Kadınlarda Aşırı Tüylenme

13.03.2017
166
Kadınlarda Aşırı Tüylenme

Aşırı tüylenme Nedir?

Kadınların belki de en çok nefret ettikleri şey tüylenme veya kıllanmadır. Her kadın vücudunun görünmeyen yerlerinde çıkan tüylerle başa çıkabilir. Ağda, epilasyon, lazer gibi yöntemlerle bu tüylerden kurtulmak mümkündür. Ancak erkek kıl bölgeleri adı verilen bölgelerde çıkan tüyler ve kıllar için sürekli mücadele etmek gerekir. Erkek tipi kıl bölgeleri denilen bu bölgeler açıkta v genelde yüz bölgesindedir. Erkek tipi kıl bölgeleri, dudak üstü, çene, kulak, yanak, sırt göğüsler ve kollar olarak sayılabilir. Bu bölgeler nispeten açıkta kalan bölgeler olduğundan bu tüylenmelerle mücadele etmek daha yorucudur. Aşırı tüylenmeye Hirsutizm adı verilir.

Aşırı tüylenme nedenleri nelerdir?

Aşırı kıllanma, androjen hormonlarının aşırı salgılanmasından kaynaklanır. Bu hormonlar farklı nedenlerden dolayı arttığı zaman tüylenme görülmeye başlanır. Bu kıl kökleri aslında kadınlarda mevcut haldedir. Ancak dinlenme yani uyku modundadır. Hormonların artışı ile dinlenme modundaki bu tüyler harekete geçer. Tüylenme ile hormon artışı arasında doğru orantı vardır. Hormon arttıkça kıllanma artar. Bazı kadınlarda sarı kahverengi yumuşak tüyler çıkarken bazı kadınlarda sert esmer kıllar çıkabilir. Kadınlarda kıllanma artışının başka bir nedeni de polikistik over sendromudur. Bu rahatsızlık kadın rahatsızlığı olarak bilinir. Adet düzensizliğine ve erkeklik hormonu artışına neden olur. Nadir de olsa başka bir nende olarak böbreküstü bezlerinin salgıladığı hormonlardan kaynaklanır. Ayrıca tiroid ve hipofiz bezlerinin salgıladığı hormonlar da bu rahatsızlığa neden olabilir.

Bunların dışında menopoz, çeşitli ilaçlar ve insülin direncinin de aşırı kıllanma – tüylenme yaptığı görülmüştür.

Kıllanmada tanı ve teşhis nasıl konur

Aşırı tüylenme ya da kıllanma şikâyeti ile başvurduğunuz zaman ilk hedef bu tüylenmeye neden olan faktörleri bulmaktır. Bunun için size bir dizi hormon testi yapılır ve vücudunuzdaki hormonların seviyeleri tespit edilir. Yumurtalıklar, böbreküstü bezleri ve diğer hormonlar ve salgılar incelenir. Eğer hormon yüksekliği söz konusu ise hormon blokerleri kullanılarak hormonların baskılanması sağlanır. Bazı durumlarda hormonlar normal görünür bu tür durumlarda tüy giderici kremler, epilasyon vb yöntemler kullanılabilir. Bu tür sebepsiz tüylenmelere idiopatik yani sebepsiz/ ailevi tüylenme adı verilir.

Bende aşırı tüylenme var. Hirsutizm hastası mıyım?

Hirsutizm teşhisi için net bir test bulunmamaktadır. Ancak erkek kıl tipi bölgelerde bulunan kıllar incelenir. Ve belli bir orana göre karar verilir. Bu oran hirsutizm skorunu belirler. 0 ila 4 arasındaki bu oranla karar verilir. Ancak bu yöntem net ve kesin değildir. Belki de neden bambaşka olabilir.

Hormonlarım normal çıktı neden tüylenme sorunum var?

Bu soru çok fazla karşımıza çıkıyor. Çok fazla bu sorunun sorulması sorunun cevabı olarak kabul edilebilir aslında… Çünkü sebebi bilinmeyen yani aileden kaynaklı tüylenme tüm tüylenme vakalarından çok daha fazla… Yani hormonlarınıza baktırdınız, adet düzensizliğiniz yok, polikistik over sendromunuz yok ama tüylenmeye devam ediyorsanız. Genetik tüylenme mirasınız var demektir. İki yol ile bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz. Ya bu tüylenmeleri çok dert etmeyeceksiniz. Ya da onlarla mücadele etmeyi hayatınızın bir parçası olarak kabul edeceksiniz.

Aşırı tüylenme tedavisi nasıl yapılır?

Doğum kontrol hapları: Aşırı kıllanmanın nedenine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Bunlardan en yaygın kullanılanı doğum kontrol haplarıdır. Doğum kontrol hapı hormonları düzenlediği için tüylenmeyi engellediği görülmüş ve bu yan fayda kullanılmaya başlanmıştır. Ancak siz yine de doktorunuza danışmadan asla karar vermeyin.

Hormon baskılayıcılar: Bu sınıfta birçok ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçları doktorunuza muayene olarak alabilirsiniz. Aşırı tüylenme için hormon ilaçlarının adını vermiyoruz. Çünkü bu ilaçların yan etkileri bulunmakta en uygun ilaç için doktorunuza başvurunuz

Kozmetikler: Bu tür tedaviler evde uygulanabilir. Tıraş, ağda, cımbız kullanımı, kremler, eflornitin, depilatör ajanlar, iğneli ya da lazer epilasyonlar. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.