Hamilelikte Yapılan Testler ve Anlamları

17.03.2015
148
Hamilelikte Yapılan Testler ve Anlamları

Gebelikte Yapılan Rutin Testler ve Anlamları

Gebelik öğrenildikten sonra sonlanana kadar bazı rutin testlerin uygulanması gerekmektedir. Bu testler sayesinde bebeğin anne karnında gerçekleşen gelişiminin sorunsuz şekilde gerçekleşip gerçekleşmediği tespit edilebilmektedir. Ayrıca hamilelik başlamadan öncede çeşitli testler yapılmalı ve eşler arasındaki kan uyuşmazlıkları detaylı şekilde incelenmelidir.

Gebelikte yapılan rutin testler belirlenen tarihlerde tarih şaşmadan yapılmalıdır. Zamanı geçen testler vaktinde yapılmadığı taktirde doğru sonuçları vermeyecektir. Gebelikte yapılan rutin testler haricinde bazı riskli hamileliklerde rutinin dışına çıkılarak daha kapsamlı testler yapılabilmektedir. Sizler için gebelikte yapılan rutin testler ve anlamlarını detaylarıyla inceledik.

Gebelikte Yapılan Testler

Gebelik başlamadan önce çiftler hamilelik kararı aldıklarında kesinlikle doktora başvurmalı ve anne ile babanın bebek için uyumlu olup olmadığını inceleyen testler yapılmalıdır. Bu sayede olumsuzluklarla karşılaşılabileceğiniz durumlarda henüz hamilelik başlamadan önce önlem alma fırsatı bulabilirsiniz. Fakat görülen durumlarda genellikle kadınların gebelik meydana geldikten sonra doktora başvurdukları görülmektedir.

* Hamilelik gerçekleştikten sonra doktora başvurulduğunda kadının genel genital sağlığı incelenir ve hamilelik için yeterli sağlık durumunda olup olmadığı araştırılır. Bu ilk testlerde smear testi uygulanır ve saptanacak olan anormal durumlara karşı problemin uzmanı olan doktorlardan yardım istenebilir.

Tam kan Sayımı (Hemogram)

Gebelikte yapılan rutin testlerin ilki olan tam kan sayımı anne adayında anemi yani kansızlık olup olmadığının araştırıldığı testtir. Kansızlık tespit edildiği taktirde doktor kontrolünde kolaylıkla giderilebilecek bir durumdur.

Kan Uyuşmazlığı: IDC (İndirekt Combus Testi)

Bu test sonucunda kan uyuşmazlıkları saptanırsa bebeğin anne karnında gelişiminde olumsuzluklar gerçekleşebilmektedir. Kan uyuşmazlığı testinde tam idrar testide istenir ve bu sayede vücudun tüm sistemi inceleme altına alınabilir.

TSH Testi

Annenin tiroid hormon bozuklukları ve guatr gibi problemlerinin incelenebildiği bir testtir. Bu test sayesinde anne adayının hamilelik boyunca sağlık durumunun elverişli olup olmayacağı incelenir ve buna ek olarak bebeğin bu rahatsızlıklardan etkilenme durumu incelenir.

IGM ve IGG Toxoplasma (Kızamıkçık Testleri)

Hamilelikte kızamıkçık ateş ve döküntülerle görülen virüs enfeksiyonlarının test edilerek tespit edilebildiği testlerdir. Bu testler sonucunda lenf bezlerinde şişmeler, ateş, vücudun çeşitli bölgelerinde döküntüler, eklem ağrıları, baş ağrısı gibi şikayetlerin beraberinde gelen döküntülerin incelendiği testlerdir.

Hepatit B, HBsAg ve Anti HBs Testi

Bu testler sayesinde annede Hepatit B saptanacak olursa bebeğe bulaşma riskine karşı bebeğe antikor iğnesi yapılması gerekmektedir. Bu sayede bebek anneden Hepatit B kapsa bile bağışıklık sistemi etkilenmeyecek şekilde güçlendirilmiş olur.

HIV Aids Testi

HIV Aids testi genellikle hamileliklerin ve evliliklerin öncesinde yapılan bir testtir ancak evlilik dışı hamileliklerde veya istenmeyen gerçekleşen hamileliklerde Aids riski her zaman bulunabilir. Özellikle farklı partnerlerle ilişkileri bulunan çiftlerde Aids testi kesinlikle yapılmalıdır.

