Otizm Nedir ve Otizmin Belirtileri Nelerdir?

25.08.2017
198
Otizm Nedir ve Otizmin Belirtileri Nelerdir?

Otizm Nedir?

Otizm doğumdan sonraki 3 yıl içinde ortaya çıkar ve etkileri tüm yaşam oyunca devam eden nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalık beynin kimyasıyla yapısı ve işleyişi ile ilgili sorunlardan kaynaklanır.  Otizmin nedeni tam olarak bilinememektedir. Uzmanların büyük kısmı otizmin genetik olduğunu düşünmektedir. Bazıları çocukların geçirdiği kabakulak kızamık gibi hastalıkların otizme neden olabileceğini söylemişlerdir. Ancak bu doğru değildir. Hastalıklar ile otizm arasında bir ilişki yoktur.  Otizm kişinin davranışlarını ve düşüncelerini etkiler. Sosyal ilişkilerde bozulma, iletişim problemleri tekrar eden davranışlar. Bir ilgi alanına yoğunlaşma gibi etkileri vardır. 
 

Otizmin Nedenleri Nelerdir?

Otizmin kesinleşmiş bir nedeni yoktur. Çocukken geçirilen hastalıklar düşmek ya da travmalar otizme neden olmaz bu durumların otizm yaptığına dair kanıt yoktur. Otizm doğuştan gelen bir hastalıktır. Otizme neden olan genlerin varlığı ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Otizmle ilgili zaman zaman anne babalar kendini suçlar> bu tamamen yersizdir. Çünkü kötü beslenme ya da diğer hastalıklar otizme neden olmaz. 
 

Otizm Nasıl Anlaşılır? Çocuğum Otistik Mi?

Otizmli çocuklar göz teması kuramazlar. Sosyal etkileşimde bulunmakta zorlanırlar.  Arkadaşları ile etkileşim kuramazlar kursalar da sınırlı bir etkileşim kurarlar.  Oyun kurmakta zorlanırlar. Oyunlara dâhil olmak istemezler.  Standart davranışlar sergilerler. Bu davranışlar sürekli tekrar eden basmakalıp davranışlardır.  Rutini çok severler hayatlarındaki rutinin bozulmasını istemezler. Değişikliğe karşıdırlar. Eğlenme oyun vb duygulara sahip değillerdir. Ya da buna ihtiyaç duymazlar.  Otistikler bazı uyaranlara aşırı tepki gösterirken bazı uyaranları hiç fark etmeyebilir. 
 
En çok bilinen ve dile getirilen bir davranış kalıbı olan çamaşır makinesini dakikalarca izleme davranışı belli bir amacı olmayan davranış kalıplarından biridir. Tek başına otizm göstergesi olmayabilir. Ancak bu davranış otistiklerin yaptığı bir davranıştır. Her otistik birey çamaşır makinesi izler diye bir belirti söz konusu değildir.  Bunların dışında otistik çocuklar tekerleri izleyebilir. Aynı sallanma hareketlerini yapabilir. Yoldaki çizgileri arabadayken sürekli takip edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus davranışın bir amaca hizmet etmemesidir. Eğer bunu yaparken bir amacı varsa ve bunu ifade edebiliyorsa sık yapmadığı bir davranışsa endişelenmeye gerek yoktur. aşağıda verdiğimiz otizm belirtileri de kontrol açısından faydalı oalcaktır.
 

