Kilo Aldıran Beslenme Hataları

18.09.2015
121
Kilo Aldıran Beslenme Hataları

Kilo Aldıran Beslenme Hataları

Kilo kaybı konusunda bilinmesi gereken en önemli husus fazla yağların vücuttan atılması konusudur. Yani baskül üzerinde kilo kaybetmek, sağlıklı bir şekilde kilo verildiği anlamına gelmez. Sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo vermek için kasların aksine vücuttaki yağların eritilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu süre içerisinde kaybedilen kilonun vücuttaki sıvıdan kaynaklanmadığından da emin olmak gerekmektedir.

Peki, kilo vermek isterken ne gibi hatalar yapılıyor?

Ürün içeriği: En çok yapılan hatalardan biri ürünün etiket içeriği hakkında verilen kararlardır. Evet, ürünlerin etiket içerikleri mutlaka gözden geçirilmelidir ancak bir ürünün etiketinde kaç kalori yazdığı o ürünün kilo vermek için tercih edilmesi konusunda yeterli değildir. Etiket üzerinde yazan kalorinin ne tür bir kalori olduğu çok daha önemlidir. Eğer ürün az kalorili olmasına rağmen yağ ya da karbonhidrattan oluşuyorsa o ürün kilo vermek için doğru bir tercih olmayacaktır.

Şekerli içecek tüketimi: Kilo verme konusunda en büyük hatalardan biri de sıvı gıdaların bol bol tüketilmesi konusudur. Elbette su, gün içerisinde bolca tüketilebilir ancak bahsedilen içecek çay, kahve ya da meyve suyuysa buna mutlaka sınırlama getirilmesi gerekmektedir. Özellikle çay ve kahveyi şekerli tüketiyorsanız günde 3-4 bardak çay ya da kahve bile içseniz içerisine eklediğiniz şeker sebebiyle içeceğin kalorisi artmaktadır. Bir küp şekerin 20 kalori civarında olduğu bilinmektedir ve bu bilgi dahilinde içtiğiniz şekerli içeceklerin size kaç kaloriye mal olduğunu hesaplayabilirsiniz. Çay ya da kahveyi sık tüketen biriyseniz, içerisine eklediğiniz şeker miktarını oldukça düşürmeniz ve hatta şeker eklemeyi tamamen bırakmanız sizin yararınıza olacaktır.

Kahvaltıda tercih edilen ürünler: Kilo vermenin altın kuralı, harcanan enerjinin alınan enerjiden fazla olmasıdır. Bunun için özellikle kahvaltı yaparken salam, sosis, sucuk gibi baharatlı, kızartmalar gibi yağlı ve ayrıca işlenmemiş gıdalar yerine yağsız beyaz peynir, zeytin, domates gibi doğal ürünler tercih etmek faydalı olacaktır. Kaşar, dil peyniri gibi yüksek yağ oranına sahip gıdaları tüketmek, sıkça yapılan hatalardan yalnızca biridir. Yumurtayı tereyağına kırıp tüketmek yerine haşlayarak tüketmek, vücuda alınan yağ oranını en düşük seviyede tutacaktır. Zeytin ve süt kaymağının da yağ ihtiva ettiğini unutmamak gerekir. Bu nedenle sınırlı tüketilmelidir. Ekmek tüketimini de en aza indirmek büyük oranda fayda sağlayacaktır. Eğer tüketilecekse beyaz ekmek yerine kepekli ya da tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.

Baharatlı gıdalar: Öğle ya da akşam yemeği için protein tercih etmek çok doğru olacaktır ancak bu gıdaya baharat ve yağ eklemek yapılan en büyük hatalardan biridir. Özellikle köfte gibi doymuş yağ içeren gıdalar sanılanın aksine masum değildir. Ayrıca salatalara eklenen turşu, zeytin ya da hazır soslar vücudun su tutmasına ve yağ birikimine neden olmaktadır. Hazır soslardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Öğünler arası atıştırma: Atıştırma tercihini yoğurt ve meyveden yana kullanmak çok doğru olacaktır. Bisküvi, poğaça ya da çikolata gibi ürünlerden uzak durmanız gerekmektedir. Ancak haftada bir defa kendinizi ödüllendirmek için tatlı tercih edebilirsiniz. Seçtiğiniz tatlının baklava, kadayıf gibi karbonhidrat yüklü olmasındansa sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlılar olmasına özen gösterin.

Öğün atlamak: Özellikle akşam öğününü atlamak sanılanın aksine yanlış bir harekettir. Vücudun doğru zamanda doğru besinler almasına özen göstermek gerekir. Bunun için akşam yemeği hafif, yağsız ve işlenmemiş gıdalarla tamamlanmalıdır. Yağsız et ve tavuk, sebze çorbası, az miktarda meyve tüketimi doğru olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.