İkiz Gebeliklerde Doğum Şekli Nasıl Belirlenir?

04.01.2016
156
İkiz Gebeliklerde Doğum Şekli Nasıl Belirlenir?

İkiz Gebeliklerde Doğum Yöntemine Nasıl Karar Verilir?

Bütün hamileliklerin yüzde 2’lik kısmını kaplayan ikiz gebeliklerin oranında artış görülmektedir. Son yıllarda ortaya çıkan bu artışın nedenlerinin başında tüp bebek uygulaması gelmektedir. İkiz gebeliklerin ortalama yüzde 25’i kendiliğinden, herhangi bir tıbbi müdahale olmaksızın, meydana gelmektedir. İkiz gebeliklerin yüzde 50’si tüp bebek uygulamaları sonucu, yüzde 25’i ise ovulasyon indüksiyonu, aşılama gibi tedaviler sonucunda meydana gelmektedir.

İkiz gebeliklerde normal ya da sezaryen doğumu etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler aşağıda sıralandığı gibidir;

  • İkiz gebeliklerde doğum şeklini etkileyen faktörlerin başında bebeklerin anne karnındaki pozisyonudur. Bebekler doğum kanalına sıra halinde girerler. Doğum kanalına ilk sırada giren bebeğin baş kısmı önce olmalıdır. Bu şekilde normal doğum şansı artar. Normal doğum şansını artıran en önemli pozisyon, her iki bebeğin de baş kısmının doğum kanalına ilk olarak girmesidir. Eğer öndeki bebek ters pozisyonda (makat ile) doğum kanalına girerse bu durumda normal doğum imkansız olmasa da şansı azalır. Böyle bir durumda sezaryen doğum şekli tercih edilmektedir. Bazı durumlarda ise ilk bebek normal doğum şekliyle doğduktan sonra arkadaki bebeğin doğumu gecikebilir. Eğer arkadaki bebeğin normal yolla doğumu mümkün olamayacaksa bu durumda ikinci bebeğe sezaryen doğum şekli uygulanır.
  • İkiz gebeliklerde doğum şekli konusunu etkileyen bir diğer faktör ise doğumun başladığı gün gebeliğin kaçıncı haftasında bulunulduğudur. Bebeklerin kaç haftalık olduğu, doğum şeklini etkileyen bir faktördür.
  • Bebeklerin tahmin edilen kiloları da ikiz gebeliklerde doğum şekli konusunu etkileyen bir faktördür. Bu konuda net ve kesin bir bilgi yoktur. Ancak eğer ikiz bebekler 1500 gramın altındaysa bu durumda normal doğum yerine sezaryen doğum tercih edilmektedir.
  • Bebeklerde görülen herhangi bir gelişim bozukluğu, komplikasyon ya da problemler de ikiz gebeliklerde doğum yöntemini doğrudan etkiler.
  • Anne adayında bulunan diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar da doğum şeklini etkileyen faktörler arasındadır.
  • Bebeklerin içinde bulunduğu amnio sıvısının gelmesi de doğum şeklini etkiler.
  • Polihidramnios (bebeğin içinde bulunduğu suyun fazla olması) ve oligohidramnios (bebeğin içinde bulunduğu suyun az olması) durumları de ikiz gebeliklerde doğum şekli için etkili faktörlerdir.

Günümüzde çoğul gebeliklerde de tekiz gebeliklerde de çoğunlukla sezaryen doğum tercih edilir hale gelmiştir. Halbuki 35 – 40 yıl önce ikiz gebeliklerin yüzde 70’i normal doğum şekliyle gerçekleşmektedir. Şimdiki verilere göre ise günümüzde ikiz gebeliklerin yüzde 70’i sezaryen doğumla gerçekleşmektedir. Bazı hastanelerde ikiz gebelikler için rutin olarak sezaryen doğum şekli uygulanmaktadır. Bu durumun nedenlerinin başında, ikiz gebeliklerin büyük bir kısmının tüp bebek tedavisiyle meydana gelmiş olmasıdır. Bu sebeple doğumda herhangi bir sorun yaşanması ihtimalini düşürmek için normal doğum yerine rutin olarak sezaryen doğum tercih edilmektedir.

İkiz gebeliklerde her iki bebeğin baş kısmının da önde olduğu şekilde doğum kanalına girme ortalaması yüzde 40’tır. Bu durum normal doğum şansını ve başarısını artıran bir durumdur. İkiz gebeliklerin yüzde 40’ı ise ilk bebeğin başı doğum kanalına doğru ikinci bebeğin başı ise doğum kanalı yönünde olmaması şeklindedir. Bu durumda normal ya da sezaryen doğum şansı eşittir ve anne adayının ve bebeklerin sağlık durumuna göre karar verilir. İkiz gebeliklerin son yüzde 20’lik kısmında ise her iki bebeğin de doğum kanalına ters pozisyonda girmesi durumu mevcuttur. Bu durumda çoğunlukla sezaryen doğum şekli tercih edilmektedir.

İkiz gebeliklerde doğum 35. haftadan sonra gerçekleşebilmektedir. 35 ila 40 haftaları arasında doğuma hazırlıklı olmak gerekir. Bunun için doğum çantasını birkaç ay önceden hazırlamış olmak faydalı olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.