Normal Doğum Yapanlara Öneriler

04.11.2015
196
Normal Doğum Yapanlara Öneriler

Normal Doğum Sonrası Yapılması Gerekenler

Normal doğum yöntemiyle bebeğini dünyaya getirmiş olan anneler ortalama 24 saat içinde hastaneden taburcu edilmektedirler. Lohusalık döneminde ise annenin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat edilmesi lohusalığın daha kolay geçmesini ve annenin bağışıklık sistemini korumasını sağlamaktadır. Ayrıca bu yöntemler annenin psikolojik açıdan da daha güçlü ve olumlu olmasına yardımcı olur.

Normal Doğum Yapanlara Öneriler

  • Normal doğum uygulaması sırasında anneye epizyotomi adı verilen doğum kesisi uygulaması yapılmışsa bu bölgeye birkaç dikiş atıldığı için bölgenin temizliği doğru bir şekilde yapılmalıdır. Bu bölgeye herhangi bir bakım ya da pansuman işlemi uygulanmaz. Ancak dikişlerin açılmaması için ani hareketler yapmamaya özen gösterilmelidir.
  • Normal ya da sezaryen doğum sonrası bebeğin anne sütüyle beslenmesi oldukça önemlidir. Bu hem annenin sağlığı açısından hem de bebeğin gelişimi açısından gereklidir. Doğumdan sonra en az 6 ay boyunca bebeği anne sütüyle beslemek gerekir. Annenin bebeği emzirmesi hamilelik sürecinde alınan kiloların verilmesini de kolaylaştırmaktadır.
  • Doğum sonrasında anneye birkaç ilaç yazılabilir. Bu durumda annenin bu ilaçları aksatmadan kullanması gerekir. İlaçların süte geçme ihtimalini düşünerek kullanılmaması durumunda daha büyük sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu yüzden doktorun tavsiye ettiği ilaçlar özenle kullanılmalıdır.
  • Yeni doğum yapmış bir annenin mutlaka dinlenmesi gerekir. Mümkün olduğu kadar uyumalı ve dinlenmelidir. Bebeğinin uyuduğu vakitlerde anne de temizlik, yemek gibi eylemlerden önce dinlenmeye özen göstermelidir. Aksi halde annenin bağışıklık sistemi zayıflayacağı için daha büyük sorunlar görülebilir.
  • Normal doğum ile bebeklerini dünyaya getiren annelerin iyileşmesi ve ayağa kalması çok kısa sürede gerçekleşmektedir. Bu nedenle kısa süre sonra hafif spor ya da yürüyüşlere başlanması mümkündür. Bu şekilde anne adayı pozitif enerji yükleneceği gibi fazla kilolarından da kurtulacaktır.
  • Normal doğum sonrasında löşi adı verilen bir vajinal kanama gerçekleşir. Bu kanama ortalama 1 ay kadar görülmektedir. 1 ayın sonunda kanama azalarak biter. Bu süre içerisinde annenin mutlaka yalnızca ped kullanması ve tampon kullanmaması gerekir.
  • Normal doğum sonrasında cinsel ilişki yaklaşık 1 ay sonra gerçekleşebilmektedir. Ancak doğumu zor geçmiş, epizyotomi uygulanmış kişilerde bu süre uzayabilir. Annenin psikolojik yapısına göre bu süre netleşecektir.
  • Normal doğum sonrasında meydana gelen göbek bölgesindeki şişlik zamanla azalacaktır. Ancak bu azalmayı hızlandırmak için hafif egzersiz yapmaya ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekir. İlaç, krem gibi ürünlerle zayıflamaya çalışmak sonuç vermeyeceği gibi annenin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Doğum sonrasında bebeğin periyodik bakımı ve aşıları günü geçirilmeden yapılmalıdır.
  • Doğum sonrası depresyon durumunda anne, kendini değersiz hissetme, karamsar ve mutsuz olma gibi durumlar yaşamaktadır. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden doktorla görüşmekte fayda vardır. Mutsuz bir anne bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyeceği için annenin pozitif bir düşünceye sahip olması için uzman yardımı alınmalıdır.
  • Normal doğum sonrasında yaklaşık 1 hafta sonra annenin doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Bu kontrol aksatılmamalıdır. Emzirme durumu, göğüs çatlakları, epizyotomi, rahim kanaması gibi durumlar bu kontrolde muayene edilerek ortaya çıkarılır ve önlemi alınır.
  • Normal doğum sırasında kesi uygulanmış kişilere atılan dikişler kendiliğinden eriyen özelliğe sahip dikişlerdir. Doktor aksini belirtmedikçe bu genelde böyledir ve dikişlerin alınması durumu yoktur.
  • Emzirmenin hamile kalmaya engel olmadığı bilmek gerekir ve doğru korunma şeklini uygulamak gerekir. Bunun için doktora danışarak doğru yöntem hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.
  • Henüz doğum yapmış olan kişinin adet görmesi yaklaşık 6 aya kadar uzayabilir. Hatta bu süre bazı kişilerde 1 yıla kadar da uzamaktadır. Eğer kişi düzensiz bir şekilde emziriyorsa doğum sonrasındaki ilk 3 ay içerisinde adet görmeye başlaması mümkündür.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.