Frengi (Sfiliz) VDRL Testi

Cinsel yollarla bulaşabilecek rahatsızlıklara karşı yapılan bu testler zorunlu testler olarak nitelendirilmez ancak doktorun tavsiyesi olacak olursa yapılabilir.

Açık Kan Şekeri Testi

Genellikle diyabet hastası olan şeker hastası annelere veya gebeliğin oluşumundan sonra şeker hastası olan annelere açık kan şekeri testi uygulanır ve bu teste bağlı olarak saptanan şeker hastalıklarına karşı önlemler alınabilir.

Biyokimya Testi

Biyokimya testleri sayesinde karaciğer, böbrek ve kolesterol rahatsızlıkları saptanır ve rahatsızlıkları gidermek için önlemler alınması sağlanır. Genellikle önerilen ve zorunlu olan bir test değildir ancak yaşı ilerlemiş olan anne adaylarında zorunlu olarak uygulanır.

Gebelikte Haftalık Yapılan Rutin Testler ve Anlamları

11. ve 14. Haftalar Arasında Yapılan Testler

Ense Kalınlığı Testi (NT)

Hamileliğin 11. haftasında Ense Kalınlığı Testi yapılmaktadır. Bu test sonucunda bebeğin ense kalınlığı ölçülerek kan tahlili (ikili test) ile sonuçlar tespit edilir. Bebeğin Ense kalınlığı testi 11. hafta ve 14. haftalar arasında yapılabilir.

16. ve 20. Haftalar Arasında Yapılan Testler

Üçlü Test, Dörtülü Test, Amniyosentez

Hamileliğin 16. ve 20. haftaları arasında triple test yani üçlü test, dörtlü testler uygulanır. Bu testler bebeğin anne karnında iyilik hallerini gösteren testlerdir. Uygulanan bu üçlü ve dörtlü test sonuçları riskli çıkacak olursa amniyosentez yani bebekten su alınması yöntemi uygulanır. Bu sayede daha detaylı incelemelerde bulunulabilir.

24. ve 28. Haftalar Arasında Yapılan Testler

Glukoz Yükleme Testi ve IDC (Indirekt Coombs Testi) Kan Uyuşmazlığı Testi

Bu haftalarda şekerli su testi yani 50 gram glukoz yükleme testi uygulanmaktadır. Bu test uygulandığında sonuç 140’ın üzerinde çıkacak olursa bu kez 100 gram OGTT testi uygulanır.Bu testler sonucunda hastanın açken ve tokken diyabete olan yatkınlığı test edilmiş olur.

28. Haftada uygulanan IDC testi ile anne ve bebek arasında oluşabilecek kan uyuşmazlıkları tespit edilmeye çalışılmaktadır. Bu testin negatir çıkması durumunda anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı bulunmadığı tespit edilmiş olur. Ve sonuç olarak kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Kan uyuşmazlığı etkileri olduğu tespit edildiğinde ise, daha detayı tekniklere başvurulur ve bebekte gözlemlenen kan uyuşmazlığı araştırılır.

35. ve 38. Haftalar Arasında Yapılan Testler

Grup B Streptokok Testi, NST Testi ve Doppler Ultrasonografi Testi

Hamileliğinizin sonuna geldiniz ve son testler ile artık doğuma hazırsınız. Burada ülkemizde henüz çok fazla üygulanmayan ancak gerekli olan bir test olan Grup B bakteri taraması testi uygulanmalıdır. Özellikle vajinanın koruması olan ve bakterilerin girişini engelleyen koyu renkli mukozanın bu haftalarda özelliğini kaybederek akması sonucu vajina bakterilere açık bir hale gelmektedir. Grup B Streptokok testi ile vajinal yolla bulaşan bakterilerin detaylı taramaları yapılabilmektedir.

NST (Non Stress Test)

Hamileliğin son dönemlerinde bebeğin sağlığının riskte olduğunu düşünen doktorlar NST yani non stres test uygulayarak bebeğin durumunu değerlendirirler. NST sonucunda bebekle ilgili olumsuzluklar tespit edildiği taktirde bu kez daha kapsamlı bir test olan doppler ultrasonografi testi uygulanır.

* Belirtmiş olduğumuz gebelikte yapılan rutin testler tüm gebeliklerde aynı sıralama üzerinden uygulanmaktadır. Bunun dışında yukarıdaki durumlar haricinde daha ciddi problemler saptanacak olursa doktorunuzun önerileri doğrultusunda daha farklı testlerde uygulanabilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.