Lohusalıkta Meme İltihabı

02.09.2016
51
Lohusalıkta Meme İltihabı

Lohusalıkta Meme İltihabı

Bebek emzirmeyi doğrudan eziyet haline getirebilen, bebek ve anne için oldukça sıkıntılı bir süreci beraberinde getiren lohusalıkta meme iltihabı, ciddi bir bakım ve tedbirler ile tedavi edilebilmektedir. Memenin sütle dolu olduğu yahut emzirmenin kesilmesini takip eden süreçte beliren bu rahatsızlık genel olarak ağrılı iltihap belirtileri göstermektedir.

Lohusalıkta meme iltihabının önlenmesi için temizlik oldukça önemlidir.”

Mikrobik durumların görülmesiyle ortaya çıkan meme iltihabı, ileri aşamalarda sütün kesilmesine dahi neden olabilmektedir. Meme iltihabının önlenmesi için mikrobik durumlardan mümkün olduğunca kaçınılması gerekmektedir. Bilindiği üzere memede bulunan kanallarda üretilen süt, bu kanalların birbiri ile bağlantıları da kullanılarak meme ucuna aktarılmaktadır. Ağız temizliği tam olarak yapılmamış bebeklerin emmesi durumunda meme ucundaki bir çatlak yahut yaradan bu kanallara bulaşan enfeksiyonlar memenin tamamına çok kısa sürede yayılabileceğinden bebeklerde ağız temizliğine oldukça fazla dikkat etmek gerekmektedir. Memedeki çatlak veya yaradan içeri giren mikrobik enfeksiyonlar burada az da olsa tıkalı bir kanal tespit ettiklerinde oldukça kısa sürede çoğalarak öncelikle süt kalitesi ve temizliğini sonra da sütün üretilmesini doğrudan etkileyecektir.

 

Meme İltihabı Belirtileri Nelerdir?

  • Meme ucuna yakın bölgelerde kızarıklık,
  • Memede hassasiyet,
  • Meme yüzeyinde tıkalı kanallardan dolayı kızarıklıkların oluşması,
  • Elle meme muayenesi esnasında ele gelen kitlesel yapılar,
  • Yüksek ateş,
  • Koltuk altı bezlerinde şişlik ve ağrı,
  • Meme başında sivilceye benzer ağrılı yapıların oluşması ve bunlardan akan iltihap,

Bu belirtilerin görülmesi, annenin emzirme esnanda daha fazla acı duymasına ve emzirmenin bırakılmasına neden olacağından iltihabın yenilenmeyen meme içi süt durumundan dolayı burada sürekli çoğalmasına neden olmaktadır.

 

Meme İltihabı Teşhis Ve Tedavisi

Yukarıda belirttiğimiz şikayetlerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda annenin hemen bir doktora başvurması gerekmektedir. Uzman kontrolü ve meme ultrasonu sonrasında meme iltihabı tanısının konulması halinde iltihabın aşamasına ve çoğalma miktarına göre tedavi yöntemleri uygulanabilir. Meme iltihabı tedavisi iltihabın miktar ve aşamasına göre antibiyotik tedavisi, birkaç önlem ve cerrahi müdahale ile gerçekleştirilmektedir.

Başlangıç aşamasında olan meme iltihabı tedavisi için;

Memede iltihap tanısı konulduktan sonra emzirme işleminin sağılan sütler ve biberonla yapılması veya emzirmeden önce memeye sıcak havlu ile tampon yapılması, sıcak ve ıslak bir havlu yardımıyla meme ucu ve çevresinin temizlenmesi gibi önleyici uygulamalar iltihabın azalmasında etkili olacaktır.

İlerleyen meme iltihabı vakalarında;

İlerleyen meme iltihabı vakalarında antibiyotik tedavisi uygulanarak iltihabın absorbe edilmesine çalışılmaktadır. Özellikle aşırı kızarıklık, hassasiyetin artması, şişlik durumlarında artık görülmesi durumunda ağrı kesiciler ile birlikte antibiyotik tedavisi uygulanarak iltihabın yok edilmesine çalışılır.

İltihabın çokluğu ve ağrılar dayanılmaz bir duruma geldiyse;

İltihabın gerek dokunarak gerek meme ultrasonu ile yapılan testlerde arttığı ve ilaçla tedavinin mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda cerrahi müdahale yolu görünmektedir. İltihabın yerinin tespitinden sonra açılan çok küçük bir kesiden yapılacak cerrahi müdahale ile iltihabın tamamen boşatılması ve kanal ile dokuların temizlenmesi işlemi uygulanarak meme iltihabı tedavisi gerçekleşmektedir. Bu işlem emzirmeyi önlemeyeceği gibi hastanede yatış da gerektirmemektedir.

Meme İltihabından Korunmak İçin

İltihaplardan korunmanın genel olarak en basit yöntemi temizliktir. Meme iltihabından korunmak için de meme başı ve ucu ile bebeğin ağzının temiz tutulması gerekir. Emzirme öncesi ve sonrasında dokulara zarar vermeyecek kadar ılık bir su ile memenin yıkanması, meme iltihabını önleyecek yöntemlerdir. Bebek ağzı ve meme ucunun temizlenmesi için bir çay bardağı suya atılan bir kaşık karbonattan elde edilecek karışım yardımıyla yapılacak temizlik de oldukça etkili olacaktır.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.