İkiz Gebelikte Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?

19.06.2015
1.160
İkiz Gebelikte Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?

İkiz Gebeliklerde Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

İkiz gebeliklerde yatış pozisyonu hakkında bilgi vermeden önce ikiz gebeliğin oluşumu ve handikaplarından bahsetmek isteriz. Ergenlik çağına girmiş, üreme için gerekli işlemler gerçekleşen kadınlarda normal şartlarda her adet döngüsünde bir adet yumurta salınmaktadır. Bu yumurta, zigot olarak bölünür ve döllenirse tek yumurta ikizliği, bir yerine iki yumurta salınır ve döllenirse çift yumurta ikizliği durumları oluşmaktadır. İkiz gebelikler, gebelik yaşı, mevcut olan kronik hastalıklar gibi etkenlerden dolayı anne adayları için oldukça büyük sorunlar haline gelebilmektedir.

Çoğul Gebeliklerin Gebelik Sürecinde Oluşturduğu Sorunlar Nelerdir?

Çoğul gebelikler anne ve baba adayları tarafından mutlulukla karşılanmasına rağmen tıbbi olarak gebelik oluştuğu andan itibaren riskli gebelik olarak adlandırılmaktadır. Gebelikte riskler, yapılan araştırmalar sonucunda anne adayının veya bebeğin sağlıklı bir gebelik süreci geçirmeleri ve sonrasında sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi için engel teşkil eden faktörlerdir. Çoğul gebelikler, anne adayı için bir hayli zor olan gebelik döneminde tek gen sorunları, kromozomal sorunlar, beslenme ve büyüme sorunları gibi birçok riski beraberinde getirmektedir. Çoğul gebeliklerin en büyük risklerinden bir tanesi de; gebeliğin planlanan zamandan daha önce doğumla sonuçlanmasıdır. İkiz gebeliklerde bebekler anne adayının rahminde rahatsız edici, rahime baskı uygulayıcı ve karın bölgesinden aşağı doğru bir eğimle yer tutmuşlarsa bu gebelikler erken doğumla sonuçlanmaktadırlar. İkiz gebeliklerde anne adayında perinatal depresyon, uzun anestezi ve kordon sıkışması gibi durumların görülmesi erken doğuma sebep olmaktadır.

Çoğul Gebelikler Bebeklerin Gelişimini Nasıl Etkiler?

Anne karnında çoğul gebeliklerde bebeklerin gelişimleri beslenme, anne adayının stres, kilo, hastalık ve diğer risk faktörlerinden uzak kalmasına bağlı olarak sorunsuz olarak devam etmektedir. Ancak asıl sorun, genelde görüldüğü şekilde erken doğumla sonuçlanan çoğul gebeliklerde doğumdan sonraki süreçte başlamaktadır. Bebeklerde görülen farklı beslenme ve gelişme hızı sorunları çoğul gebelikten kaynaklıdır.

Çoğul gebeliklerde anne adaylarının en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında yatış pozisyonları gelmektedir.

İkiz Gebeliklerde Yatış Pozisyonu Seçimi

Anne adaylarının gebelik döneminde en çok ihtiyaç duydukları faaliyetlerden bir tanesi de uyumaktır. İnsanlar, uyku süreçleri boyunca sürekli sabit bir pozisyonda uyuyamadıklarından çoğul gebeliklerde uyku esnasında ani dönüşlerin, uygunsuz pozisyonlara geçişlerin zararı oldukça fazladır. İkiz gebeliklerde yatış pozisyonu tarifleri noktasında tek tanım kullanmak yeterli olacaktır. Anne adayının en rahat ettiği pozisyon gerçekten doğru seçilmiş bir yatış pozisyonudur. Bebekler anne rahminde amnios sıvısı içerisinde vücudun aldığı şekle göre korunmaktadırlar. Amnios sıvısı, hareketli anlarda bebeklerin korunması için ortamın şekline göre boşlukları doldurarak bebeklerin organlarına zarar gelmesini engelleyen sıvıdır. Ancak gebeliğin özellikle ilerleyen dönemlerinde anne adaylarının sırt üstü yatmaları, doğumu tetiklememesi açısından oldukça önemlidir. Özellikle gebeliğin son trimester döneminde anne adayları, sırt üstü yatarak rahime uygulanan baskıyı azaltmalı, doğum pozisyonunu sürekli koruyarak doğum mekanizmasını harekete geçirmemelidirler.

Bununla birlikte plasental yetmezlik tespit edilen anne adayları sol yana doğru yatarak baskıyı azaltmalıdırlar. Gebeliğin son dönemlerinde sırt üstü yatmak gerekirken özellikle çoğul gebeliklerde rahmin gebeliğin ilk dönemlerinde aşırı büyümesinden dolayı rahim arkasında kalan damarlara uygulanan baskıdan dolayı anne adaylarının sol ve sağ taraflarına orantılı, eşit zaman aralıklarıyla yatmaları tavsiye edilmektedir. Sağ tarafa yatış pozisyonu özellikle çoğul gebeliklerde karaciğere olan baskıyı artıracağı için doktorlar tarafından önerilmemekte, bununla birlikte pozisyon fark etmeden anne adaylarının kalkış durumlarına ve hızlarına dikkat etmeleri hatırlatılmaktadır. Gebeliğin genelinde en sağlıklı yatış pozisyonunun anne adayının en rahat ve hareket kabiliyetinin kısıtlanmadığı pozisyon olduğunu belirterek yazımıza son veriyoruz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.