Lohusalıkta Dikkat Edilmesi Gerekenler

26.01.2015
44
Lohusalıkta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lohusalık Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğumun hemen ardından takip eden 6 haftalık süreye lohusalık dönemi denilmektedir.

Lohusa Döneminde Akıntı ve Kanamaya Dikkat

Bebeğin dünyaya gelmesinin ardından ilk 1 hafta boyunca kırmızı renkli parlak bir akıntı meydana gelebilmektedir. Adet kanamasına çok benzeyen bu kanamaya ‘loşi’ adı verilmektedir. Akıntının 2. hafta renginin açıldığı ve beyaz bir akıntıya doğru dönüştüğünü görmekteyiz. Bu dönemde hijyene çok dikkat etmeniz gereken bir dönemdesiniz, bu nedenle günlük pedler kullanmalı ve bunları sürekli değiştirmelisiniz. Bu sayede bu istenmeyen akıntılar kötü kokulu ve iltihaplı akıntılara dönüşmemiş olur.

Bu durum normal olmakla birlikte akıntı ve kanama çok aşırı şiddetli hale dönüşecek olursa kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız.

Lohusa Döneminde Dikişlere Dikkat Etmelisiniz

Bebeklerini normal doğumla dünyaya getiren annelerin vajina bölgelerinde cerrahi operasyonlar yapılmış olabilir. Bu gibi durumlarda genital bölgelerde dikişler uygulanmaktadır. Bu gibi durumlarda doktorunuzun önereceği lokal anestezik kremleri, yatarken daha yumuşak bir yatak ve yastıklarla bel bölgesinin desteklenmesi, rahatlatıcı ılık banyolar yapılması şikayetleri azaltacaktır. Bunun yanı sıra tuvalet temizliği sırasında önden arkaya doğru temizlik uygulamak çok önemlidir ve ayakta duş alınması tavsiye edilir. Bunun yanı sıra dikiş bölgesinde meydana gelebilecek ödemlerin giderilmesi için buz ile tampon uygulanabilir. Bu gibi kolay önerilere dikkat ederek kısa sürede şikayetlerinizi minimuma indirebileceksiniz. Zaten bu şikayetler 1.5 – 2 hafta içerisinde kaybolacaktır.

Sezaryen ile doğum yapan annelerde karın bölgesinin alt kısmında 10 cm civarında bir kesi yer alır ve burada yer alan dikişlerin zarar görmesine karşı, lohusa döneminde sütün kalitesine zarar vermeyecek, doktorunuzun önereceği bir ağrı kesiciyi tercih etmelisiniz.

Muayenelerinizi Asla Atlamayın

Doktorunuzun ön gördüğü tüm muayene ve kontrolleri asla aksatmadan uygulayın. Özellikle doğumun 2 hafta sonrasında bir doktor kontrolü olacaktır. Ayrıca doğumun ardından cinsel yaşamın nasıl olması gerektiğini bu dönem içerisindeki iyileşme sürecinize göre doktorunuza danışarak yönlendirebileceksiniz.

Tuvalete Çıkarken Zorluk Çekebilirsiniz

Genellikle normal doğum gerçekleştiren anne adaylarının bebeğin çıkışı sırasında rahim kaslarına zarar vermesi sonucu bazı anne adaylarında idrarı başlatma güçlükleri görülebilmektedir. Zamanla bu durum normale dönecektir.

Süt Kanallarının Tıkanmasına Müsade Etmeyin

Bebeğiniz süt emerken meme bölgesine tahriş edici bir baskı uygulamaktadır. Bu durum zamanla meme uçlarında çatlamaların yanı sıra sertliklere dönüşmektedir. Bu nedenle süt kanallarınızda tıkanmalar oluşabilir ve bu durumu hissettiğiniz anda sütünüzü süt pompaları ile tahliye etmeli ve saklayarak bebeğinize içirmelisiniz.

Bu durumun önüne geçilemediği durumlarda memelerde apse oluşur ve cerrahi yollarla bu kanalların temizlenmesi gerekmektedir.

Bebeğiniz Uyurken Sizde Uyumalısınız

Hamileliğiniz süresince kendinizi yeteri kadar dinlendirebilirsiniz ancak bebeğiniz dünyaya gelir gelmez çok yorucu bir tempoya başlayacaksınız ve bebeğinizin uykusu düzensiz olacağı için dinlenme fırsatı bulamayacaksınız. Bu nedenle bebeğinizin uyandığında ona daha dinç bir şekilde eşlik etmek istiyorsanız, bebeğiniz uyurken sizde uyumalısınız.

Doğumun Ardından Cinsel Hayat Ne Zaman Başlamalı?

Genellikle doktor kontrollerinde belirlenen cinsel ilişkiler lohusalık döneminin sona ermesiyle birlikte ikinci rutin muayenenin başlamasıyla birlikte gerçekleşebilmektedir. Ancak burada doktorunuzun kontrolünden geçerek tüm jinekolojik organlarınızın eski haline dönüştüğünden emin olmalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.