Hamilelikte Yapılmaması Gerekenler

08.06.2015
175
Hamilelikte Yapılmaması Gerekenler

Hamilelikte Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Hamilelik dönemi, anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemli bir dönemdir. Gebeliğin öğrenilmesi anne adayı için yeni ve zorlu bir dönemin başlangıcı anlamını taşımaktadır. Anne adayı artık sadece kendi hayatından değil karnında taşıdığı bir bebekten de sorumludur. Yapılan her ani hareket, stres ve duygu bozuklukları gibi etkenlerden dolayı bebeğinin de etkilenebileceğinin bilincinde olarak tüm hareketlerine dikkat etmeli, yeni bir yaşama kendisini adapte etmelidir. Dışarıdan bakıldığı gibi gebelik döneminde sadece değişen anne adayının kilosu ve görüntüsü değil, duyguları, hormonları ve hissiyatlarının tamamıdır. Bir anda anne adayının yeme- içme alışkanlıkları, hayat tarzı, kıyafetleri, olaylara vereceği ve vermesi gereken tepkilerin tamamının değişiklik göstermesi anne adayı için bir an önce adaptasyon gerektiren bu dönemin varlığını sıkıntılı anlar haline getirmektedir. Birazdan sizlere sorunsuz, normal seyrinde devam eden gebelikler için bilgiler aktaracağız.

  • Kozmetik ürünlerin kullanımının gebelik döneminde azaltılması, doktor kontrolünde devam ettirilmesi gerekmektedir. Kozmetik ürünlerin üretiminde kullanılan maddeler, gebelik seyrini ve bebek sağlığını doğrudan etkileyebileceğinden içeriği ve kullanılan maddelerin isimleri doktorunuzla paylaşıldıktan sonra kullanımı uygun olacaktır. Özellikle bronzlaştırıcı etkisi bulunan ve tüy dökücü kremlerin kullanımı gebelik dönemlerinde kesinlikle önerilmediğinden doktor onayı olmadan bu maddelerin kullanılmaması gerekmektedir.
  • Bilindiği üzere gebeliğin ilk ve son trimester dönemleri (ilk 3 ay ve son 3 ay) cinsel ilişki için tehlikeli dönemlerdir. İlk trimester dönemde gebeliğin yeni oluşmaya başlaması, bebeğin anne rahmine tutunmasından dolayı rahimde meydana gelen hassasiyetten dolayı cinsel ilişki olası sıkıntılı durumlar için oldukça tehlikeli zamanlardır. Gebeliğin son trimester dönemi de aynı şekilde bebeğin rahimde büyük bir yer kaplamasından dolayı cinselliğin doktor tavsiyesinde ve aşırı yorgunluk oluşturmayacak şekilde gerçekleşmesi gereken durumlardır.
  • Normal seyrinde devam eden gebeliklerde dahi gestasyonel diyabet adı verilen gebelikte şeker rahatsızlıklarının görülmesi mümkün olduğundan sakkarin ve aspartam adı verilen tatlandırıcıların bulunduğu gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir.
  • Gebelikte kozmetik ürünlerin kullanımının yanında saç boyası gibi saç derisine de doğrudan müdahale etme gibi olumsuzluklar olan kimyasalların kullanılmaması gerekmektedir.
  • Gebelikte tansiyon, şeker ve hormonal bozuklukların ortaya çıkmaması için aşırı tuz ve karbonhidrat içeren maddelerin tüketimi en aza indirgenmektedir. Bu durum, gebeliğin seyrini doğrudan etkileyerek bebeğin gelişimine olumsuz etkilere sebep olacaktır.
  • Normal zamanlarda sağlıklı beslenmenin ilk maddelerinden olan kızarmış yiyeceklerin tüketilmesi gebelikte kesinlikle önerilmemektedir. Gebelikte kızarmış yiyeceklerin tüketimi kolesterol seviyelerini olumsuz yönde etkileyecek bebeğin gelişimini yavaşlayacaktır. Bebeğin ihtiyacı duyan besinlerin vücut tarafından emilimi ve bebeğe aktarımı yağlı yiyeceklerde mevcut maddeler tarafından engellenecek, bebeğe besin aktarımı olması gerektiği kadarıyla sağlanamayacaktır.
  • Özellikle son yıllarda kötü etkisi daha çok ortaya çıkan teneke ve plastik şişelerdeki içeceklerin hamilelik dönemlerinde tüketilmemesi sağlık açısından oldukça faydalı olacaktır.
  • Gebelik esnasında doğrudan güneş ışığına maruz kalmak, anne adayının cildinin yıpranmasına, bu sayede de bebeğin sağlığının olumsuz etkilenmesine sebep olacaktır.
  • Anne adayları gebelik dönemlerinde doktorun gerekli görmediği takdirde röntgen çektirmemelidirler. Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde dış görünüş olarak gebeliğin belli olmamasından dolayı röntgen istendiğinde doktorunuza gebe olduğunuzu bildiriniz.
  • Hamilelikte cep telefonu gibi radyasyon yayan cihazlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Bütün bunların yanında hamilelik döneminin özellikle son aylarında uçağa binmemeli, gebeliğin tüm dönemlerinde stresten uzak kalınmalıdır. Tüm bu yasaklara uymanıza rağmen gebelik dönemlerinde aşırı stres, baş dönmesi mide bulantısı gibi belirtilerle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.