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Sosyal açıdan:
  • Göz teması kuramama, bedensel iletişimin zayıf olması, yüz ifadelerini kullanamaması
  • Akranlarıyla arkadaşlık kuramaması, oyun kurmaması ve oyunlara katılmaması
  • Eğlenmeye gerek duymaması, beceri ve ilgi alanları konusunda paylaşımcı olmaması
  • Empati yapamaması, başkalarının acılarını ve mutluluklarını anlayamaması ve paylaşmaması
 
İletişim Açısından:
  • Konuşmada zorluk, hiç konuşmamama
  • Sohbet başlatma sorunu başlamış sohbete adapte olamama
  • Aynı cümleleri tekrar etmeleri
  • Dinleyenleri anlayamama, onların düşüncelerine değer vermeme,  yapılan şakaları anlayamama
  • İsmi söylendiğinde bakmama
 
Aktiviteler ve davranışlar açısından:
  • Tekrar eden davranışlar sergiler, sallanma el çırpma vb
  • Sürekli hareket halindedir. 
  • Bazı davranışları çok sık yapıp yapması gereken davranışlarla ilgili değilse
  • Bütünden ziyade parçalara odaklanma. Arabanın kendisi yerine tekerleri ile oynama
  • Kalıplaşmış davranışlar sergileme,  sürekli önce şapka takıp sonra ayakkabı giymek kapıyı çıkmadan önce 3 kere açıp kapatmak vb.
  • Gençlik döneminde otizm belirtileri daha kapalıdır. Öfke depresyon epilepis gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir.
  • Yetişkinlik döneminde otizm belirtileri aslında her 3 otistik bireyden biri kendisine yetebilir.  Zeka düzeyi düşük olanlar, konuşamayanlar kendini belli ederler. Ancak diğer uçta bulunan iyi yetişmiş otistikler hayata adapte olmayı başarırılar. 
 

Otistikler çok mu zeki?

Otistik bireylerin zihin yapıları ve zihinlerinin işleyişi farklı olduğu için parçaları tek te görebilirler. Analiz yetenekleri bakış açıları bizim gibi sıradan insanlardan farklı olabilir.  Bu nedenle takvim günlerini çok iyi bilebilirler. Harika resim yapabilir ya da muhteşem bir kulağa sahip olabilirler. Bu tür deha adını verdiğimiz değerler otistikler arasında çok sık görülür. Ancak tüm otistikler böyle değildir. 
 

Otizm Tedavisi Nasıl yapılır?

Otizm tedavisinde erken teşhiste bulunabilmek çocuğun yeteneklerinin ve potansiyelinin tam olarak ortaya çıkarılmasında çok katkı sağlar.  Otizm tedavisinin temel hedefi bireyin kendi kendine yetebilmesi ve davranışsal olarak belli standartların içinde kalmasının sağlanmasıdır.  Otizm tedavisinde davranışsal, bilişsel yöntemler kullanılır. Otizm tedavisinde ailenin eğitilmesi çok önemlidir. Yeterince eğitilmiş ve çocuğuna vakit ayıran bir aile çok fazla destek almadan çocuklarını kendi kendine yetebilen bir birey haline getirebilirler. Bunların dışında özel terapiler ile otistik çocuklar eğitilmeye çalışılır. Tüm bu terapilerin farklı psikolojik yaklaşımları vardır. Bazıları hastalığı temel alır bazıları hastayı bazıları da çevre ya da aileyi temel alarak tedavi girişiminde bulunurlar. Otizm tedavisi için kullanılan çeşitli ilaçlar ve toplum destekli aile eğitimleri de otizm tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerdir.
 

TV izlemek otizme neden olur mu?

Anne babaların en çok merak ettikleri şey televizyon izlemenin otizme neden olup olmadığıdır!   Bu konuda net bir şeyler söylemek zor ancak ortada bir gerçek var o da 2 yaş altı çocuklar uzun süre televizyona maruz kalırlarsa otizm olmasa bile otizme benzeyen belirtiler gösterdikleridir. Çünkü TV iletişim kurulabilen bir faaliyet değildir. Sosyal iletişim göz göze gelme beden dili, karşılıklı mesaj alıp verme gibi alanlarda çok TV izleyen çocukların geri kaldığı gözlemlenmiştir.
Yani tv izlemek otizme neden olur diye kesin bir kanıt yok ancak otizm kadar can sıkıcı sonuçlara yol açabiliyor.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.