Kimyasal Gebelik

20.06.2016
218
Kimyasal Gebelik

Kimyasal Gebelik Nedir?

Kimyasal gebelik genel anlamıyla normal gebelik olmadan döllenen yumurtanın yani embriyonun sağlıklı bir gelişimi olmadan devam etmesi, bunun yapılacak laboratuvar tetkikleriyle, gebelik testiyle tespit edilmesidir. Hamilelik testleriyle değerlendirilen hamilelik hormonu Beta Hcg değerinin yüksek çıkması durumunda kimyasal gebelik olur. Eğer Beta Hcg hormonu yüksek çıkarda bu çok sağlıklı olmayan bir hamileliği gösterir. Bu durumda gebelik kadının rahmine yerleşmemekte ve gebelik düşükle sonuçlanmaktadır. Kimyasal gebelik toplumda oldukça sık görülür. Böyle bir gebeliği yaşayan kadınların çoğunluğu bunun farkına da varmaz.

Kimyasal Gebelik ve Boş Gebelik Aynı Mıdır?

Çoğu zaman kimyasal gebelikle boş gebelik birbirine karıştırılır. Fakat bunlar birbirinden oldukça farklı durumlardır. Kimyasal gebelik sırasında kanda olan Beta Hcg değeri hızlı bir şekilde azalmakta ve vücutta kendi kendine düşük olayı gerçekleşmektedir. Bu durum oldukça acil ve hemen müdahale edilmesi gereken ciddi bir sorundur. Kimyasal gebelik genellikle klinik düzeyde teşhis edilecek aşamaya gelmeden, kendiliğinden sonlanmaktadır. Kadınlarda bu şekilde hamile kaldıklarının farkına varmazlar. Adet gecikmesi olduğunda yapılan gebelik testlerinde kimyasal gebelik olursa bunun fark edilmesi oldukça zordur. Kimyasal gebelikler genellikle adet kanaması olduğunda kendiliğinden sonlanır. Bu yüzden kimyasal gebeliklere sessiz düşük tanımlaması yapılır. Eğer adet gecikmesi sonrasında hamilelik belirlenirse, bu genellikle boş gebelik, dış gebelik şüphesini doğurur.

Kimyasal Gebelik Nasıl Belirlenir?

Kadında gebeliğin devamıyla artan gebelik hormonu hem kanda, hem de idrarda giderek yükselmeye başlar. Fakat Beta Hcg hormonunun idrarda belirlenmesi için, kesinlikle hormonun kanda yükselmiş olması gerekir. İdrarda hormonun teşhis edilme seviyesine gelmesinden sonra, kadında beklenen adet kanamasında da gecikme olur. Kanda bulunan Beta Hcg seviyesinin 1000-1500 IU / mL düzeyine gelmesinden sonra yapılacak vaginal ultrasonografi sayesinde gebelik kesesi rahatça izlenebilir hale gelir. Eğer gebelik bu duruma gelirse, genellikle klinik gebelik tanımlaması yapılır. Bazı durumlarda da, kadındaki adet gecikmesinin yaşanmaması, tesadüf eseri ya da erken gebelik belirtilerinden şüphe duyulması halinde, adet kanamasının 1-2 günlük gecikmesinde yapılacak gebelik testi sonuçlarına göre Beta Hcg hormonu düzeylerinde yükselme görülebilir.

Kimyasal Gebelik Tedavisi Nasıl Olur?

Kandaki Beta Hcg gebelik hormonunun düzeyi normal olarak sıfır düzeyine düştüğü takdirde, herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan ya da kürtaj gereksinimi olmadan süreç işler. Kadındaki Beta Hcg hormonu seviyesindeki düşüşün mutlaka kontrol altına alınması ve bu hormonun seviyesinin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Eğer hormon değerlerinde düşüş olmaz ise, kadında boş gebelik, dış gebelik ya da diğer patolojik sonuçların değerlendirmeye alınması gerekir. Bunun sonuçlarına göre, tedavi planı yapılır.

Kimyasal Gebeliğin Sonlandırılması Gerekir Mi?

Kimyasal gebelikte kadında sağlıklı bir gelişimi olmayan gebelik oluştuğundan, kadının vücudu bu gebeliği kendiliğinden sonlandırır. Burada embriyo gelişimi normal değildir. Bu durum doktorlar tarafından vücudun verdiği normal bir tepki olarak görülür. Kimyasal gebelik geçiren kadınlar daha sonra yeniden hamile kalabilir. Bu kadınlarda gebe kalma olasılığı oldukça fazladır. Kadınların yeniden hamile kalması durumunda, yeniden kimyasal gebelik yaşanması gibi bir durumda olmaz. Kimyasal gebeliğin teşhis edilmesi genellikle laboratuvar ortamında yapılan kan testleriyle fark edilir. Ancak bunu fark edebilen kadın sayısı oldukça azdır. Toplumda bu kadar çok görülen kimyasal gebelik pek zararlı olmasa da, kadınlar açısından endişe verici bir durumdur. Genellikle boş gebelikle karıştırılan kimyasal gebelik, aslında daha farklı bir durumdur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.