Kadınlarda Hormon Bozukluğu

16.01.2016
162
Kadınlarda Hormon Bozukluğu

Kadınlarda Hormon Bozuklukları

Kadınlarda hormon bozukluğu denildiği zaman akla ilk gelen kısırlık (infertilite), tüylenme, adet döngüsü düzeni, gebelik hormonlarıdır. Ancak unutulmamalıdır ki her adet düzensizliğinin, kısırlığın, tüylenmenin nedeni hormon bozukluğu değildir. Bu tip durumların oldukça az bir kısmının asıl nedeni hormon bozukluğu olarak değerlendirilmektedir. O yüzden yukarıdaki belirtilerin görülmesi durumunda hemen kişide hormon bozukluğu olduğu düşünülmemelidir. Öncelikle belli başlı tahlillerle bu duruma neden olan faktörler tespit edilmelidir.

Genç yaşlarda ortaya çıkan aşırı derecede tüylenme durumunda hormon bozukluğundan şüphe duyulur. Aşırı derecede tüylenme ya da kıllanma hastalığının adı hirsutismuz olarak bilinmektedir. Bu hastalığın teşhisi için uygulanan kan tahlillerindeki hormon değerlerinin aslında çoğu zaman normal aralıklarda olduğu görülür. Ancak halk arasında bu durumun kaynağı her zaman hormon bozukluğu olarak düşünülmektedir. Bu yanlış bir kanıdır. Aşırı derecede tüylenme sorunu bazı durumlarda hormonal olabileceği gibi kimi durumlarda da yapısaldır. Özellikle ten rengi esmer olan kişilerde bu durum daha sık görülmektedir. Bazı aşırı tüylenmedeki durumlarda da sorunun kaynağı polikistik over sendromu olabilmektedir. Bu soruna neden olan kaynağın tespiti için mutlaka muayene ve tahlil uygulanması gerekmektedir.

Kişide hormon bozukluğu olabileceğini düşündüren bir diğer durum da adet düzensizliğidir. Adet düzensizliğinin birden fazla nedeni olabilmektedir. Bunların başında hormon bozukluğu ve guatr hastalığı gelir. Kadınlık hormonu olarak da bilinen FSH ve östrojen hormonlarındaki ya da TFT, T3, T4 tiroid hormonlarındaki birtakım bozukluklar adet düzensizliklerine sebebiyet verebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki adet düzensizliğine neden olan tek durum hormon bozukluğu değildir. Hatta adet düzensizliği şikayeti olan kadınların yüzde 80 – 90 kadarında hormon bozukluğu teşhis edilmez. Adet düzensizliği emzirme, kullanılan ilaçlar, depresyon, stres gibi nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir. Bunların dışında herhangi bir hastalık nedeniyle de adet düzensizliği ortaya çıkabilmektedir.

Kadınlardaki Başlıca Hormonlar Nelerdir?

Kadınlardaki hormon değerleri önemli bir konudur. Özellikle gebelik durumu için bu hormon değerlerinin normal sınırlar içerisinde olmaları beklenir. Aşağıda kadınlık hormonları olarak da bilinen başlıca hormonlar sıralanmıştır.

FSH: Bu hormon beyindeki hipofizden salgılanmaktadır. Görevi ise yumurtalıkların uyarılmasını sağlayarak östrojen hormonunun salgılanmasını ve üretilmesini sağlamaktır. Adet döngüsünün ilk günlerinde salgılanmaya başlar ve yumurtanın gelişimini destekler. Gelişmiş olan yumurta ise östrojen hormonunun salgılanmasına olanak tanır. Kadınlarda yaklaşan menopoz döneminde ise bu hormon değerinde artış görülmektedir. Menopoz belirtisi olarak ilk önce FSH değerindeki artış dikkate alınır. Eğer kadında FSH hormon değeri normal sınırların üzerindeyse gebelik şansı düşer.

LH: Bu hormon beyindeki hipofizden salgılanmaktadır. LH hormonu etkisini yumurtalıklarda göstermektedir. Olgunlaşmış olan yumurtanın çatlamasını sağlar. LH hormonu adet döngüsünün ortasında artış gösterir ve bu şekilde de yumurta çatlar. Çatlatma iğnesi olarak bilinen tedavi ise LH hormonunun yaptığı etkiyi taklit ederek yumurtanın çatlamasını ve yumurtlamanın gerçekleşmesini sağlar.

Östrojen (Estrojen, Estradiol, E2): Bu hormon yumurtalıklardan salgılanmaktadır. Salgılanmaya başladığında ergenlik döneminde gelişmesini sağlar. Göğüslerin gelişmesinde etki gösterir. Adet döneminin ilk yarısında yüksek seviyede gözlemlenir. Progesteronla birlikte adet düzeninden sorumludur.

Progesteron: Bu hormon yumurtalıklardan salgılanmaktadır. Adet dönemi sırasında ikinci yarıda etkisini gösterir. Gebeliğin başlamasında ve sağlıklı bir şekilde devam etmesinde görevlidir.

Prolaktin: Süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonu beyindeki hipofizden salgılanmaktadır. Göğüslerde sütün üretilmesini sağlayan bir hormondur.

TSH: Beyindeki hipofizden salgılanan bu hormon tiroid bezini uyarmaktadır. T3 ve T4 salgılanmasında etki gösterir.

Testosteron: Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonu kadınlarda düşük bir seviyede bulunur.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.