Konizasyon Nedir?

02.10.2015
161
Konizasyon Nedir?

Konizasyon

Günümüzde kadınlarda rastlanan HPV (Human papilloma virüs) enfeksiyonlarının, rahim ağzı prekanseröz lesyonlarına ve rahim ağzı (cerviks) kanserine neden olduğu bilinmektedir. Kanser ile HPV arasındaki bu etkileşim, bu güne kadar yaşanan ve bilinen tüm kanser – virüs ilişkisi arasında en büyük ilişkiye sahip olan durumdur.

Servikal kanal eğer elektrikli koter ile çıkarılıyorsa bu işleme “Leep (Loop electrosurgical excision procedure)” denilmektedir. Bu işlem esnasında çıkarılan doku, yakılarak alınmaktadır. Kanal dokusu bisturiyle parça alınmasına “konizasyon” ya da “soğuk konizasyon” denilmektedir. Eğer bu parça alım işlemi lazer aracılığıyla yapılıyorsa bu işleme de “lazer konizasyon” adı verilmektedir. Konizasyon işlemi ile çıkarılan parçanın patolojik incelemesi yapılır. Alınan sonuca göre tedavinin seyri netleşir.

Konizasyon adı verilen “koni biyopsi”, rahim ağzında yer alan kanal dokusundan koni şeklinde parça çıkarılması işlemine denir. Yapılan smear testi sonuçlarının normal değerlerde seyretmemesi durumunda ve rahim ağzı kanserlerinin tanısında bu cerrahi işlem uygulanmaktadır.

Konizasyon işlemi uygulanan smear testi sonuçları dahilinde rahim ağzı kanalında bulunan hücrelerin mikroskobik incelemeler sonucunda normal olmayan hücresel farklılıklar göstermesi sonucunda yapılmaktadır. Aynı zamanda normal değerlere sahip olmayan smear testi sonuçlarında ve biyopsi uygulaması sonrası sonuçların birbiriyle uyuşmaması gibi durumlarda da yapılmaktadır. Bunların yanı sıra endocervical kürtajın pozitif değerde olması halinde de uygulanmaktadır. Endocervical kürtajın pozitif değerde olması halinde hem tedavi amacıyla hem de cerrahi sınır belirlemede konizasyon ameliyatı uygulanır. Rahim kanalında bulunan hücrelerin mikroskopla değerlendirilmesi sonucunda eğer hücresel değişimler saptanırsa bu durum endocervical kürtajın pozitif değerde olması olarak adlandırılmaktadır. Konizasyon ameliyatının taşıdığı bir diğer önemli husus ise, rahim ağzı kanalında bulunan anormal hücrelerin alınmasının cerrahi sınır içerisinde kalması durumudur.

Konizasyon işlemi lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilmektedir. Bu işlem sonrasında ortalama bir hafta kadar vajinal kanamalar yaşanabilmektedir. Ancak bu kanamaların çok miktarda ve bir haftadan uzun sürede devam etmesi durumunda mutlaka doktora danışılmalıdır. Bunun haricinde akıntı ya da lekelenme daha uzun zaman devam edebilmektedir. Bu zaman zarfında tampon kullanılması tavsiye edilmez. Bunun yerine hijyenik ped kullanımı uygulanmalıdır. İşlemden sonraki bir ay boyunca cinsel ilişki olmamalı ve vajinal duş uygulanmamalıdır.

İşlem sonrasında yaşanabilecek bazı komplikasyonlar vardır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır;

  • Enfeksiyon kapma,
  • Vajinal kanama,
  • Ağrı,
  • Servikal stenoz adı verilen rahim ağzı darlığı,
  • Servikal distosi adı verilen zorlu doğal doğum,
  • Servikal yetmezlik.

Bu tip komplikasyonların yaşanma ihtimalini en aza indirgemek için alanında tecrübeli ve teknik donanıma sahip hekimler tercih edilmelidir.

Konizasyon işlemi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar;

  • Bir hafta boyunca ağır egzersizler yapılmamalıdır.
  • Vajinal kanamanın devam etmesi durumunda banyo yaparken ayakta olmaya özen gösterilmelidir.
  • Uygulanan soğuk konizasyon sonrasında sonucu takip etmek gerekmektedir.
  • İşlemi yapan uzman hekimle işlem sonrası irtibatı kesmemek ve durum hakkında bilgi vermek gerekmektedir.
  • İşlem sonrasında periyodik olarak smear testi yaptırmaya özen gösterilmelidir.
  • İşlem sonrasında hekimin yazdığı ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır.
  • İşlem sonrası bir ay kadar cinsel ilişkiye girmemeye özen gösterilmelidir.
  • İşlem sonrasında havuz ve denize girmek için en az 1 ay beklemek gerekmektedir.

Konizasyon işlemi ameliyathane ortamında, lokal ya da genel anestezi altında uygulanmaktadır. Bu işlem ortalama olarak 30 dakika sürer. Ayrıca hamile kadınların da smear testlerini düzenli olarak yaptırmaları gerekmektedir. Ancak eğer smear testi sonucu konizasyon işlemini gerektiriyorsa, bu işlemin uygulanması gebelerde önerilmemektedir. Çünkü konizasyon ameliyatı, gebelerde erken doğuma neden olabilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.