Leep Nedir?

14.08.2015
140
Leep Nedir?

Leep Nedir?

Leep rahim ağzında kötü huylu hastalıklara dönüşme olasılığı bulunan öncül hastalıklarının tedavisi için kullanılan bir tekniktir. Lazer teknolojisinden daha yeni bir teknik olan Leep (Loop Electrosurgical Excision Procedure) rahim ağzında olan değişimin kesin teşhisinin konulması ve bunun tedavi edilmesi amacıyla uygulanır. Bu teknik elektrik enerjisiyle çalışan, halka biçiminde bir telden oluşan çok basit olan bir cerrahi aletle gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu aletle rahim ağzındaki değişiklik gösteren bölge, oldukça hızlı, ağrısız ve etkili şekilde çıkarılır.

Leep Kimler İçin Uygun Bir Yöntemdir?

Yapılan PAP Smear testinin sonucunda kanser öncüsü lezyonlar tespit edilen kadınlar Leep işlemi için uygun hastalardır. Günümüzde tıpta Leep bazı hastalıklar için kullanılan, rahim ağzının yakılması, dondurulması veya lazerle tahrip edilmesi gibi değişik tedavi yöntemlerinin yerini alan bir tedavidir. Diğer yöntemlerin dışında Leep dokuyu tahrip etmeden dışarıya çıkarır ve tedavi sağlanırken aynı zamanda teşhis konulması için patolojik doğrulama olanağı verir.

Leep Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu uygulama cerrahi bir işlem olmakla beraber, hastaya ayaktan yapılan cerrahi işlemler kategorisinde değerlendirilir. Operasyon sırasında hastada lokal anestezi ya da genel anestezi kullanılabilir. Bu işlemde rahim ağzında ağrı hissinin taşınmasını sağlayan sinirler bulunmadığından, işlem yapılırken hasta herhangi bir acı hissetmez. İşlem tamamlandıktan sonra, hastanın hastanede kalması gerekmez, normal yaşama dönüş hemen sağlanır. Leep ameliyatı sadece 3-4 dakika içinde tamamlanır. Ameliyatta hasta jinekolojik pozisyon durumunda iken, vajina bölgesine spekulum adındaki muayene aleti yerleştirilerek, rahim ağzı görünür hale getirilir. Verilecek elektrik akımının güvenli bir şekilde akışının sağlanması için, hastanın bacağına topraklama pedi yerleştirilerek yapıştırılır. Bundan sonra elektrik akımını iletecek yarım halka biçimindeki bir tel olan kaleme benzer elektrokoter yardımıyla rahim ağzından bir parça dışarıya çıkarılır. Elektrik akımı hem dokuyu kesmek için, hem de bölgede kalan dokunun yakılmasını sağlayarak, kanamanın durdurulmasına yarar.

İçeriden çıkarılan parça patolojik incelemeye alınır. Eğer kanama hala devam ediyorsa, kalemin ucunda olan tel çıkarılır ve ucuna topa benzeyen bir parça takılır. Bununla kanama yapan bölgeler yakılır. Kanamayı durdurmak için bazı sıvılardan yararlanılabilir. Eğer ameliyat sırasında lokal anestezi kullanıldıysa, hastanın hemen normal yaşamına dönmesinde sorun olmaz. Genel anestezi kullanıldığı takdirde, hastada anestezinin etkisi geçinceye kadar yaklaşık 30-60 dakika bekleme odasında durması gerekir. Leep ameliyatı olacak olan hastalar için herhangi bir ön hazırlık yapılmasına gerek yoktur.

Leep İşlemi Sonrasında Meydana Gelebilecek Şikayetler Nelerdir?

Leep bir cerrahi işlem olduğu için, diğer cerrahi işlemlerdeki gibi bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Fakat yakınmalar oldukça hafif ve azdır. Hastada sonradan koyu kahverenginde ya da siyah bir akıntı gelebilir. Akıntının miktarı farklı olacağından, hastaların hijyenik ped kullanmasında yarar vardır. Hatta bazı hastalarda Leep ameliyatından 1-2 hafta sonra bile aşırı oranda kanama oluşabilir. Hastalarda ağrı yakınması nadiren görülür. Ağrı olursa aynı gün ya da ertesi gün adet sancısı niteliğinde, kramp tarzında hissedilir. Bu şekilde fazla kanama ya da ağrı olduğunda ve bunların ağrı kesicilerle geçmediği durumlarda mutlaka doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Leep ameliyatından sonra enfeksiyon oluşma riski ise, oldukça nadir görülür.

Leep Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Bu işlemden sonra 3-6 hafta cinsel ilişkide bulunmamak gerekir.
  • Yine 3-6 hafta süreyle vajinal tampon kullanılmaması gerekir.
  • Hastaların en az 2 ay vajinal duş yapmaması gerekir.
  • Operasyondan sonraki 2-3 gün ağır egzersizler yapılmamalı, havuz ve denize girilmemesi gerekir.
  • Kanama devam ediyorsa, hastanın ayakta duş alması gerekir.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.