Kışın Bebekler Soğuktan Nasıl Korunmalı?

15.10.2015
191
Kışın Bebekler Soğuktan Nasıl Korunmalı?

Bebeğin Soğuk Havalardan Korunması ve Kış Aylarında Bebek Bakımı

Özellikle kış aylarında doğan bebeklerin soğuk havadan etkilenip hasta olmamasına oldukça özen gösteririz. Bu dönemde oyun oynamak isteyen çocuklar için de onları soğuktan ve hastalıktan korumak büyük önem taşır. Kış aylarında bebeğin soğuktan korunması için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için bu makalemizde ele aldık.

Peki, kış aylarında bebeğin hastalıklardan korunmasını nasıl sağlarız?

Kış mevsiminde doğan bebeklerin günde 10 – 15 dakika kadar güneş ışığından faydalanmaları gerekir. Aşırı rüzgar ya da yağışın olmadığı günlerde bebeğinizi yalnızca 15 dakika kadar dışarı çıkararak güneşin sağladığı etkilerden faydalanabilirsiniz. Dışarı çıkamayacağınız durumlarda ise ev ortamında bebeğinizin kol, bacak ve yüzüne koruyucu kremler sürdükten sonra güneş ışığına temas ettirilmesi önerilir. Çünkü güneş ışığının varlığıyla aktifleşen D vitamini kemik gelişimini doğrudan etkilemektedir ve bunun için bebeğin cildi güneş ışığıyla temas etmesi gerekir. Bebeğiniz yeteri kadar güneş ışığı alamazsa D vitamini eksikliği ortaya çıkar. Bu da kanda bulunan kalsiyum değerinin düşük seviyede olmasına neden olur. Kalsiyum eksikliği ise bacak eğriliği, kafa kemiklerinde meydana gelen şekil bozukluğu gibi kalıcı sorunlar ortaya çıkarabilir. Günde 15 dakikalık bir güneş banyosu bebeğinizin çok daha sağlıklı büyümesine fayda sağlayacaktır.

Kış aylarında bebeğimi nasıl giydirmeliyim?

Bebeği giydirirken tek ve kalın bir kıyafet yerine ince ve kat kat giydirilmiş kıyafetleri tercih etmelisiniz. Gün içerisinde hava sıcaklıkları birkaç derece farklılıklar gösterir. Bu süre içerisinde gün boyu aynı kalınlıktaki bir kıyafet bebeğinizi ya terletecek ya da üşütecektir. Bunun yerine bebeğinizi kat kat giydirerek gün içerisindeki hava değişikliklerinde katları azaltabilir ve bebeğinizin terlemesini önleyebilirsiniz. Kat kat giydireceğiniz kıyafetlerden bir tanesinin yün olması faydalı olacaktır. Hava çok soğuk olmasa bile kış aylarında bebeğinize daima şapka veya bere takmanız gerekmektedir. Çünkü bebeğiniz baş bölgesinden soğuk aldığında vücut ısısında da düşme olacaktır. Havanın çok soğuk olduğu günlerde atkı ve eldiven giydirmeyi ihmal etmeyin. Sıcak tutan çoraplar ve su geçirmez botlar da bebeğinizi vücut ısısının düşmesini engelleyecektir. Ancak tüm bunlara rağmen çok soğuk havalarda bebeğinizi dışarda tutmamaya özen gösterin.

Yeni doğmuş olan bebeklerin vücudunda henüz yağ tabakaları mevcut değildir. Bu nedenle bebekler vücut ısılarını dengeleyemezler. Gün içerisinde bebeğinizin vücut sıcaklığı 35 dereceden aşağıda seyrederse bebeğinizi sıcak bir ortama götürüp emzirmeyi denemelisiniz. Eğer siz bebeğinizin vücut ısısını normale döndüremezseniz doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

Soğuk havalarda bebeğimin cilt bakımını nasıl yapmalıyım?

Soğuk havalar cildin kurumasına neden olur. Bu durum bebeklerde de aynıdır. Bebeğinizin cilt kuruluğunu gidermek için evdeki ortamın daha nemli bir hale getirilmesi gerekir. Bunun için buhar makineleri faydalı olacaktır. Ancak buhar makinelerinin temizliği doğru yapılmadığı takdirde içerisinde bakteri üremesi gerçekleşebilir. Bu bakteriler solunum sorunlarına, ateş yükselmesine ve çeşitli birçok hastalığa neden olur. Bu yüzden buhar makinelerinin günlük, haftalık ve aylık bakımları özenle yapılmalıdır. Buhar makinelerinin yanı sıra evdeki kaloriferlerin üzerine monte edilecek olan su hazneleri de havanın nemlenmesinde etkili olacaktır. Bebeğinizin cildine uygun olan ve doktorunuzun önerdiği bir cilt bakım kremi uygulayarak cilt kuruluğunu, çatlakları engelleyebilirsiniz. Banyo sonrası süreceğiniz bakım yağları da bebeğin cildinin kurumasını engelleyecektir. Bebeğinizin yeteri miktarda sıvı alıp almadığı da önemlidir. Eğer bebeğiniz su içmeye başlamışsa günlük su ihtiyacı karşılanmalıdır. Susuz kalan vücutta cilt kuruluğu görülür. Evinizin sıcaklığı 20 derecenin üstünde olduğunda da bebeğinizin cildi kuruyabilir. Bunun için oda sıcaklığına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Bebeğinizi yıkarken sabun tercih etmeyin. Sabun cildi kurutan bir üründür.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.