Kadın Çalışanlar İçin Doğum ve Süt İzni

14.03.2015
124
Kadın Çalışanlar İçin Doğum ve Süt İzni

Çalışan Kadınların Doğum ve Süt İzni

Ülkemizde kadınların çalışma hayatındaki yeri son yıllarda çok daha fazla önem kazandı ve kadınlar artık çalışma hayatında daha aktif ve vazgeçilmez durumdalar. Kadınlarda erkeklerden farklı olarak doğum halinden dolayı çalışamamazlık durumu söz konusu oluyor ve bu dönem için devletin belirlemiş olduğu süt izni ve doğum izni şeklinde çeşitli mevzuatlar bulunuyor. Bu sayede doğum yapacak olan kadınların işleri riske girmiyor ve sosyal bir hak doğmuş oluyor. Şimdi sorularla çalışan kadınların doğum iznini birlikte inceleyelim.

Çalışan Kadınların Doğum İzni Ne Kadardır?

Çalışan kadınların doğum yapması halinde iş kanunu tarafından belirlenen maddelere göre doğumdan önce 8 hafta ve doğumun sona ermesinden sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta doğum izni verilmektedir. İkiz bebek doğuracak olan çalışan kadınlarda ise bu süreye 2 hafta daha eklenmektedir. Bu durumda doğum izni 18 haftaya ulaşmış olacaktır.

Ancak doğumdan sonra çalışan kadınlar kendi insiyatifleri ile 6 aylık doğum izni kullanabilirler, ancak bu 6 aylık süreç ücretsiz olarak nitelendirilmektedir. Buna göre çalışan bir kadın hamile kalması durumunda ücretli ve ücretsiz izinleri toplanarak, toplamda 10 aylık bir süreçte doğum izni almaya hak kazanmış olur. Bunlara ek olarak doğumda beklenmedik olayların meydana gelmesi halinde iş kanunu tarafından bu sürenin doktor raporu ile açılmasının önü açılmıştır. İşverenler devletin mevzuatına almış olduğu bu uygulamalara uyum sağlamak ve çalışan kadınların hamile kalması durumunda bu hakların faydalandırılmasını öngörmüştür. Tüm özel sektör ve devlet memurları için aynı kanun ve kurallar geçerlidir.

Ancak çalışan kadınlar çalışmak isterse, doktorlarının izni ve kontrolü ile izin verilen süreçler içerisinde çalışabilirler.

Erken Doğum Gerçekleşirse Kullanılmayan Doğum Öncesi İzinler Doğum Sonrasına Eklenebilir mi?

İş kanununa göre kadın işçiler doğum izinlerini tek seferde kullanmaya zorlanmamıştır. Doğumun erken doğum olarak beklenmedik bir durumda gerçekleşmesi durumunda doğum öncesi hak olan doğum izinleri doğum sonrasına eklenebilecektir. Ayrıca bazı çalışan kadınların doktorlarından aldıkları raporlar ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar kesintisiz olarak çalışabilmektedirler.

Yani çalışan kadınlar izin haklarını diledikleri zamanlarda sorunsuz şekilde kullanabilmektedirler.

Süt İzni Nedir, Ne Kadardır?

Doğum gerçekleştikten sonra yasal izin hakkını kullanarak işe dönüş yapan anneye bebek 1 yaşına gelinceye kadar günlük 1.5 saat kadar süt izni verilmektedir. Bu süt izni anne tarafından günün hangi saati daha uygunsa o saatte verilir ve süt için verilen izin süreleri çalışma saati olarak nitelendirilir. Yani süt izni kullanan bir anneden asla ücret olarak bir kesinti yapılamaz. Ancak iş kanununda bu günlük sürelerin haftanın 1 günü işe gelinmeyerek kullanılabileceği belirtilmiştir. Genellikle firmalar ve kamu kuruluşlarıda bu uygulamayı haftanın 1 iş günü izin verilmesi ancak bu günün ücretinin ödenmesi şeklinde düzenlemiştir.

Ancak kadın memur işçilerde daha farklı olarak ilk 6 ay 3 saat süt izni verilmekte ve sonraki 6 ay 1.5 saat süt izni verilmektedir. Aynı şekilde kadın memurlarda süt izinlerini nasıl kullanmaları gerektiğine kendileri karar verecektir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.