Karın Germe Ameliyatı

02.08.2018
179
Karın Germe Ameliyatı

Karın germe karın bölgesindeki bombeli görünümün düzeltilmesi ve düz bir karın oluşturulması için yapılan estetik bir uygulamadır. Karın bölgesinde bu özellikle kadınlar için büyük bir problemdir. Doğumun ardından, sıkça kilo alıp verme gibi unsurlar nedeniyle karın bölgesinde ciltte gevşeme, çatlama ve yağlanma gibi sorunlar ortaya çıkar. Karın germe estetiği sayesinde karındaki gevşek ve yağlı cilt alınır, karın kasları özel bir yöntemle dikilir. Ameliyatın izleri de karın bölgesinin altına gelecek şekilde gizlenir.

Kadınlarda fazla kilo nedeniyle karın bölgesinde erkeklerden daha fazla deformasyon olur. Bu deformasyonların giderilmesi için en kalıcı çözüm cerrahi tekniklerle sağlanır. Karın germe sayesinde daha estetik görünen, düz bir karın sahibi olabilirsiniz. Karında üst, orta ve alt tarafta oluşan sarkıklığı, biriken yağları, ayrıca karın kaslarını sıkılaştırmayı sağlayan karın germe operasyonu, bölgenin genişliğine bağlı olarak 3-4 saat içinde tamamlanır. Eğer mini karın germe yapılacaksa, işlem 1-2 saat içinde biter. Bu operasyon karın bölgesinde sorun yaşayan yetişkin hemen herkes için uygundur. Ancak fazla kilolu olanlar kilo verdikleri zaman, gebelik planı olanlarda doğumdan sonraya kadar karın germe estetiğini ertelemelidir.

Tıpta abdominoplasty denilen karın germe kilolu olanlardan çok karın bölgesi sarkmış, deforme olmuş kişiler için uygundur. Çünkü kilolu kişilerde bu operasyon yapılsa bile karın bölgesi yeniden deforme olur. Bu kişiler kilo verdiklerinde karın duvarında tekrar sarkma oluşur. Karın germe operasyonunda sarkma derecesine, sarkık doku miktarına ve bölgedeki yağ oranına göre farklı yöntemler kullanılır. Bu operasyonun hedefi karın bölgesinin bombeleşmiş halini düzelterek, düz bir karın oluşturmaktır. Karın germe şişmanlığı gidermek için yapılmaz. Diyet ve egzersiz yaparak karın bölgesinin fazlalıklarını gideremeyen kişilere bu operasyon yapılabilir. Bunun sonucunda hastaların ruhsal durumunda düzelme, aynı zamanda genel sağlığına olumlu yansımalar görülür.

Karın bölgesindeki sarkma, gevşeme neden olur?

Karın bölgesindeki sarkmanın, ciltte gevşemenin nedenleri arasında yaşın ilerlemesi önemli bir etki yapar. İlerleyen yaşla birlikte bağ dokularda esneme, kasların eski gergin halini kaybetmesi karın bölgesine de olumsuz yansır. Bunun dışında gebelik süresince gergin kalan karın bölgesinin esnekliğini kaybetmesi, doğumla birlikte karında sarkmaların oluşmasına neden olur. Kadının bu dönem aldığı kilolarda bunda etkili olur. Ayrıca genetik etkenlerde genç yaşta karın deformitelerinin oluşmasına yol açabilir. Bağ dokularının bu etkiyle gevşemesi karın bölgesinde sarkmaya bombeli bir görünüme yol açabilir. Geçirilen cerrahi müdahalelerde karında deformiteye yol açabilir.

Karın germe için kullanılan yöntemler nelerdir?

Karın germe için kullanılan yöntemler hastanın karın bölgesindeki deformiteye göre tercih edilir. Bunlar mini karın germe ve tam karın germe olarak tanımlanır.

Tam karın germe yöntemi: Hastadaki karın deformitesi yani ciltteki sarkma ve gevşeme göbek deliğinin üzerine çıkması halinde bu yöntem uygulanır. Karın kaslarının esnek yapısını kaybetmesi ve ayrılması halinde bu yöntemle yapılan karın germe çözüm olacaktır. Karındaki deformasyona göre yapılan kesi oranı fazla olduğu için, ameliyattan kalan izde fazla olur. Genel anestezi altında yapılan ve yaklaşık 3-4 saatte tamamlanan ameliyatla hastalar estetik görünen gergin bir karna sahip olurlar.

