyen sağlanmalıdır.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.