Nişan Gelmesi (Nişan Kanaması) Nedir?

06.01.2017
534
Nişan Gelmesi (Nişan Kanaması) Nedir?

Nişan Gelmesi Nedir?

Nişan gelmesi hamilelikte bebeğin doğumunun yaklaştığını anlatan bir belirtidir. Hamileliğin başından itibaren Rahimde bebek için vücut salgılar hazırlamaya başlar bu salgılar rahim içinde birikir. Doğum yaklaştıkça serviks yumuşamaya başlar. Bu yumuşamadan dolayı rahim içinde, rahim ağzını tıkayan bebeği koruyan, enfeksiyonların dışarıda kalmasını sağlayan bu sümüksü, akışkan, madde tuvalete çıktığınızda düşer ya da iç çamaşırlarınıza bulaşır. Bu duruma Nişan gelmesi adı verilir. Ancak nişan gelmesi tek başlına yeterli bir doğum belirtisi değildir. Nişan gelmesi bazı anne adaylarında 36. Ayda bile görülmektedir. Bebeğin gelmesi ile ilgili en kritik belirti nişan değil, annenin su kesesinin patlaması ve sancıların düzenli aralıklarla gelmeye başlamasıdır. Nişan kelimesinin anlamı zaten iz, işaret demektir. Halk arasında doğumun işareti olarak görülür ancak nişan gelmesinden sonra 24 saat içinde doğum gerçekleşecek diye bir durum söz konusu değildir. Kısacası Nişan gelmesi takip edilecek bir belirti ancak karar verilecek bir belirti değildir.

Nişan Ne Zaman Gelir?

Nişan 35. Ayda da gelebilir doğumdan birkaç saat önce de gelebilir. Hiç gelmeyebilir de… Her kadının hamilelik süreci farklıdır. O nedenle nişan gelme zamanı konusunda net bir fikir yoktur.

Nişan Geldiğinde Doktora Gitmeli Miyim?

Nişan geldiğinde doğum yapacağım düşüncesiyle değil de kontrol amaçlı doktora gitmeniz gerekir. Sadece nişan geldiğinde değil hamilelik sürecinde bunun gibi katı-sıvı karışımı, sümüksü yapılardaki tüm akıntılar için doktorunuza mutlaka gitmelisiniz. Çünkü gebelik esnasında yaşanan akıntılar tehlikeli olabilir. Eğer Nişan geldiğinden doğum başlayacak endişesindeyseniz ve doktora gidip gitmemekte kararsızsanız doğumu başlatan diğer belirtilere bakınız. Eğer düzenli aralıklarla sancı geliyorsa, suyunuz gelmişse hiç beklemeyin doktora gidin. Ancak bu su kesesi patlamamışsa, sancı yoksa gece uyanıp nişanı fark etiyseniz doktora gitmenize gerek yoktur.

 

Nişan Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Nişan gelirken herhangi bir ağrı ya da belirti vermez. Nişan geldiğini çamaşırınızda görür ya da tuvalette karşılaşırsınız. Yahut nişan akıntı hissinin oluşmasına neden olur. Bir akıntı hissettiğinizde bunun nişan olup olmadığını anlamak için yapısına bakmanız gerekir. Sümüksü bir yapısı varsa pembe renge yakınsa, hafif kanlı ise, nişan gelmiş demektir. Ancak nişan rengi her gebede aynı olmaz. Bazı gebeliklerde hiç kan olmayabilir. Burada anahtar kelimemiz sümüksü yapıdır. Sümüksü bir yapısı varsa işte o yüksek ihtimalle nişan gelmesidir.

 

Nişan Kanamasından Ne Zaman Sonra Doğum Başlar?

Nişan kanaması geldikten sonra doğum hemen başlayabilir. Ya da aradan 1 aya yakın zaman geçebilir. Yani nişan tek başına doğum göstergesi değildir. Nişan geldi mi? Gelecek mi? Ne zaman gelecek? Bu sorular bir gebenin kafasına takmaması gereken önemsiz sorulardır. Bunları düşünmeyin geleceği varsa gelir. Gelmeyecekse gelmez. Nişanın doğum belirtisi olarak kabul edilmesi söz konusu ancak tek başına yeterli değildir. Su gelmesi ve düzenli sancı olmazsa nişan gelmesi doğum habercisi değildir.

Nişan Gelmişse Ne Yapılmalı?

Nişan dışında diğer doğum belirtileri varsa hemen hastaneye gidin. Sadece nişan gelmişse doktorunuza danışabilir, nişanın rengi miktarı ve ne zaman geldiği ile ilgili doktorunuza haber verebilirsiniz. Çünkü akıntı ile nişan gelmesini ayırt etmek için miktara ve renge bakılır. Nişan gelmesi renksiz de olabilir. Nişan geldikten sonra hayatınızda bir değişiklik yapmanıza gerek yok! Eğer nişan kanlı ve fazlaysa o zaman doktorunuza görünün ancak kan çok azsa, vakit doktora gitmek için müsait değilse doktorunuza danışarak günü bekleyebilirsiniz. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için spor yapmayı ihmal etmeyin

Nişan Gelmezse Ne Yapmalıyım?

Nişan gelmemesi bir sorun değildir. Rahat olabilirsiniz. Siz sancılarınızı takip edin. Düzenli aralıklarla geliyorsa doktorunuza gidin.

Nişan Dışında Gerçek Doğrum Belirtileri Nelerdir?

Gerçek belirtiler: su kesesinin patlaması yani suyun gelmesi ve sancıların düzenli olarak gelmesi ağrının artması

Doğum belirtileri yalancı belirtiler ve gerçek belirtiler olarak ayrılır. Yalancı doğum belirtileri ise şunlardır

  • Düzensiz sancılar,
  • Kasılmalar her seferinde daha fazla ve ağrılı değilse
  • Ağrı sırt kısmında değil de karın bölgesinde yoğunlaşıyorsa
  • Yürüyüş masaj vb yöntemlerle kasılmalar azalıyorsa
  • Nişan rengi kahverengiyse ( Bu cinsel ilişkiden ya da jinekolojik muayeneden kaynaklanabilir.)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.