Polikistik Over Sendromu

09.06.2015
192
Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu böbrek üstü bezleri, yumurtalıklar, hipofiz bezi, sinir sistemi ve diğer bazı dokular arasında etkileşim bozukluklarının yaşanmasına neden olmaktadır. Genellikle üreme çağında olan kadınlarda daha sık görülen bir durumdur. Özellikle yaşam kalitesini oldukça olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak bilinmektedir. Genellikle nereden nasıl bulaştığı ve yayıldığı tam olarak bilinememektedir ancak çevresel ve aileden gelen genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

Hastalığın tespitinde anahtar bulgu olarak sayılabilecek faktör yumurtlamanın olmaması olarak bilinmektedir. Genellikle uzun süre yumurtlamanın olmaması sonucu görülen bir durumdur. Genellikle sağlıklı kadınların yaklaşık olarak % 25’inde polikistik over sendromu görülmektedir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda ise % 14’lük oran dikkati çekmektedir. Bu aşamada sadece ultrasonografi tanıyı koymak için yeterli olmayacaktır, yumurtlamanın uzun süre gerçekleşmemesi sonucunda aşağıdaki semptomlar ortaya çıkmaktadır. Adet düzensizlikleri, kısırlık, meme kanseri riskinde artış ve rahim kanseri, şeker hastalığı riskinde artış, kalp damar rahatsızlıkları gibi pek çok semptoma neden olmaktadır.

Hastaların Polikistik Over Sendromu rahatsızlığından dolayı doktora başvurma nedenleri arasında genellikle adet düzensizlikleri görmeye başladıkları tespit edilmiştir. Adet dönemlerinin arasının 40 günden uzun olması adet düzensizliklerinin en önemli belirtisidir. 1 Sene içerisinde 10 adet döneminden daha az adet görecek olursanız hastalığın bulgularından şüphe edebilirsiniz. Çok uzun dönem polikistik over sendromu yaşayan bayanlarda şeker hastalıklarından, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon ve rahim kanseri rahatsızlıkları görülebilmektedir. Özellikle bu hastalıklardan dolayı daha büyük problemler yaşamamak için polikistik over sendromu bulunanların rahatsızlığı düzenli şekilde kontrol altında tutmaları gerekmektedir. Hastalık herkeste farklı şekilde görülmekte ve farklı semptomları bulunmaktadır.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Kilonun Dengede Tutulması

Bu hastalık anne karnında başlayan ve bebek anne karnına düştüğünde bünyede bulunan bir hastalıktır. Özellikle büyüme geriliği görülen bebeklerde bu rahatsızlık görülmektedir. Özellikle bu rahatsızlıkla dünyaya gelen bebekler anne karnında gerekli olan besinleri alamamıştır ve dünyaya geldiklerinde tükettikleri besinleri vücutları depolamaya başlar, bunun sonucu olarak obezite görülmektedir.Hastalığın tedavi süzecinde sağlıklı bir beslenme programı uygulanır ve buna bağlı olarak dengeli beslenerek kilo kontrolü sağlanmalıdır. Kiloların verilememesi durumu hastalığa bağlı gelişen önemli rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini arttırmaktadır. Polikistik over sendromunda hastalar sağlıklı besinlerle beslenmenin yanı sıra sık sık ve az az öğünler şeklinde beslenmelidir. Bu sayede kan şekeri düzenlenmiş olur ve açlığa bağlı krizler ve aşırı besin tüketimi önlenmiş olur. Ayrıca bu tür bir beslenme programı vücudun yağlanmasını önler ve hastalığın risklerini azaltır.

Polikistik over sendromu tedavisinde dolaşımda bulunan androjen yani erkeklik hormonunun azaltılması, gebeliğe yönelik tedavi, rahimin iç tabakasının korunması, insülin seviyelerinin dengede tutulması, kilonun korunmasını sağlamak hastalıktan korunmak için uygulanan tedavi yöntemleridir.

Yaşam Tarzının Düzenlenmesi

Yaşam tarzınızı daha düzenli bir hale getirmek polikistik over sendromu hastalığını gerileme sürecine sokacaktır. Özellikle düzenli uyku ve düzenli beslenerek kilo vermek adet dönemlerinizin daha düzenli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca stresten uzak ve düzenli egzersiz yapanların bu hastalığa karşı daha korumacı bir yapısının olduğu görülmektedir.

Adetlerin Düzene Girmesi İçin Doğum Kontrol Haplarının Kullanılması

Eğer gebeliği planlamıyorsanız adetlerinizin düzene girmesi için doğum kontrol haplarının kullanılması söz konusu olabilir. Doğum kontrol haplarının düzenli kullanılması hormonal anlamda çok büyük değişimlere neden olur ve buna bağlı olarak cildin yağlanması, kilo alma ve vücudun çeşitli bölgelerinde normalden fazla kıllanmalar görülebilmektedir. Ayrıca doğum kontrol haplarının düzenli kullanılması rahim içi kanseri riskini de azaltmaktadır.

Şeker Hastalığı İlaçları Adeti Düzene Sokar

Şeker hastalarının düzenli olarak kullandıkları ilaçlar adet düzenini sağlamaktadır ve buna bağlı olarak kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte polikistik over sendromu ihtimalini düşürmekte ve koruyucu etki sağlamaktadır. Ayrıca kısırlık tedavisi gören bireylerin kullandıkları ilaçlarda hastalığa karşı koruma sağlar.

Kısırlık Tedavisinin Polikistik Over Sendromuna Karşı Etkileri

Gebeliğin oluşamaması durumu genellikle yumurtlama bozuklukları ile oluşan bir durumdur. Kısırlık denilen bu durumun tedavisinde kullanılan ilaçlar veya lazer tedavi şekilleri polikistik over sendromuna karşı tedavi edici etkiler yaratabilmektedir.

Epilasyon ve Tüylenme Tedavileri

Epilasyon ve tüylenme pek çok farklı yöntem ile uygulanabilmektedir. Özellikle hormonal denge sağlanarak yapılan epilasyon yöntemleri polikistik over sendromuna karşı korumacı bir yapı oluşturmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.