Rahim Ağzı Yarası (Servisit)

23.05.2016
152
Rahim Ağzı Yarası (Servisit)

Rahim Ağzı Yarası (Servisit) Nedir?

Servisit olarak adlandırılan rahim ağzındaki yaralar, rahim ağzında (servikste) meydana gelen iltihaplar sonucu oluşmaktadır. Rahim ağzı yaraları çoğunlukla enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkmış olan yaralardır. Bazı durumlarda travma veya irritasyon sonucu da rahim ağzı yaraları görülebilmektedir. Aktif cinsel hayatı olan kadınların büyük bir çoğunluğunda bir dönem rahim ağzı yaraları ortaya çıkabilir. Rahim ağzı yaraları vajinal akıntı ve genital bölgedeki bir ağrı sebebiyle fark edilebilir. Ancak bu belirtiler çoğunlukla diğer hastalıklarla benzerlik gösterebilmektedir. Bu sebeple rahim ağzı yaralarının tanısı için jinekolojik muayene gerekmektedir.

Rahim ağzı yaralarının birtakım belirtileri mevcuttur. Bunlar aşağıda sıralandığı gibidir.

  • Adet kanaması sonrasında ortaya çıkan vajinal akıntılardaki iltihap ve kötü koku gibi anormalliklerin olması
  • Vajinal kanama, vajinada yanma, kaşınma gibi problemlerin olması
  • Bel ağrısı hissedilmesi
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi
  • Cinsel ilişki sonrasında kanama olması

Rahim ağzı yarası zamanında tedavi edilmezlerse daha kötü olarak kısırlığa sebep olabilir. Çünkü rahim ağzındaki yaralar sperm hücrelerinin girişini engelleyen yapıdadırlar. Bu sebeple vajinada herhangi bir enfeksiyon olmamalıdır ve rahim ağzı yaraları tedavi edilmelidir. Rahim ağzı yarası olan bir kadın tedavi olmadan hamile kalırsa düşük yapma ve erken doğum riskleri yüksektir. Bu şekilde doğumu gerçekleşen bebeklerde ise göz ve akciğer enfeksiyon problemleri gözlemlenmektedir.

Rahim ağzındaki yaraların tanısı ancak jinekolojik muayeneden sonra koyulabilir. Bu yaralar vücudun normal tepkileri olarak değerlendirilir. Rahim ağzı bölgesinde meydana gelen enfeksiyon o bölgeye daha fazla kan akışı olmasını sağlayan bir durumdur. Bu da bir süre sonra bu bölgenin daha kırmızı ve şiş halde görünmesine neden olur. Jinekolojik muayene esnasında bu kızarıklık ve şişlik yara olarak değerlendirilir. Rahim ağzı yaralarının mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Çünkü bazı yaralar rahim ağzı kanserinin bir nedeni olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun netleşebilmesi için gerekli tetkiklerin yapılması gerekir.

Rahim ağzı yarasının tanısında kullanılacak olan testler smear, servikal biopsi, kolposkopi testleridir. Smear testi rahim ağzında herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını ve rahim kanseri başlangıcını belirlemek amacıyla uygulanan bir testtir. Bu testin belli aralıklarla her kadın tarafından yaptırılası önemlidir. Smear testinde rahim ağzındaki dokular bir fırça yardımıyla toplanır ve ince bir cam üzerinde kurutulur. Daha sonra bu hücrelerin patolojik değerlendirmesi yapılır. Servikal biopsi ise rahim ağzı yaralarının anormal bir görüntüye sahip olmaları durumunda uygulanan bir testtir. Bu uygulamada rahim ağzından bir parça alınır. Bu parça alım işlemi lokal anestezi altında uygulandığı için hasta herhangi bir şey hissetmez. Daha sonra bu parçanın patolojik değerlendirilmesi yapılır. Kolposkopi yöntemi ise vajinanın optik ışık ve aletler yardımıyla incelenmesi işlemidir. Bu işlem olası anormalliklerin ortaya çıkmasın oldukça kolaylaştıran bir yöntemdir. İşlem esnasında çeşitli kimyasal madde kullanarak o bölgenin kullanılan maddelere verdiği tepki gözlemlenir. Bu maddeler boya gibi renk değiştiren maddelerdir. Bölgelerin verdiği tepkiye göre biopsi yapılması gereken yer tespit edilmiş olur.

Rahim ağzı yarasının etkili şekilde tedavi edilebilmesi için öncelikle buna sebep olan nedenleri araştırmak gerekir. Eğer rahim ağzı yarasına neden olan sebep tahrişe neden olan bir ürün kullanımı ise bu durumda o ürünün kullanılmaması problemin çözümünde etkili olacaktır. Ancak rahim ağzı yarasına sebep olan faktör eğer enfeksiyona bağlı bir durumsa antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekecektir.

Rahim ağzı yarası fazla ilerlemişse bu durumda cerrahi işlem yapılması da uygun görülmektedir. Cerrahi işlemde çoğunlukla lazer, yakma (koterizasyon) ve dondurma (krioterapi) tedavileri uygulanmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.