Hamilelikte Yumurtalık (Over) Kistleri

29.07.2016
175
Hamilelikte Yumurtalık (Over) Kistleri

Gebelikte Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kistleri gebelik öncesinde kadınlarda var olan kistlerin gebelikle birlikte daralan rahim bölgesinin etkisiyle ortaya çıkabileceği gibi gebelikle birlikte de ortaya çıkabilmektedir. Gebelikte yumurtalık kistlerinin erken teşhis ve tedavisinin sağlanabilmesi tedavide en önemli noktaların başında geldiğinden erken dönem ultrason muayeneleri ile yumurtalık kistinin tespitinin yapılması gerekmektedir.

 

Kistin türü, boyutları ve içyapısını belirlemek oldukça önemlidir

Kistlerin bir kısmının sıvıyla dolu olması, tamamının sıvı ile dolu olması, içerisinde sıvı olmaması gibi etkenler içyapısı ile ilgili birçok farklılıkta belirleyici faktörler olmaktadır. Kistlerin içyapısının bilinmesi, kistin yapısı ve türü hakkında oldukça fazla bilgi vermektedir. Gebelikte görülen kistlerde en büyük avantajlardan birisi anne adaylarının genç yaşlarda olmalarından dolayı kistlerin iyi huylu olma ihtimallerinin fazla olmasıdır. Gebelikte görülen kistlerin tespiti yapıldıktan sonra genelde çapı 10 cm. üzerinde olanların boğulma veya cerrahi müdahale ile alınması gerekirken daha küçük çaptaki kistlerin cinslerine göre ilaçla kontrol altında tutulabilmeleri sağlanmaktadır.

 

Gebelikte En Çok Görülen Yumurtalık Kistleri

Sarı cisim olarak da adlandırılan özellikle erken gebelik dönemlerinde denk gelen gebelik kisti, normal şartlarda gebeliğin oluşumunda etkili olan genellikle bir süre sonra kendiliğinden kaybolan veya çok küçük bir şekilde vücutta yer tutan kisttir. BNU gebeliğe gebelik kisti adı da verilmektedir. Çünkü gebeliğin ilk haftalarında ortaya çıkarak gebelik sonuna kadar etkisini sadece bir kütle olarak göstermektedir.

Bununla birlikte genç gebeliklerde görülen işlevsel kist adı verilen yapılar da oldukça sık görülmektedir. Bunlar yumurtlama dönemlerinde yumurtanın birisi ile gebelik oluşurken çatlamayan diğerinin vücuttan atılması yerine vücutta kalarak gebelik süreci boyunca kistik bir yapıya ulaşması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Her iki tür kist için de ortak nokta gebelik dönemleri ile birlikte görülmeleri ve gebe ve bebek sağlığına etkileri için çaplarının belirleyici etken olmalarıdır. Kistin varlığı kanıtlandıktan sonra kistin büyüklüğüne veya habis olup olmadığına göre cerrahi müdahale veya ilaç tedavisi denenmektedir.

 

Gebelikte Hangi Durumlarda Kist Ameliyatı Gerekmektedir?

  • Habis özelliği taşıyan yani vücut için sıkıntıları büyük olacak, içi sert veya sıvı ile dolu olan ve büyümeye hızla devam eden kistlerin gebelik döneminde cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir.
  • Kist çapının ortalama 10 cm. üzerinde olduğu durumlarda yapılacak tahliller neticesinde cerrahi işlem gerekebilir.

 

Gebelikte Kist Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

  • Ameliyat kararında gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu, bebeğin normal gelişim sürecinde olup olmadığı gibi bazı durumların kontrol edilerek elde edilen verilerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bebek gelişimi ve anne hormonal yapısı uygun ise kistin tehlike arz ettiği durumlarda doğrudan ameliyat kararı verilmektedir.
  • Gebelikte ani müdahaleler düşük riskini de beraberinde getirdiğinden kist tedavilerinde mümkün olduğunca kistin büyüme süreci kontrol altında tutularak karar verilmektedir. Kistin büyümesi kontrol altında tutulabilir bir halde ise ameliyat genelde gebelik bitiminden sonraki bir tarihe ertelenirken kist hızla büyümeye devam ediyor ise düşük riskinin en aza indiği birinci trimester dönemi bitiminden sonraki bir tarihte ameliyat gerçekleştirilmektedir.
  • Son zamanlarda yaygınlaşan sezaryen doğumlarda kistin varlığının saptanması durumunda doğum anında kist alınmaktadır. Kistin yeni fark edilmiş olması, bir anlamda kistin gebelik süreci ve sonrasında ciddi bir zarara yol açacak yapıda olmamasını ispatladığından anne adaylarının bu durumlarda rahat olmaları gerekir.

 

Kist Ameliyatlarında;

Her zaman yumurtalıkların gelişimsel süreçlerinin etkilenmemesi, işlevselliklerini kaybetmemeleri ve zarar görmemeleri ön planda tutulmaktadır. Kistin yumurta etrafından sıyrılarak çıkarılması tercih edilerek annenin doğurganlığı korunmuş olmaktadır.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.