Kışın Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

25.11.2015
217
Kışın Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Kışın Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Soğuk havalar özellikle bebekler için sağlığı tehdit etmektedir. Fakat bu mevsimde bebeğin beslenme düzeni, onu hastalıklardan koruyan en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Tüketilen besinler bağışıklık sistemini güçlendireceği için bebeğin hasta olma ihtimali de oldukça düşecektir. Bunun yanında bebeğe uygulanan kış mevsimi bakımı da hastalıkların engellenmesinde önemli rol oynar. Cilt bakım kremleri kullanmak, ince ve kat kat giyinmek, sentetik kumaşlar yerine pamuklu ya da yün kumaşlar tercih etmek de kış aylarında bebeğin hastalanma ya da mikrop kapma ihtimalini aza indirecektir. Kış mevsiminde tüketilen besinlerin yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, C vitamini ve demir ihtiva eden besinler olmasına dikkat edilmelidir. Bebeğin beslenmesi için tercih edilen bebek mamalarının da bu değerleri barındırması gerektiğine dikkat edilmelidir.

Peki, kışın bebekler nasıl beslenmeli?

Bebeğin ek gıdaya geçiş zamanı 6 aylıkken olmalıdır. Bu süre içerisinde bebek oturmayı öğrenmiş ve yutma refleksini geliştirmiş olmaktadır. Bebek 6 aylık olduktan sonra ek gıdaya az miktarda başlanabilir. Bu miktar zaman geçtikçe arttırılmalıdır. Bu dönemdeki bebek 1 ne zaman isterse emzirilmelidir. Bebek eğer anne sütünün yanında ek gıda tüketiyorsa bu gıdaların günde 3 öğün verilmesi uygundur. Eğer bebek sadece tamamlayıcı gıdalarla besleniyor ve anne sütü almıyorsa bu durumda gıdaların günde 6 öğüne çıkarılması gerekmektedir.

1 yaşını doldurmuş olan bebek eğer anne sütü istiyorsa 2 yaşına kadar emzirilmelidir. Bu süre içerisinde bebeğe günde 5 su bardağı su verilmesi uygun olacaktır. Bebek için hazırlanan ek gıdaların tuz, şeker, baharat ve fazla yağ içermemesine özen gösterilmelidir.

Kış aylarında bebeğe ek gıda olarak sebze püreleri verilebilir. Eğer bebek çiğneme refleksini geliştirmişse haşlanmış patates, haşlanmış havuç, olgun avokado, muz gibi yumuşak yiyecekler püre haline getirilmeden de verilebilir.

Eğer bebek bu mevsimde herhangi bir hastalığa yakalanmışsa bu durumda bebeği daha sık emzirmeye ve daha sık öğün ek gıda verilmesine özen gösterilmelidir.

Kış aylarında tercih edilmesi gereken en önemli besin maddelerinden biri de çorbadır. Az yağlı, baharatsız ve tuzsuz sebze çorbası tercih edilebilir. Tarhana çorbası, kırmızı mercimek çorbası, tahıl çorbaları, yoğurtlu yayla çorbası gibi çeşitli çorbalar 6 aylık bebeğe rahatlıkla verilebilir.

6 aylık olan bebeğe demir, çinko ve protein yönünden zengin olan besinler de verilmelidir. Bu besinler kırmızı et, tavuk eti ve balıktır. Kılçığı ayıklanmış balığı, tavuğu, eti ya da kıymayı çorbaların içerisine ekleyerek bebeğe vermek uygun olacaktır.

Bakliyatlar lif bakımından oldukça zengin gıdalardır. Bu sebeple kış aylarında bebeklere verilecek en sağlıklı besin maddeleri olarak bilinirler. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi gıda maddeleri 6 aylık bebeklere rahatlıkla verilebilir. Lifli gıdalar hazmı kolaylaştıracağı gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de oldukça önemli rol oynarlar.

Tüm bu gıda maddeleri bebeğe verilirken mutlaka güzelce yıkanmış olmalıdır. Aynı zamanda kullanılan kaşık, tabak, bardak gibi ürünlerin de temizliğine dikkat edilmelidir. Plastik ürünler yerine cam ya da porselen ürünler tercih edilmelidir. Bebek gün içerisindeki herhangi bir öğünü tüketirken biberon kullanılmamalıdır. Eğer bebeğe verilecek olan gıdalar ya da yemekler buzdolabında saklanıyor ise bebek tüketmeden birkaç saat önce oda sıcaklığına getirilmiş olmalıdır. Ayrıca dışarıda uzun süre beklemiş olan yiyecekleri bebeğe vermemek faydalı olacaktır. Tüm bunlara dikkat edildiği zaman bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklardan korunması mümkün olacaktır.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.