Miyom Nedir?

22.06.2015
116
Miyom Nedir?

Miyom Nedir?

Miyom rahimde en sık rastlanan iyi huylu tümördür. Rahim içinde düz kaslarda yerleşim gösteren miyomların 30 yaş üzerindeki kadınlarda % 20-50 oranında etkili olduğu bilinir. Ergenlik dönemindeki kadınlarda daha nadir görülür. Beyaz ırktaki kadınlarda miyom görülme sıklığı siyah ırka göre 3-9 kat daha yüksektir. Miyomlarda görülen belli başlı semptomlar, rahmin büyümesi ve komşu organlara baskı yapması, kısırlık ve kasık ağrısına neden olması, rahim kanamasıdır. Bunların şiddeti rahimdeki miyomların sayısına, büyüklüğüne, rahimde yerleşimine göre değişir.

Miyom tanısı yapılan jinekolojik muayene, transvajinal ultrasonografi, rahim içinin kamerayla incelenmesi, rahme sıvı verilerek incelenmesi gibi yöntemlerle yapılabilir. Yerleşim yerine göre belli sınıflandırmalara tabi tutulurlar. Miyomlar rahim boşluğuna, rahim duvarına, rahmin dışına doğru, rahmi tutan bağlarda veya rahim ağzında yerleşebilir. Miyomlar belirti verdiklerinde direkt inceleme yapılabilir. Bunun dışında başka sebeplerle yapılan bir muayene sırasında belirlenebilir.

Miyom Belirtileri

Miyomlar genellikle belirti vermezler. Genellikle başka sebeplerle yapılan jinekolojik muayene sırasında, ultrason incelemesinde belirlenir. Miyomlar bazen rahim içinde yerleştikleri yere, büyüklüğüne ve sayılarına göre belirtiler gösterebilirler. Submüköz yerleşimli olanlar küçük bile olsa düzensiz adet kanamalarına, ara kanamalara, subseröz miyomlar ise portakal kadar büyük olsalar bile belirti vermeyebilirler. Miyomlar rahim içinde kapladıkları yere göre, hamile olanlarda düşük riskini arttırır. İntramural yerleşimdeki miyomlar adet kanamalarının uzun sürmesine neden olurlar. Miyomların bu etkiyi rahimdeki kasılmayı azaltması yüzünden, adet kanamasını durduran mekanizmayı olumsuz etkilenmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Subseröz miyomlar küçük olduklarında genellikle herhangi bir belirti vermezler. Büyüyen miyomlar çevre dokulara baskı yaparak, olumsuz etkiler yaparlar. Miyomların büyüme yönüne bağlı olarak idrar torbasına bası yapması, kadının sık idrara çıkmasına, kalın bağırsağın son kısmına bası yaparak kabızlık ve gaz yakınmasına neden olabilir. Fallop tüplerine bası yapan miyomlar ise, kadında gebe kalamama sorunu yaşamasında etken olabilir.

Miyomlar bazı kadınlarda cinsel ilişkide ağrıya, hamilelikte kuyruk sokumunda ağrıya, gebelikte tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Büyük miyomlar karında şişlik ve ele gelen kitleye sebep olabilir.

Miyom Tedavisi

Miyom tedavisinde en fazla tercih edilen yöntemler histeroskopi, miyomektomi ile miyom embolizasyonudur. Bu tedavilerden miyom embolizasyonu girişimsel radyologlar, miyomektomi ve histeroskopi ise kadın doğum uzmanları tarafından uygulanır. Tedavi yöntemini kadın doğum uzmanı ve girişimsel radyolog birlikte vermelidir. Bu karar sırasında miyomların yerleşimi, sayısı, büyüklüğü, kanser riski taşıması, kadının doğurganlık talebi ve tercihi etkili olur.

Miyom Embolizasyonu: Bu tedavi yöntemi genellikle ameliyat olmayı istemeyen ve rahim dokusunun korunmasını talep eden kadınlarda tercih edilir. Özellikle genç yaşlarda olan kadınlardaki miyomlarda embolizasyon yöntemi kullanılır. Orta ve büyük boydaki miyomlarda tercih edilen embolizasyon sırasında, miyomun beslendiği atardamar anjiyografiyle girilmekte ve bu alana tıkayıcı maddeler verilerek, damar embolize edilir. Tedavi menopoza girmeyen genç yaştaki kadınlar, doğurganlık özelliğini kaybetmek istemeyen kadınlar açısından avantajlıdır.

Miyomektomi Miyom Tedavisi: Genel anesteziyle uygulanan tedavide miyomlar tek tek alınır. Bunun en önemli avantajı rahmin alınmadan uygulanabilmesidir. Kadınların doğurganlık özelliği korunarak, miyomlar tedavi edilmiş olur. Ancak miyomlar çok fazla sayıda olduğunda, bu tedavi yönteminin uygulanması zor olur.

Histerektomi Miyom Tedavisi: Genel anesteziyle uygulanan bu tedavide miyomlarla birlikte rahimde alınır. Bu fazla sayıda miyomu olan, menopoza giren ya da çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlarda tercih edilir. Bazı hastaların yumurtalıkları da alınabilir. Tedavinin başka bir avantajı kadının rahim ve yumurtalık kanserlerinden korunmasını sağlamasıdır.

Medikal Miyom Tedavisi: Bu tedavi yöntemi sadece miyom yakınmalarını azaltır. İlaç tedavisinin uygulandığı sürece miyomların neden olduğu yakınmalar azaltılabilir. Ayrıca cerrahi tedaviden önce, miyomların küçülmesini sağladığından, tercih edilebilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.