Kürtaj Sonrası Görülen Şikayetler Nelerdir?

06.04.2016
368
Kürtaj Sonrası Görülen Şikayetler Nelerdir?

Kürtaj Nedir?

Kürtaj (küretaj), herhangi bir sebepten ötürü istenmeyen bir gebelik durumunda rahimdeki gebelik materyallerinin kürtaj aletleriyle çıkarılması ve gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Kürtaj, küretaj, dilatasyon ya da gebelik terminasyonu şeklinde de ifade edilmektedir. Kürtaj işlemi esnasında, eğer anestezi kullanılmışsa, kişi herhangi bir şey hissetmez. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kürtaj işleminin süresinde de ciddi azalmalar olmuştur. Günümüzde kürtaj işlemi 10 – 15 dakika kadar sürmektedir.

Kürtaj işlemi sonrasında her kadın farklı şikayetlerde bulunabilmektedir. Özellikle bu işlemin duygusal ve psikolojik boyutu herkeste farklı gözlenir. Kimi kadınlar bu durumu normal bir süreç gibi yaşayıp atlatırken kimileri kabullenmekte zorlandığı için duygusal anlamda zor bir dönem geçirebilmektedir.

Kürtajın psikolojik etkileri kişinin yaşam tarzına, evli olup olmadığına, gebelik isteyip istemediğine gibi pek çok farklı sebepten ötürü kişiden kişiye değişir. Ancak kürtaj sonrası ortaya çıkabilecek biyolojik etkiler ise hemen hemen aynıdır. Bu etkiler her kadında görülmeyebilir ancak çoğunlukla ortaya çıktığı bilinmektedir.

Kürtaj Sonrası Sık Görülen Şikayetler Nelerdir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kürtaj sonrası görülen şikayetler arasında mide bulantısı, kusma, kasık bölgesinde ağrı, lokal anesteziye bağlı olarak ortaya çıkabilecek komplikasyonlar, vajinal akıntı, genital bölgede koku, genital bölgede kaşıntı, adet düzensizliği, yüksek ateş gibi problemlerdir.

Kürtaj sonrasında ortaya çıkabilecek olan ağrının varlığı normaldir. Özellikle kasık bölgesinde yoğun hissedilen ağrı, adet sancısına benzeyebilir. Bu dönemde doktor ağrı kesici tavsiye edebilir. Ancak tavsiye edilen ağrı kesicinin oldukça hafif yapıda olması gerekir. Ağır ilaçlar vajinal kanamaya neden olabilmektedir. Kürtaj sonrasında meydana gelebilecek olan vajinal kanamanın ortalama 6 – 7 gün devam etmesi normal karşılanmaktadır. Bu süre bazen daha da kısalabilir. Bu durumda herhangi bir ilaç kullanmaya gerek yoktur. Eğer vajinal kanamanın şiddeti gün geçtikçe azalmıyor ya da artıyorsa ve sürekli sancılar yaşanıyorsa rahim içerisinde gebelik materyali kalmış olma ihtimaliyle mutlaka doktora başvurulmalıdır. Eğer rahim içinde parça kalmışsa tekrar kürtaj işleminin uygulanması gerekecektir. Kürtaj işleminden sonra mide bulantısı ve buna bağlı olarak kusma da ortaya çıkabilir. Bu duruma anestezinin sebep olduğu düşünülmektedir. Bu da 1 – 2 gün içinde geçmesi beklenen bir durumdur. Kürtaj işlemi sırasında kişinin herhangi bir mikrop kapmaması için genital bölge özel solüsyonlarla temizlenir. Bu temizleme işlemi kimi zaman vajinanın doğal yapısını bozabilmektedir. Bu durumda vajinada akıntı ve koku oluşumu başlar. Bu durumda doktora danışarak ilaç tedavisine başlamak doğru olacaktır. Kürtaj işleminden sonra eğer genital bölgede ya da vücudun tamamında yüksek ateş varsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Yüksek ateş, işlem yapılan bölgede herhangi bir enfeksiyon olabileceğinin belirtisidir. Kürtaj işleminden sonra nadir görülen bir diğer şikayet de adet düzensizliğidir. Kürtaj işlemi kişinin adet düzenini olumsuz yönde etkileyen bir işlem değildir. Ancak bu işlemden sonra kişi en erken 1 ay sonra adet olmaktadır. Bu süre bazen daha da artabilir. Bu da kişide geç adet olduğunu ve adet düzensizliği yaşadığı düşüncesini doğurur. Ancak bu süreç geçicidir.

Kürtaj sonrası kişinin tekrar hamile kalma olasılığı düşmez. Günümüzde artık rahim içinin zarar görmeden kürtaj işleminin tamamlanabilmesi mümkün olmaktadır. Bu sebeple kürtaj işlemi daha sonraki gebeliklerde tehlike arz etmez.

Kürtaj işleminden sonra cinsel ilişki de çokça merak edilen konulardan biridir. Kürtaj işlemi esnasında rahim ağzı açılır. İşlemden sonra esneyerek eski haline dönse de birkaç milimetrelik açıklık kalabilir. Bu açıklığın tamamen kapanarak rahim ağzının eski haline dönmesi ortalama 10 gün almaktadır. Bu ilk 10 gün içerisinde cinsel ilişki tavsiye edilmez. Çünkü rahim ağzı açık kaldığı için rahim içerisine mikrop ya da bakteri girmesi oldukça kolay olur. Bu sebeple işlemden en az 10 gün sonra cinsel ilişki olabilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Nur dedi ki:

    İyi gunler. Ben 1 ay once kurtaj oldum. Adetimde yeni bitti. İliski sirasinda yanma ve agri sorunum var bu normalmidir

  2. Aynur dedi ki:

    Merhaba. Ben 4 gün önce düşk yaptm. Kürtaj oldum. Ama parçalar kalmış. Tekrardan kürtaj olmam lazım mı? Teşekkürler

  3. anneleronline dedi ki:

    parçaların büyüklüğüne ve tam olarak olduğu yere göre ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale ile kurtulabilirsiniz.
    Esen Kalın.

  4. Meral dedi ki:

    Meraba ben rahim kalinlasmasindan kürtaj oldu fakat bir hafta olmasına rağmen sümüksü uzayan kanamalarım var Bu normal midir rahimden parça da alındı patolojiye gönderildi sonuç çıkmadı ama endişeleniyorum beni aydınlatırsanız sevinirim

  5. Rabia dedi ki:

    Kürtaj olalı 6 ay oldu ve adetim asiri oluyor doktora gittim ultrasyondan bakti birsey yok dedi ne yapmam lazim

  6. Mükerrem dedi ki:

    Ben kürtaj oldum çok titreme geliyor normalmidir