Normal Doğum Mu? Sezaryen Mi?

03.02.2015
114
Normal Doğum Mu? Sezaryen Mi?

Normal Doğum mu? Sezaryen mi?

Bebeğinizin dünyaya geleceği haberini aldıktan sonra sizi en çok düşündüren konulardan bir tanesi bebeğinizin doğum şeklinin nasıl olması gerektiğidir. Çiftler dopum şekline karar verirken özellikle yanın çevreleri ve bu konuda güvendikleri insanlardan tavsiyeler alarak kararlarını verirler. Günümüz şartlarında en sağlıklı doğumun normal doğum olduğu bilinmektedir ancak sezaryen doğum ise zorunluluk hallerinde yapılabilecek bir doğum şekli olarak bilinmektedir.

Unutmamanız gereken en önemli noktalardan bir tanesi doğanın bize bağışladığı en avantajlı doğum şekli biraz ağrı olmasına karşın normal doğumdur, ancak her iki doğum şeklinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Güvenebileceğiniz bir doktorunuz olmalı ve onun belirlemiş olduğu  doğum şeklini uygulamak çok önemlidir, vücut tektiklerinizi en iyi o bileceği için doktorunuza güvenmelisiniz.

Doğum tekniğinin belirlenebilmesi neredeyse doğumun son anına kadar tam anlamıyla netlik kazanmamaktadır, bu nedenle hamileliğinizin 36 – 37. haftalarında doktorunuz sağlık durumunuzu göz önünde bulundurur ve sizin için risk düzeyi en az olan doğum şeklini tercih eder. Normal doğumda sancıların gelmesi beklenirken, sezaryen doğumda ise, doğumun gerçekleşeceği günden yaklaşık olarak 10 gün önce doğum sonlandırılır ve bebek alınır.

Normal Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Normal Doğumun Avantajları Nelerdir?

* Normal doğum fizyolojik bir durum olmakla birlikte bebeğin vajinal yollarla alınması anlamına gelmektedir. Normal doğumda annenin toparlanma süreci çok daha kısadır ve doğumun sonlanmasının ardından bir kaç saat içerisinde günlük aktivitelerine geri dönebilmektedir. Doğumun ardından anne bebeğini rahatlıkla emzirebilecek düzeye ulaşmış olur.

* Normal doğum en sağlıklı doğum şeklidir ve annenin karnında bulunan tüm doğum kalıntıları doğumla birlikte dışarı atılır ve anne vücudu doğumun etkilerinden arındırılmış olur.

* Normal doğum sırasında kasılmaları tetikleyen oksitosin hormonu anne sütünün daha kolay gelmesini tetiklemektedir.

* Normal doğumla gerçekleşen doğumlarda hastaneden eve geçiş süresi 24 saat olarak tahmin edilmektedir.

* Normal doğum bebeğin sağlığı açısından daha avantajlıdır. Doğum sırasında normal doğum sonucu bebeğin akciğerleri ezilip büzülür ve doğumun ardından normal haline döner, akciğerler üzerinde meydana gelen bu hareketlilik bebeğin akciğer faaliyetlerinin tetiklenmesine neden olarak daha kolay nefes alıp vermesini sağlar.

* Normal doğum ile dünyaya gelen bebek dünyaya gelmeye daha hazırlıklıdır ve bu nedenle doğumun ardından anne ile bebek arasındaki iletişim daha duygusal ve anlamlı olur.

Normal Doğumun Dezavantajları Nelerdir?

* Normal doğum sırasında çıkabilecek aksilikler önceden kesinlikle kestirilemez. Başlangıcında sorunsuz gibi görülen doğum sırasında çeşitli nedenlerle yavaşlama, durma veya bebeğin sıkıntıya girerek kalp damarlarında kan akışı problemleri gibi pek çok problemle karşı karşıya kalabilmek mümkündür. Bu nedenle normal doğum sırasında sezaryen doğuma geçiş için acil sezaryen şartları sağlanmış olmalıdır.

* Normal Doğumun anne açısından sıkıntısı ise vajina bölgesinde oluşabilecek yırtıklardır. Bu yırtıkların oluşma riski dikişli epizyotomi yöntemi uygulanan doğumlarda bile meydana gelebilmektedir. Normal doğumda meydana gelen bu yırtıklar ileri dönemlerde dışkı tutamama gibi pek çok probleme yol açabilmektedir. Hatta bazı durumlarda annenin vajinası ile bağırsaklar arasında oluşan yırtılmalar, vajinadan dışkı gelmesine bile neden olabilmektedir. Vajinadan dışkı gelmesi ciddi bir problemdir ve acilen doktor müdahalesi gerektirir, aksi taktirde sonuçları çok daha ağır olabilmektedir.

* Normal doğumda meydana gelebilecek bir diğer risk ise mesane sarkmasıdır. Mesane sarkması ile karşı karşıya kalan anne adaylarının ilerleyen yaşlarda ameliyat olmaları gerekmektedir. Yukarıda saymış olduğumuz problemler çok az sayıda görülmekte ancak yinede risk olarak görülmektedir.

* Normal doğumun tercih edilmeme nedenleri arasında  ağrılı bir yöntem olması yer almaktadır. Bir diğer endişe ise doğum saatinin ve zamanının tam olarak tahmin edilememesi ve hastaneye yetişebilme endişesidir.

* Ancak normal doğumdan sonra rahim bölgesine özel bir bakım uygulayarak iyileşme süresini 7 güne kadar indirebilmek mümkündür.

Sezaryen Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

* Sezaryen yöntemi karın bölgesinden ameliyat ile rahime girilmesi ve buradan bebeğin alınması işlemidir. Özellikle narkoz ile gerçekleşen bu ameliyatlarda narkozun yarattığı tüm riskler alınmış olur. Ancak gelişen teknolojiler sayesinde bebek narkozdan asla etkilenmez ve doğum çok kısa bir sürede gerçekleşerek sonlanır.

* Sezaryen ile gerçekleşen doğumlarda ağrı olmadığı için problem ortadan kalkmaktadır. Ayrıca bebek açısından çok avantajlı bir yöntemdir. Bebek hiç hırpalanmadan dünyaya gelme şansı bulmaktadır.

Sezaryen Doğumun Dezavantajları Nelerdir?

* Sezaryen ile doğan bebeklerin bazılarında ilk 1 haftalık süreç içerisinde solunum problemleri görülebilir ancak bunlar korkulacak tipte sorunlar değildir. Bu tür solunum problemleri yeni doğan bebeklerde normal doğum sonrası da görülebilmektedir.

* Sezaryen doğum daha çok ameliyat ile gerçekleşen bir doğum olduğu için anne için çok daha risklidir. Bunun beraberinde bebeği emzirebilmesi için kendine gelmesi gerekir ve bu durum normal doğuma göre sezaryen doğumda daha uzun bir süreçtir. Sezaryenle doğum yapan anneler genellikle 2 gün civarında hastanede yatmaktadır. 1 Hafta içerisinde ise normal hayatına dönebilmektedir.

* Normal doğumda bazı durumlarda meydana gelebilecek olan yırtıklardan bahsetmiştik, bu durum sezaryen doğumda gerçekleştirilen dikişlerin iltihaplanması şeklinde de görülebilmektedir. Bu gibi durumlar için doktorunuzun uygulayacağı tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.