Makat Geliş Doğum Nasıl Olur?

16.06.2015
139
Makat Geliş Doğum Nasıl Olur?

Makat Doğumun Gerçekleşmesi

Doğum, gebelik dönemi sonunca sezaryen veya normal denilen yöntemler ile bebeğin anne rahminden çıkması işlemine denilmektedir. Normal doğumlarda bebek, anne rahminden çıkış yönüne kafası yönünde girmekteyken makattan doğum dediğimiz doğum olayında bebeğin bacakları ve kalçası kafasından daha önce anne rahminden çıkmaktadır. Bebeklerin bir kısmının gebeliğin ortalarında yapılan ultrasonografik muayenelerde kafası aşağı doğru durması gerekirken yukarıda durduğu görülmesine rağmen doğumun yaklaşmasıyla birlikte olması gerektiği pozisyona dönerek kafası aşağı dönmektedir. Gebelik döneminde doğru pozisyona gelemeyen bebeklerin doğum olaylarına makattan geliş denmektedir. Makat geliş, ülkemizde görülen gebelikleri yaklaşık %3-4’ünde görülmektedir.

Makat geliş sonucunda gerçekleşen doğumlarda bebeğin daha yumuşak dokuya sahip olan kalçasının kafasından önce gelmesi durumunda kafanın rahim yolundan çıkması oldukça zor olacak ve bebeğin kafasının sıkışması sonucunda ölü doğumun görülme ihtimali çoğalacaktır. Aslında rahmin aşağı tarafı dar, yukarısının daha geniş bir yapıya sahip olması bebeklerin baş kısmının aşağı duracak şekilde pozisyon almalarına yardımcı olurken bazı durumlarda mesela bebeğin prematüre olması gibi durumlarda bebek doğru duruş pozisyonunda olamamaktadır. Makat doğumun en büyük sebeplerinden diğeri de; rahim yapısında var olan bozukluklar, çoğul gebelikler, bebeğe ait anomalilerdir.

Makat doğumlarda bebeğin önce kalçası çıktıktan sonra kafasının sıkışıp nefes alamaması gibi durumların ortadan kaldırılması için kafa kısmı biraz seri bir şekilde çekilir. Bu durum da; makat gelişi ile doğumu gerçekleşmiş bebeklerde kalça çıkıklığı sorunlarının daha fazla görülmesine sebep olur.

Makat gelişin genel sebeplerini maddeleyecek olursak;

  • Prematüre adı verilen düşük doğum ağırlıklı bebeğin varlığı,
  • Kromozomal anomaliler,
  • Çoğul gebeliklerin varlığı ile bebeklerin rahimde doğru şekilde pozisyon alamamaları,
  • Daha önce makat geliş ile doğum yapmış olmak;

gibi sebeplerdir. Makat geliş; saf, tam ve ayak geliş şeklinde üç şekilde gruplandırılabilir. Teknoloji ve tıbbın günümüzdeki kadar gelişmemiş olduğu günlerde makat gelişlerin önlenmesi için birkaç farklı yöntem uygulanırmış ancak bu yöntemlerin hiçbirisi sağlıklı olmadığından günümüzde kullanılmamaktadır. Gebelikte izlemlerin yapılmasına özen gösteren ebeveynler, gebeliğin ortalarında ve sonuna doğru yapılan ultrasonografik muayenelerde makattan gelişin farkına varabilmektedirler.

Günümüzde ultrason yardımıyla öğrenilen makattan gelişler, genelde sezaryen doğumla sonlandırılmak zorunda kalınmaktadır.

Bebeğin boyutuna, gebelikten önce yapılan çatı muayenesi sonucuna ve bebeğin rahim içinde durduğu pozisyona göre normal doğumun da tercih edilmesi muhtemeldir. Makat gelişlerde gebeliğin sonlandırılacağı şeklin seçiminde birkaç farklı kriter benimsenmektedir. Bunlardan bazıları; kadının gebelik yaşının 34 haftadan büyük olması, bebeğin ortalama 2000 gr- 3250 gram arasında bir ağırlığa sahip olması, tekil gebelik olması, bebeğin baş çevresinin ortalama olarak belirlenmesi, bebeğin rahimdeki duruş pozisyonu ve belirlenen baş çevresine göre çatı kemiklerinin doğuma uygun olmasıdır.

Makat gelişler fark edildikten sonra birkaç farklı manevra tekniği alanında gerçekten uzman olan doktorlar tarafından uygulanarak bebeğin normal pozisyona gelmesi sağlanabilmektedir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu durum, bebeğin riske atılması engellenmek maksadıyla son yıllarda uygulanmayan bir teknik haline gelmiştir.

Gebelikte 34.haftanın sonunda halen pozisyon değiştirmemiş bebek, bu haftadan sonra da bu işlemde anne rahminde kapladığı yerden dolayı başarılı olamayacaktır. Bu gibi durumlarda bebeğin sağlık durumunu olumsuz etkiler oluşmaması için sezaryen doğum yöntemi tercih edilmektedir. Makat gelişlerin erken fark edilmesi, anne adayına önerilen egzersizler ve bebeğin doğal içgüdüsüyle normal pozisyonuna dönmesinin beklenmesi gibi sonuçlar ortaya çıkarır. Her iki durumda da makat gelişin önüne geçilemiyorsa yapılan tetkikler sonrasında doğumun normal mi sezaryen mi olacağına karar verilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.