İnsilün Direnci

01.08.2016
149
İnsilün Direnci

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin, yağ, karaciğer, kas vb. kan şekerini kullanarak işlevlerini idame ettiren organ ve dokuların şekeri kullanmasını sağlayan, pankreastan salınımı gerçekleşen bir hormon adıdır. İnsülin direnci de genel anlamda dokuların pankreastan salgılanan insülin hormonunu alması ve yakarak kullanmasının zorlaşması olarak adlandırılabilir.

Pankreastan salgılanan insülin hormonunun yakılarak kullanılmasının zorlaşması üzerine pankreas tarafından daha fazla insülin salgılanması bu sayede daha fazla açlık hissi, daha çok yeme ve sık sık sağlıksız beslenmeye yol açacağından pankreastaki insülin seviyesinin azalması, kanda insülinin artmasına neden olarak hipertansiyon, obezite, şeker hastalığı gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur.

 

İnsülin Direnci Neden Görülür?

İnsülin direncinin görülmesinde en büyük etken genetik yatkınlıktır. Bununla birlikte insülin direncinin artmasında hareketsiz, sağlıksız beslenerek yaşamını sürdürme gibi etkenler de etken rol oynamaktadır. Son yıllarda bir yaşam biçimi halini alan fast food adı verilen hazır yiyeceklerin tüketilmesi, bilgisayar başında veya yoğun hayat temposundan spor gibi faaliyetlerin durması gibi nedenler de insülin direnci konusunda etkili rol oynayan sebepler arasındadır.

Toplumdaki “dedelerimiz bal kaymak vb. gıdalarla beslenirken şeker hastası olmamışlardı. Bize ne oldu da insülin direnci kazandık ve şeker vb. hastalıklara yakalandık” sorusunun cevabı tam olarak hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme olarak cevaplandırılabilir.

 

İnsülin Direnci Kilo Vermeyi Doğrudan Etkiler mi?

İnsülin direnci kilo verme konusunda doğrudan etkili bir durumdur. Yukarıda belirttiğimiz gibi insülin direnci insanlarda daha fazla açlık hissi oluşturarak sürekli yeme gibi alışkanlıklar edinilmesine neden olmaktadır. Vücut artık sağlıklı olduğu dönemlerdeki gibi değil, ufak hareketlerde dahi yorulabilen, sürekli acıkan ve yeme isteği olan bir yapı haline gelmiştir.

Normal inşalarda da olması gereken ancak insülin direnci gibi rahatsızlıklara sahip insanların daha fazla dikkat etmeleri gereken noktaların başında gelen durum; kiloları vermek için bir süre diyet ve spor yapıp ideal kiloya ulaştıktan sonra spor ve diyetin bırakılmamasıdır. Kilo vermek, verilen kiloların geri alınmamasını sağlamak için sürekli spor ve diyet yapılmalı sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Örneğin glisemik indeksi yüksek yiyecekler yerine daha düşük olanlar tercih edilmeli, kalori bakımından vücudun ihtiyaçlarını giderecek miktarda beslenilmeli, kalorisinin azlığı ile birlikte posa içeriği yüksek, daha tok tutan besinlerle beslenilmelidir.

İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir?

İnsülin direnci belirtileri arasında en belirgin olanları sürekli açlık hissi, doymama hissi, yemeklerden bir süre sonra acıkınca el ve ayaklarda titreme, baygınlık hissi, soğuk terleme ve sürekli tatlı yeme isteğidir. Bu belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda bir doktordan yardım alınmalıdır.

İnsülin Direnci Hangi Hastalıkları Tetiklemektedir?

İnsülin direnci fazlalığı obezite, kalın bağırsak, safra yolları, rahim, yumurtalık, meme kanseri gibi birçok hastalığı da tetiklemektedir. Bununla birlikte bunama adı verilen Alzheimer hastalığını da tetikleyen bir rahatsızlıktır.

Son yıllarda sıklıkla görülmeye başlanan insülin direncine neden daha önce bu kadar rastlanmamaktadır?

Teknolojik gelişmeler, yukarıda bahsettiğimiz yoğun yaşam temposundan doğan hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenmeden dolayı görülen insülin direnci daha önceki dönemlerde bu sayılanların hiçbirisi olmadığından sık rastlanabilen bir rahatsızlık değildi. Günümüz dünyasında ilkel yöntemlerle hayatlarını devam ettiren Afrikalı kabilelerde yapılan incelemelerde halen insülin direnci görülmediği gözlemlenmiştir.

 

İnsülin Direnci Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın tedavisi yapılmadan önce insülin fazlalığına neyin sebep olduğunun saptanması gerekmektedir. Kişilerde hareketsiz yaşam tarzından dolayı bu rahatsızlığın oluştuğu tespit edilirse uygulanacak diyet ve spor programlarıyla tedaviye başlanır. Diyet ve düzenli spor yapmak tedavide ortalama ` etkilidir. Spor ve diyet yanında gerekli görüldüğü takdirde ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.