Karın germe için uygun adaylar kimlerdir?

Karın germe için başvuran hastaların bazı koşullar taşıması gerekir. Yapılan estetik işlemin başarılı bir şekilde sonuçlanması için hastalar bu kriterleri taşıyorsa, karın germe için uygun aday oldukları söylenebilir. Özellikle kilo problemi nedeniyle oluşan karın deformasyonları kadınları erkeklerden daha fazla etkiler. Bu nedenle hastaların çoğunluğunu kadınlar oluşturur. Karın germe için uygun adayların taşıması gereken kriterler aşağıdaki gibidir;

  • Diyet uygulamasına, yeterince sportif çalışmalar yapmasına rağmen karın bölgesi yağlarını eritemeyen kişiler karın bölgesini bu yöntemle gergin ve düz hale getirtebilir.
  • Aşırı denecek kadar kilolu olmayan kişiler karın germe için uygun adaylardır. Karın germe bir zayıflama yöntemi olmadığı için fazla kiloları olan kişilerin başka yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir.
  • Kilo vermiş olan kişilerin karın bölgesinde sarkma, ciltte sarkma ve çatlakların olması halinde karın germe buna çare olacaktır.
  • Yaşanan hamilelikler, doğum ve sürekli kilo alıp verme gibi etkenlerle karın bölgesinde sarkma, gevşeme, çatlak oluşmuş kişilerde bu yönteme başvurabilir.
  • Vücut yapısı karın bölgesi dışında estetik bir görünüme sahip olan kişilerde bu ameliyata uygun adaylardır.
  • Kişinin karın bölgesinde yağlanma, çatlak ve gevşeklik varsa, diğer kriterlere sahip olmasına rağmen bu operasyon sonrasında gebe kalmayı düşünmemelidir
  • Karın germe operasyonu ile ilgili gerçekçi beklentileri olan kişiler ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişiler karın germe için uygun adaylar olabilir.

Karın germe öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?

Yapılacak operasyon öncesinde estetik cerrah tarafından hastanın karın yağlanmasının derecesi, ciltteki sarkma oranı, gevşeklik ve yağlanmanın karın bölgesini etkileyen bölgeleri değerlendirilerek, operasyonda kullanılacak yöntemi belirler. Operasyon karın bölgesini sıkı ve düz hale getirerek, bel bölgesinin de biraz incelmesini sağlar. Ancak bunun zayıflatma etkisi bulunmaz. Kişiye uygun ameliyat planlamasının yapılmasından sonra, hastaların ameliyat hazırlığı için yapması gerekenlerin tespiti yapılır.

Muayene sırasında doktor tarafından varsa hastanın daha önceden karın bölgesinden geçirdiği ameliyatlar sorgulanır. Sigara alışkanlığı dolaşım üzerinde olumsuz etiler yaptığından, ameliyatta kanama, sonrasında yara iyileşmesini geciktirici olumsuz etkiler yapar. Bu yüzden hastanın sigara alışkanlığı sorgulanır. Eğer sigara kullanıyorsa bunu ameliyatın 3 hafta öncesinden bırakması, ameliyattan sonraki 3 haftada içmemesi gerekir.Fazla kilolu hastalar için öncelikle kilo vermesi önerilir. Gergin bir karın bölgesine sahip olmak, karın derisinin pürüzsüz hale gelmesi için fazla kilolar verilmelidir. Kilo vermek cilt yapısının da incelmesini sağlar.

  • Hastaların kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar bulunuyorsa, bunların operasyondan 2 hafta önce bırakılması gerekir. Bu tür ilaçlar ameliyatta ve sonrasında kanama eğilimi arttırıcı etki yapar. Bu önlem her cerrahi işlemde alınır.
  • Hastalar ameliyattan önce vitaminleri, bitki çaylarını da içmemeli, makyaj yapmamalı, oje kullanmamalıdır. Ayrıca karın bölgesi direkt güneş ışınlarından korunmalıdır.
  • Karın germe operasyonu kadınların adet döneminde yapılmamalıdır. Bu konuda hastaların doktorunu bilgilendirmesi gerekir.

