Prematüre Bebek

12.11.2015
235
Prematüre Bebek

Prematüre Nedir?

Gebelik süresi 9 ay 15 gündür. Normal gebelik 38 ile 42 hafta arasında olan gebeliktir. 37 haftadan önce doğan bebeklere prematüre denir. Prematüre bebekler 40 haftalık olana kadar postkonsepsiyonel yaş olarak ifade edilir. Prematüre doğan bebeklerin ne derecede prematüre oldukları farklılıklar gösterir. Yenidoğanlardan bazıları sadece sınırda prematüredir. Bu bebekler kısa bir süre hastanede gözetim altından tutulduktan sonra taburcu edilip sağlam bir yenidoğan bebek sürecinde gözlemlenir. Bazıları ileri derecede prematüredirler ve hastanede çok uzun süre kalmak zorunda kalırlar. Prematüre doğan bebeklerin hangi sağlık sorunları ile karşılaşacağını kestirebilmek için öncelikle ne kadar prematüre olduğunu bilmeniz gerekir.

Prematüre bebekler doğdukları gebelik haftasına göre;

24–31 Hafta: İleri derece prematüre

32- 35 Hafta: Orta derece prematüre

36- 37 Hafta: Sınırda prematüre, olarak sınıflandırılır. Bu sınıflandırmadan farklı olarak bir de doğum ağırlığı üzerinden sınıflandırma yapılır. Yani, bebek haftasında doğmuş olsa bile ağırlığı azsa o bebek de prematüre bebektir. Bunu da şöyle sıralarız:

Düşük Doğum Ağırlığı(LBW) : Bebeğin doğumda 2500 gramdan az olması

Çok Düşük Doğum Ağırlığı(VLBW): Bebeğin doğumda 1500 gramdan az olması

İleri Derecede Düşük Doğum Ağırlığı(ELBW): Bebeğin doğumda 1000 gr.dan az olması

Erken Doğumlarda Bebek Neden Kuvöze Alınır?

Doğum haftasını doldurmadan doğan bebekler veya haftasında doğmuş ama ağırlığı çok az olan bebekler kuvöze alınırlar. Prematüre bebeklerin sinir sistemleri ve kasları yeterince gelişmediğinden kollarını ve bacaklarını hareket ettirmekte zorlanırlar. Kolları ve bacakları gergin olduğundan, hangi pozisyonda yatırırsanız, o pozisyonda kalacaktırlar. Prematüre bebekler, haftasında doğmuş bebeklere göre daha karmaşık ve düzensiz hareket ederler. Prematüre bebekler yoğun bakım ünitelerinde olan kuvöze alınırlar. Yoğun bakım ünitesine alınan prematüre bebek 24 saat boyunca gözetim altında tutulur. Prematüre bebeğin kuvöze alınması anne ve babayı endişelendirmemelidir. Kuvöz veya üzerinde özel ısıtıcısı olan bölümlerde prematüre bebeğin yatırılmasındaki amaç, anne karnındaki ortamı sağlamaktır. Bebeğin gelişimi tamamlanan kadar her türlü tehlikelerden korumaktır. Kuvöze yatırılan prematüre bebek, sadece bez ile yatar. Çünkü doktorlar ve hemşireler, çıplak yatan bebeğinizi gözlem altında tutarlar. Bebeğin durumunda meydana gelebilecek değişiklikleri veya aksi bir durum olduğunda deri renginde meydana gelecek değişiklikleri hemen görmek isterler. Prematüre bebeklerin eline, göğsüne, ayak bileklerine bağlanan kablolar sayesinde kalp atışlarını sürekli dinler ve gözlem yaparlar. Bebeğinize bağlanan bu kablolar, onlara herhangi bir zarar vermezler. Bu kablolar sayesinde hemşire odasına sesli ve ışıklı uyarılar gider. Herhangi bir aksilik durumunda hemşireler monitörden durumu görüp, yardıma koşarlar. Belirli aralıklarla prematüre bebeklerin topuğundan alınan kan ile onların şekeri, oksijeni ve diğer gelişim faktörleri gözlemlenecektir. İlerleyen zamanlarda durumu düzelen premetüre bebeklerin giydirme işlemine başlanır. Doğum haftasını dolduran ya da normal ağırlığına gelen prematüre bebekler kuvözden çıkarılır. Bundan sonraki süreç evde devam eder.

Erken Doğumda Bebeğin Yaşama Şansı

Preterm doğum, yani erken doğumlarda bebeğin yaşama şansı geçtiğimiz yıllara oranla daha fazladır.24 hafta ile 37 hafta arasında doğan bebekler erken preterm olarak nitelendirilir. Bu doğumların p’ini 34 ile 37 hafta arası doğanlar oluşturur. Bunlar da geç preterm olarak nitelendirilir. Erken doğumlarda bebeğin yaşama şansı doğum haftasına paralel olarak artar. Bu doğumları’u ölümle sonuçlanabileceği gibi, bebekte görme, işitme gibi bozukluklara da neden olabilir.34. haftadan sonra doğan prematüre bebeklerin yaşama şansı daha fazladır. Doğum ne kadar geç yapılırsa, bebeğin hayatta kalma olasılığı o kadar artar.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.