Kreşe Başlama Yaşı ve Kreşin Faydaları

20.03.2017
412
Kreşe Başlama Yaşı ve Kreşin Faydaları

Anaokulu ve kreşlerin faydaları-dezavantajları nelerdir

Anaokulu ve kreşin faydalı olduğu konusu su götürmez bir gerçek ancak kreşe gidecek çocukların yaşı bu faydayı aksi yönde değiştirebilir. Çocukların kreşe gönderilme yaşı çok önemlidir. Çünkü çocuğun 3 yaşına kadar kişisel bakımını yapan onunla ilgilenen kişiler -ki genelde anne ve baba oluyor- çocuğun kişisel gelişimini çok ciddi şekilde etkiliyor. Bu nedenle mecbur kalınması halinde bile 2,5 yaşından önce çocuklar kreşe yollanmamalıdır. 3 yaşından önce kendisi ile ilgilenen kişilere ciddi derece bağlanan çocuklar bu yaşları dışarıda yeterli şefkat ve ilgiyi görmediği kişilerin yanında geçirirse kişisel ve psikolojik sorunlar yaşayabilir.

Bağlanma ve ayrılma duygusu

Bebek 6. Ayından itibaren anneye bağlılık gösterir bu bağlılığı aynı zamanda ayrılık korkusu da takip eder. Bebek annesinden ayrı kaldığında bu duruma ağlayarak ya da endişeli tavırlar sergileyerek itiraz eder. 8 aylık bir bebeği bir yabancı kucağına almak istediğinden annesinden ayrılmak istemez. Ağlar ya da yüzünü buruşturur. Bu sağlıklı bir tepkidir. Çünkü bebek olumlu bir bağlanma sağlamış demektir. Bu ayrılma kaygısı yaş ilerledikçe artar. 2 yaşında zirve seviyeye çıkar. 3 yaşından itibaren çocuklar bağlandığı kişilerin yanından uzaklaşmasına kısa süreli olarak izin verir. Bu yaştan itibaren kısa süreli ayrılık zamanlarında çocuk bağlanacağı birine ihtiyaç duyar. Bu kişi kreş öğretmeni olmalıdır. Bu noktada kreş ve anaokulu öğretmenleri çok şefkatli davranmalı ve sevgi göstermelidir.

Kreşe alışma

Çocuk ilk başlarda kreşi istemeyebilir. Bu esnada anne ona yardımcı olmalı ona gözükmeli onun yanında bir süre vakit geçirmelidir. Kreşte geçirilen süreler kademli olarak artmalıdır. Aniden 5-6 saat annesinden ayrılan çocukta ciddi ayrılma krizleri baş gösterebilir. Kreşe giden çocuklar başlangıçta ödüllendirilmelidir. Bir oyuncak ya da parka gitme, sevdiği bir yiyecek güzel bir ödül olacaktır. Böylece çocuğun kreşe olan bağlılığı artar. Bir süre sonra anne çocuğuna 3 saat sonra tekrar yanında olacağım demeli ve yanından ayrılmalıdır. Dediği saatte de orada olmalıdır. Asla gizlice kaçmak gibi davranışlar içine girmemelidir. Anne çok kararlı davranmalı kendi ayrılık endişesini çocuğa yansıtmamalıdır. Güler yüzlü şefkatli ve mutlu davranmalıdır. Çocuk henüz saatleri bilmiyorsa beslenmeden sonra ya da uykudan sonra gibi cümlelerle geliş saati anlatılmalıdır.

Okul öncesi eğitim faydalı mı?

Okul öncesi eğitim için ülkemizde ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Özellikle Milli eğitim bakanlığı çocukların okul öncesi eğitim alması için bina, öğretmen gibi olanakları sağlamak amacıyla var gücüyle çalışmaktadır. Tüm dünyada yapılan araştırmalar kreş anaokulu gibi okul öncesi eğitim veren kurumların çocuğun gelişimine olumlu katkılarda bulunduğunu ispatlamıştır. Ancak bunun tek istisnası erken yaşta çocuğu kreşe yollamaktır. Bu noktada da aslında Hollanda gibi örneklerde 2 yaşında çocukların kreşe gittiğini biliyoruz. Ama genel kanı 2 yaşında çocukların annesinin yanında olması gerektiğidir.

Kreş – Ana Okulu Dezavantajları

Kreşin avantajlı mı dezavantajlı mı olduğunu belirleyen ana unsur kreşin kalitesi ve kreşte çalışanların uzmanlığıdır. Eğer kreşe gelen çocukların ortalaması standartların altında ise bu çocuk için çok faydalı olmayabilir. Çocuk informal öğrenme dediğimiz istenmeyen şeyleri öğrenebilir. Ancak çocukların statüsü yükseldikçe diğer çocukların da gelişimi olumlu anlamda artacaktır. Bir başka husus da çocukların ana okuluna yollanırken hijyen kurallarına çok dikkat edilmesi gerektiğidir.

Kreş veya Anaokulunun Faydaları

  • Çocuğun dil gelişimi hızlanır

  • Yeni oyunlar öğrenir, oyun kurmayı öğrenir
  • Düzen ve disiplin duygusu gelişir
  • Paylaşmayı öğrenir
  • Arkadaş edinir
  • Motor becerileri gelişir
  • Duygularını daha aktif yaşamaya başlar
  • Yeni kelimeler yeni cümleler ve deyimler öğrenir
  • Yeni yaşantılar geliştirir.
  • Evde ya da kendi çevresinde görmediği şeyleri görür zihin dünyası genişler
  • Konuşma yeteneği gelişir

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.