Karın germe ameliyatı sonrasında

Karın germe operasyonu bittiğinde hastalara hızlı iyileşmeye yardımcı olması için özel bir korse giydirilir. Korse doktorun uygun göreceği zamana kadar kullanılır. Hastalar taburcu edildikten sonra aşağıdaki kurallara dikkat ederek iyileşme dönemini sorunsuzca atlatabilir. İyileşme döneminde hastaların güneş ışığından mümkün olduğu kadar kaçınması gerekir. Giysilerin güneş ışığını çekmemesi için koyu renkler yerine açık renkleri tercih edilmelidir. Karın germe ameliyatından sonra hastaların bir süre yemek yememesi gerekir. Bu süre hakkında doktorun önerilerine mutlaka uyulmalıdır.

  • Hastaların karın bölgesinde doku kabarıklığı, ağrı, şişkinlik ve morluk olması normal kabul edilir. Ağrı için basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Bir aylık sürede şişlik ve morluk etkisini kaybederek azalır. Şişliklerin tam olarak inmesi 6 ayı bulur. Bu sürede karın bölgesi de planlanan şeklini alır.
  • Hastalar iyileşme döneminde kontrollerini aksatmamalıdır. Kesi yerinde eriyen dikiş kullanıldığı için, dikiş alma sorunu yaşanmaz. Kontroller ihmal edilmediği takdirde karın bölgesindeki iyileşme daha yakından takip edilerek, iyileşme desteklenmiş olur.
  • Enfeksiyon riskine karşı doktorun verdiği antibiyotikli ilaç düzenli olarak kullanılmalıdır. Karın germe kapsamlı bir operasyon olduğu için, enfeksiyon riskine mutlaka önlem alınmalıdır.
  • Hastalar taburcu olduktan sonra evde 8-10 gün yatak istirahati yapmalıdır. Çalışan kişilerin işe başlama konusunda doktorun önerilerini dinlemesi gerekir. Herkesin iyileşme süreci farklı olduğu için hastanın durumuna göre karar verilir.
  • İyileşme sürecinde hastaların hafif işleri yapmasında sakınca olmaz. Kendilerini yormadıktan sonra hareket edebilirler. Spor ve ağır egzersizler için en az 2 ay beklenmelidir. Karın bölgesindeki duruma göre hareketler planlanmalıdır.

Ameliyatın bıraktığı yara izi pansumanla kapatılır. Pansumanın açıp yenilenmesi doktor tarafından yapılır. İlk aşamada kırmızı pembemsi renkte olan izin 6 ay kadar sürede iyice belirsiz hale geldiği görülecektir. Bu iz iyice iyileştiğinde bikini bölgesinde kalır. Bu bazı hastalar için rahatsız verici olabilir. Ancak cerrahi işlemlerde mutlaka bir iz olur. Bunun mümkün olduğu kadar göz çarpmayacak bir yere gizlenmesi hedeflenir. Karın germe ameliyatının sonuçlarından gerçekçi beklentileri olan kişiler bunu da sorun etmeden aşarlar. Hastalar sabrederek geriye kalan izin en iyi duruma gelmesini bekleyebilir. Ameliyat izinin iyileşme derecesi hastanın cilt yapısına da bağlıdır. Bazı hastalar kalan izin üzerine kalıcı makyajda yaptırabiliyor.

Karın germe ameliyatı ne kadar sürer?

Estetik bir operasyon olan karın germe, bu bölgedeki yağ fazlalıklarını, sarkma ve gevşeklik sorununu giderir. Karın bölgesi sıkılaştırarak düz bir konuma getirir. Alt, orta ve üst kısımdaki sarkmayı bölgesel olarak ta giderir. Sarkmanın derecesine bağlı olarak iki şekilde yapılan karın germe, tüm karın bölgesine uygulanıyorsa 3-4 saat içinde tamamlanır. Eğer bölgesel sorun varsa, mini karın germe yapılıyorsa işlemler 1-2 saatin içinde tamamlanır.

Kaynak: https://www.floraklinik.com/karin-germe/

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.