Riskli Gebelik

26.03.2016
182
Riskli Gebelik

Riskli Gebelik Nedir?

Gebelik 40 hafta süren ve çiftlerin evliliklerini taçlandıran bir dönemdir. Bu dönemi sağlıkla geçirmek her anne – babanın isteğidir. Ancak bazı durumlarda gebelikler normalden daha riskli ilerleyebilmektedir. Bu durumda özellikle anne adayının daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar ya da ameliyatlar etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra anne adayında var olan genetik problemler de gebeliğin riskli geçmesine neden olabilmektedir. Gebelikler normalin dışında riskli devam ediyorsa riskli gebelik ve yüksek riskli gebelik olarak iki ana grupta incelenir. Her iki gruptaki hamilelerin dikkat etmesi gereken birtakım uyarılar mevcuttur. Bunlar rutin kontroller esnasında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından hastaya belirtilen uyarılardır.

Riskli olduğu saptanan gebeliklerin takibi uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Gebeliğin ilk dönemlerinde aile hekiminden destek almak mümkündür. Ancak aile hekiminin de yönlendirmesiyle eğer kişide risk faktörleri yer alıyorsa mutlaka Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Risk faktörlerinin daha detaylı incelenmesi ya da yüksek riskli gebelik olduğu saptanan gebeliklerin takibinin yapılması için de bir perinatologtan yardım almak gerekir. Perinatoloji gebelik esnasında yaşanan rahatsızlık ya da hastalıkların daha detaylı incelendiği ana bilim dalıdır. Böylece riskli ve yüksek riskli gebeliklerin takibi perinatologlar tarafından daha detaylı ve titiz bir şekilde yürütülebilir.

Yüksek riskli gebeliklerde doktor uyarılarına harfiyen uymakta fayda vardır. Çünkü yüksek riskli gebelikler en büyük risk bebeğin ölümünün gerçekleşmesidir. Anne adayında var olan birtakım hastalıklar gebeliğin risk düzeyini belirler niteliktedir. Riskli ve yüksek riskli gebeliklerde genellikle istirahat önerilmektedir. Ağır iş yapmaktan, uzun süreli yürüyüşler yapmaktan, uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmak gerekir. Eğer gebelikteki riskin seviyesi yüksekse anne adayının gün içerisinde istirahat etmesi gereken süre de yükseliş göstermektedir. Gün içinde dinlenilen yatağın konforlu ve güvenli olduğundan emin olmak gerekir. Tercih edilen yatakların çok yumuşak olmamasına özen göstermek gerekir.

Gebelik riskli devam ediyorsa anne adayına uzun süreli yatak istirahati önerilir. Gebelikteki risk faktörleri erken doğum ihtimali, fetal büyümede gerilik, rahim ağzında yetmezlik, çoğul gebelik, üterin irritabilite, düşük tehlikesi, erken membran rüptürü, sürekli yaşanan vajinal kanamalar ve hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığı gibi faktörlerdir.

Doktorun kişiye tavsiye edeceği yatak istirahati oldukça önemli bir konudur. Çünkü riskli ve yüksek riskli gebeliklerde yatak istirahati rahimdeki kan akışını düzenler ve kan miktarındaki artışı sağlar. Yatma pozisyonunda bulunulduğu için rahim ağzına yapılan baskı minimum seviyeye düşer. Bu da kişide rahatlamaya ve stresin azalmasına olanak tanır. Bu öneri mutlaka dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde bebeğin sağlığı tehlikeye girebilir.

Yatak istirahati için öncelikle hasta yatağı almakta fayda vardır. Çünkü kişi gebeliğin büyük bir bölümünü istirahat ederek geçirecekse yanlış yatak seçimi anne adayının sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle sırt ağrısı, kabızlık, kilo kaybetme, iştahsızlık, güç kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi, kalp atışlarında azalma, hazımsızlık, glikoz intoleransı, kanda pıhtılaşma, mide yanması gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu olumsuz durumları en aza indirgemek için sağlıklı bir hasta yatağı tercih etmekte fayda vardır. Yukarıdaki yan etkilerin yanı sıra anne adayının duygu dünyasında da birtakım olumsuz değişiklikler ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda yatarken uygulanabilecek hobi tercih edilebilir. Bunlar kitap okumak, örgü örmek, hafif müzik dinlemek gibi aktiviteler olabilir. Ayrıca bulunulan odanın gün içerisinde yeteri kadar havalandırılması da oldukça önemli bir konudur. Bunun yanı sıra odanın güneş alıyor olması da hem biyolojik hem de ruhsal sağlık açısından önemli bir konudur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.