Rahim Ağzı Yetmezliği

19.06.2015
228
Rahim Ağzı Yetmezliği

Rahim Ağzı Yetmezliği

Anne ve baba adaylarının gebelik süreci başladıktan sonra en çok isteyecekleri şey; bebeklerini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirebilmektir. Ancak gebelik önemi önceden kazanılmış ve gebelikle birlikte ortaya çıkan risk faktörlerinin tamamının detaylı bir şekilde incelenmesi, gerekli tetkiklerin yapılarak risklerin tamamının ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlerin yapılması gereken bir süreçtir.

Gebelikte risk faktörleri, her birisi gebelik sürecini sıkıntıya sokacak, doğrudan veya dolaylı yollardan anne veya bebeğin sağlığını etkileyecek faktörlerdir. Bu yazımızda gebelikte risk faktörlerinden en önemlilerinden birisi olan rahim ağzı yetmezliği ile ilgili birkaç bilgi aktaracağız.  Gebelikte risklerin sebep olduğu sorunlardan birisi olan erken doğum durumlarının görülmesinde etkili olan rahim ağzı yetmezliği son yıllarda uygulanmaya başlayan rahim ağzı dikişi yöntemi ile tedavi edilebilmektedir.

Erken Doğum, Bebek Ölümlerinin En Büyük Nedenlerinden Birisidir

Yapılan araştırmalara göre erken doğumlar, tüm gebelikleri ortalama ,5’ini oluşturmaktadır. Oldukça önemli bir yüzdeye sahip olan erken doğum, sağlıklı bir gebelik takibi ve doğru tedavilerle önlenebilecek komplikasyonlardandır. Erken doğumun engellenebilmesi için gebelik sürecinde en ufak risk faktörünün dahi doğru ve zamanında tespiti gerekmektedir.

Rahim Ağzı Yetmezliği Küçümsenmemeli

Erken doğum olaylarının tüm gebeliklere oranla gerçekten hatırı sayılır bir yüzdesi olduğundan bahsetmiştik. Gebelerde rahim ağzı yetmezliği hastanın hikayesi ve ultrason ile tespit edilmektedir. Hikaye ile rahim ağzı yetmezliği tespitinde gebenin daha önce iki kez düşük yapmış olması, düşüklerin gebeliğin 28. Haftalarından önce olması gibi bazı etkenlere dikkat edilmektedir.

Diğer yöntem olan ultrasonografik muayenede ise gebeliğin 24-25. Haftalarından önce rahim ağzının yapılan ölçümlerde 25mm altında bir ölçüye sahip olması halinde rahim ağzı yetmezliği tanısı konulmaktadır.

Son yıllarda özellikle toplumumuzda rahim ağzı yetmezliği tanısı sıklıkla konulmaktadır. Bunun başlıca sebepleri; ileri yaş gebelikler, çoğul gebelikler ve geçmişte rahim ağzına uygulanan müdahalelerdir. Özellikle kadınların iş hayatı gibi etkenlerden dolayı geç yaşta evlenmesinden dolayı rahim ağzı sorunları gözlemlenmektedir.

Rahim Ağzı Yetmezliğinde Serklaj İşlemi

Son yıllarda uygulanmaya aşlayan rahim ağzı dikiş işlemi, rahim ağzı yetmezliği tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Serklaj işlemi uygulanmadan önce rahimde ağrı olup olmadığı saptanır, sonrasında rahimde enfeksiyon varlığı da kontrol edilir. Rahimde enfeksiyon bulgusuna rastlandığında rahim ağzı yetmezliği tedavisi için serklaj işlemi uygulanamamaktadır.

Vajinal Yoldan Değil de Karından Dikiş Atılması Daha Faydalıdır

İlk müdahalenin vajinal yoldan uygulandığı servikal serklaj işlemi sonarında başarısız bir sonuç elde edildiyse, tekrarlayan müdahalelerin vajinadan değil de karından yapılması gerekmektedir. Bu durum, ilk müdahale esnasında rahim ağzında oluşan deforme ve nedbe dokusunda meydana gelen zarardan dolayıdır. Serklaj işleminin laparoskopik yöntemle yapılması işlemin sağlıklı ve daha kısa sürede iyileşme sürecinin mevcut olmasından dolayı daha avantajlıdır. Laparoskopik müdahale ameliyat esnasında ortaya çıkabilecek riskleri engellediği gibi işlem sonrasında günlük hayata daha kısa sürede dönülmesini de sağlamaktadır.

Rahim ağzı yetmezliği tedavisinde kullanılan serklaj işleminin yapılamadığı durumlar da olmuyor değil. Bayan, aktif doğum ağrısı yaşıyorsa, kanama veya su gelmesi durumları söz konusu ise dikiş atılamamaktadır. Bunun dışında ikiz gebeliklerde ilk bebek doğduktan sonra ikinci bebeğin doğum şansını yükseltmek amacıyla bazı uygulamalar yapılıyor olsa da genel olarak serklaj işlemi yapılmamaktadır. Rahim ağzı yetmezliği rahatsızlıkları, gebelikte erken doğum ve düşük ihtimalini bir hayli yükselttiğinden dolayı zamanında teşhis ve tedavi yapılması gerekmektedir. Bu gibi durumların erken fark edilmemesi, zaten büyük bir risk olan rahim ağzı yetmezliğini gebeliğin gidişatını doğrudan etkilemesine sebep olacaktır. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Emine dedi ki:

    Merhaba ben 1hafta önce servikal yetmezliginden dolayı dikiş atıldı ama gene kanamam oldu ve parça düştü bu durum normal midir

  2. anneleronline dedi ki:

    Gebeliğinizin seyrine göre doktorunuz tarafından kontrol edilerek değerlendirilmesi gerekmektedir.