Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

17.04.2017
213
Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kendi kendine elle göğüs muayenesi nasıl yapılır?

Meme kanseri son yılların en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Önemli olan meme kanserinde erken tanını hayat kurtardığını bilmektir. Umut ediyoruz ziyaretçilerimizin başına böyle bir hastalık gelmez. Ancak olası tüm kötü senaryoları düşünerek erken teşhis için hayat kurtaran bilgiler paylaşacağız. Meme kanserinin teşhis edebilmek için evde elle meme muayenesi yapabilirsiniz. Bu muayeneler sayesinde şüphelendiğiniz bir kitle ile karşılaşırsanız. Çok erken safhalarda sorun büyümeden ve estetik kayıplar olmadan sağlıklı bir şekilde yaşamınızı sürdürebilirsiniz.

Elle meme muayenesi

Elle göğüs muayenesini adetten sonraki 7. Günde yapmalısınız. Bu dönemde hormonlarınız azalmış olacak ve yanlış sonuçlarla karşılaşma riskiniz azalacaktır. Ayrıca bu muayeneyi ayda bir tekrar etmelisiniz. Düzenli meme muayenesi yapmanız göğüslerinizi tanımanızı sağlayacak ve farklı bir durumla karşılaştığınızda bunu hemen anlayacaksınız. Elle meme muayenesini anlatmanda önce meme kanseri belirtilerinden bahsetmekte yarar var

Meme kanseri belirtileri

  • Memede kist oluşumu – içi sıvı dolu kitle (her kist meme kanseri habercisi değildir bazı kistler iyi huyludur)
  • Memede katı kitle (solid kitle)
  • Memede kalınlık, şişme ve renk değişiklikleri
  • Meme başında kızarıklık, meme ucunda akıntı, meme ucunda yara
  • Memede yahut meme ucunda içe doğru çekilme
  • Meme şeklinin değişmesi
  • Meme başlarının pozisyonunun değişmesi
  • Koltuk altında ele gelen kitleler

Yukarıda anlattığımız belirtilerden de anlaşılacağı üzere meme kistleri memede şişlikler önemli meme kanseri habercileridir. Bu nedenle sık sık elle göğüs kanseri muayenesi yapmamız gerekir.

Evde kendi kendine meme kanseri muayenesi

Elle göğüs muayenesi nasıl yapılır?

Öncelikle adetin 7. Günündeyseniz bir ayna karşısına geçiniz. Aynada memelerinizi inceleyin şeklini dokusunu rengini, konumunu. Meme ucunu, meme haresini tek tek dikkatle inceleyin. Çünkü sonraki muayenelerde, değişiklikleri fark etmek için bu bilgilere ihtiyacınız olacak.

Adım adım elle meme muayenesi

1- Ellerinizi belinize koyun memelerinin simetrik olup olmadığını kontrol edin

2- Memelerinizde bir kitle görünüyor mu elinizle kontrol edin

3- Meme cildinde çöküntüler var mı kontrol edin

4- İlk 3 adımdaki incelemeleri elleri yukarı kaldırarak tekrar yap önce sağ eli sonra sol elinizi havaya kaldırın ve kontrol edin

5- Sonra yatış pozisyonu alınıp sağ memeden başlamak üzere kontrole başlanır. Muayeneyi rahat yapmak için sağ omuz altına bir yastık koyabilirsiniz. Sağ elinizi de başınızın altına yerleştirin. Kitle aramaya devam edin aynı işlemi sol meme için de yapın.

6- Sol elinizin 3 parmağı ile meme başından başlayarak daireler çizerek meme dokusunu kontrol edin. Saat yönünde halkalar çizerek tüm memeyi kontrol edin. Bu muayene esnasında bir hassasiyet ya da kitle var mı kontrol edin. Aynı uygulamayı diğer memeniz için de yapın. Aynı uygulamayı koltuk altı için de yapın. Her iki memenizi ve her iki koltuk altınızı da kontrol ettikten sonra muayeneyi tamamlayın.

Meme kanserinde Erken teşhis için yapılması gerekenler

  • 20 yaşından sonra her ay elle muayene yapın
  • 40 yaşında önce ailede meme kanseri hikayesi varsa mamografi yaptırın.
  • 40 yaşından sonra mutlaka her yıl mamografi yaptırın.
  • 20 yaşından sonra her 2 yılda bir klinik muayene yaptırın (ailede kalıtsal ise her yıl değilse daha uzun aralıklarla)
  • 40 yaşından sonra her yıl klinik muayene yaptırın

Sevgili kadınlar, meme kanseri erken teşhis edilebilen ve yok edilebilen bir hastalıktır. Meme kanserinden korkmayın. Kendi yaşamınız için sorumluluklarınızı yerine getirmelisiniz. Sağlıklı günler dileriz.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.