Kısırlık (İnfertilite) Nedir?

21.02.2015
127
Kısırlık (İnfertilite) Nedir?

Kısırlık Nedir? 

Kısırlık genellikle gebeliğin çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşmaması durumudur. Daha önce gebelik gerçekleşen kadınlarda bile kısırlık görülebilmekte ve yeni gebeliğin oluşumu gerçekleşmeyebilmektedir. Toplum geneli incelendiğinde tüm kadınların neredeyse 1/4’ü hayatlarının çeşitli dönemlerinde kısırlık ile karşı karşıya kalmaktadır.

Genellikle bir kadının en sağlıklı hamilelik geçirebileceği ve en kolay şekilde hamile kalabileceği yaşlar genellikle 25 yaş olarak bilinmekle beraber, 35 yaşını aşan bir kadının doğurganlık özelliği büyük ölçüde azalacaktır.

Kısırlık Teşhisi Nasıl Konur?

Kısırlık teşhisini koymak için genç çiftlerin çok fazla aceleci davranmaması önerilmektedir. Örneğin 25 yaşlarında olan bir çiftin tüm denemelere karşın çocuğu olmuyorsa çok aceleci davranarak kısırlık tedavilerine başlamaları önerilmemekledir. Fakat 30 yaşına ulaşmış bir çift kısırlık ile karşı karşıya kalıyorsa tedavinin başlaması önerilir. Genellikle 30 yaşın üzerindeki çiftlerde 6 ay ile 1 sene arasında gebelik söz konusu olmazsa tedaviye başlamak uygun olacaktır.

Kısırlığın Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kısırlık tedavisi ortalama olarak en az 6 aylık bir süreçtir ve bu dönem içerisinde çok aceleci davranmamak ve sabırlı olmak gerekmektedir. Kısırlık durumu incelenirken erkeklerde oluşabilecek problemlerde araştırılmalı ve bu konunun üstünde de durulmalıdır. Sağlıklı bir gebelik için bir erkeğin en verimli olduğu dönem 35 yaşıdır, ancak 45 yaşını aşmış olan bir erkeğin spermlerinin doğuma neden olma yüzdesi çok büyük bir düşüş göstermektedir. Bu durumda kadının doğurganlık yaşı ne kadar önemliyse bir erkeğin doğuma sebep olacak sperm kaliteside yaşı ile doğru orantılıdır. Ancak bir diğer yandan 80 yaşında baba olma ihtimali bulunan erkeklerde vardır.

Kısırlığın Sebepleri Nelerdir?

* Kısırlık verileri incelendiğinde bazı semptomlarda kısırlık kadından dolayı olabilirken, bazılarında ise erkeklerden dolayı kısırlık durumu söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle kısırlığın erkek veya kadından ötürü olduğunu zöylemek çok zordur ve her iki cins içinde eşit sorumluluk söz konusudur.

* Genellikle erkeklerde görülen kısırlık sebepleri % ve E oranında seyrederken kadınlarda ise bu oran @ ile U olarak seyretmektedir. Ayrıca iki cins içinde kısırlığa bağlı sebeplerin olarak görüldüğü ve sebebin bilinemediği kısırlıkların ise ile arasında olduğu gözlemlenmiştir. Bu istatistiklere göre kısırlık üzerinde kadın ve erkek faktörü eşit olarak risk altındadır.

Erkeklerde Kısırlık Görülme Nedenleri Nelerdir?

* Kimyasal maddeler ile aynı ortamda bulunmak veya çalışmak.

* Aşırı derecede sıcak ortamlara maruz kalmak ve günün büyük bölümünü bu ortamlarda geçirmek.

* Normalin üzerinde sigara ve alkol tüketimi.

* Özellikle ofis ortamlarında devamlı olarak oturarak çalışmak.

Kısırlık Tektikleri Nasıl Yapılır?

* Genellikle erkekler üzerinde yapılmaya başlanan testlerde erkeğe 7 günlük cinsel perhiz verilir ve bu sürenin sonunda erkeğin masturbasyon yapması ile spermler alınarak DÜnya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tektikler ile spermlerin canlılık oranı, sperm sayıları ve sperm modelleri incelenmektedir.

* Bu incelemelerin sonucunda spermlerde her hangi bir iltihabın olup olmadığı veya sperm kalitesinde tıbbi bir tedavinin söz konusu olup olmadığı incelenmektedir.

* Kaliteli bir sperm tahlili için Dünya Sağlık Örgütü’nün istemiş olduğu sperm sayısı 20 milyondur. Yapılan bu testler sonucunda normal şekildeki sperm sayıları oranında olmalıdır, bunun yanı sıra ileriye doğru hareket etmiş sperm sayısının ise % civarında seyretmesi önerilmektedir. Ayrıca alınan 20 milyon sperm içerisinden en azından yarısının canlı olmaıs gerekmektedir.

* Tek bir deneme ve inceleme testi sonrası erkek için kısırlık tanısı konulması uygun olmayacaktır. Bu nedenle bu testlerin anormal sonuçlar vermesi durumunda 4 ile 6 hafta arasında bu testlere devam edilmesi tavsiye edilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.