Saç Beyazlaması Nedenleri ve Önleme Yolları

24.04.2017
212
Saç Beyazlaması Nedenleri ve Önleme Yolları

Saçtaki beyazlıklar neden oluşur, nasıl önlenir ve kapatılır, boyalar ve doğal yöntemler

Saçların rengini belirleyen faktör melanin adı verilen pigmenttir. Bu pigment salgılanmadığı zaman saç rengini kaybeder ve beyazlaşmaya başlar. Yaş ilerledikçe melanin salgılanması azalır bu yüzden saç beyazlaması meydana gelir. Saçların ileriki yaşlarda beyazlaması normal kabul edilirken 20’li yaşlarda beyazlaşması bir sıkıntının olduğunu gösterir. Saçların beyazlamasının çeşitli nedenleri vardır.

Saçların beyazlaşmasının nedenleri nelerdir?

  • Genetik faktörler ( eğer ailenizde saç beyazlaması kalıtsal bir durumsa çok yüksek ihtimal sizin de saçlarınız beyazlayacaktır)
  • Yaş faktörü
  • Radyasyon
  • Tiroit bezi bozukluklukları
  • Kötü beslenme
  • Sigara alkol ve uyuşturucu kullanımı
  • Diyabet
  • Stres altında bir yaşam geçrimek
  • Kansızlık

Beyaz Saç Nasıl Siyahlaşır?

Beyaz saçların siyahlaşması için birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler gündelik hayattan kaynaklanan nedenlerden dolayı beyazlayan saçları siyahlaştırır (genetik faktörler yaş vb hariç) Bu yöntemlere göz atalım

Beyaz saçları yok etmek için yöntemler

Saçı beslemek: dengeli beslenmeyenler, stresli bir yaşam sürenler, kansızlık yaşayanlar saçarlının beslenmesine ihtiyaç duyarlar. Bu tür saç beyazlaşmalarında saçları siyahlaştırmak için omega3, b12 ve folik asit açısından zengin besinler tüketmelsiniz. Bu vitamin ve mineralleri ilaç olarak da doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

Saç Vitaminleri: Keratin adı verilen bir madde saça rengini veren melanini güçlendirir. Saç keratin denen maddeden oluşur. Saçınıza keratin vitaminleri vererek saçlarınızı güçlendirebilir. Saç renginizi koyulaştırabilirsiniz. Keratin desteği melanin salgısının artmasına yardımcı olur.

Organik Beslenme: Sağlıklı yaşamın bir gereği olan organik beslenme saçarlınız için de oldukça faydalıdır. Nar, kivi, avokado ve E, C ve a vitaminleri açısından zengin meyve sebzeleri tüketerek saçlarınız koruyabilirsiniz.

Beyazlama karşıtı şampuanlar: bu şampuanların içeriğinde melanin hormonunu destekleyen maddeler konulur. Bu şampuanları kullanarak saçlarınızın koyulaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Saçlarınız koyulaşana kadar bu şampuanlara devam edin. İstenen sonuç alındıktan sonra haftada bir bu şampuanı kullanmaya devam etmelisiniz. Ancak bu şampuanları seçerken dikkatli olmalısınız. Bu tür şampuanlar ya da serumlar internet üzerinden çok satılır ve bazılarının içinde saçınızı beslemek yerine saçınıza zarar verecek maddeler bulunur. Emin olmadığınız şampuanları kullanmayın.

Saç Boyamak: en sık kullanılan yöntem saç boyalarıdır. Ancak beyaz saçtan doğrudan siyah saça geçmeye çalışırsanız istemediğiniz renklerde saç elde edersiniz. O yüzden kademeli olarak saçlarınızı koyulaştırmalısınız. Saç boyanız içine ya da boyama sonrasında şampuanınıza keratin destekli losyonlar koyarak saçınızı besleyebilirsiniz. Saç boyama konusunda sitemizde bulunan diğer makaleleri inceleyebilirsiniz.

Kına yakmak: özellikle Anadolu’da yaşlı kadınlarımızın sık kullandığı bir yöntemdir. Bu yöntemde kullanılan kına tamamen organik bir maddeden yapıldığı için oldukça sağlıklıdır. Kimyasal değildir. İnsan sağlığına zarar vermez.

Beyaz saçlardan doğal yöntemlerle kurtulmak

Beyaz saçları siyahlaştırmak için bitkisel yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemlerin işe yarayıp yaramadığı konusunda net bilgiler yok ancak halk arasında en sık kullanılan bitkisel saç siyahlaştırma yöntemlerini sizler için sıralayacağız.

Yeşil Ceviz Kürü: bu yöntemde 1 litre suyu kaynatıyorsunuz. İçine 6 adet yeşil cevizin kabuğunu doğruyorsunuz. Ardından 5 dakika boyunca ceviz kabuklarını kaynatıyorsunuz. Elde ettiğiniz sıvıyı 3 hafta boyunca saç diplerinize masaj yaparak uyguluyorsunuz. Saçlarınızı yeşil ceviz kabuğu suyu ile yıkadıktan sonra durulama yapmıyorsunuz.

Hindistan Cevizi Yağı: Bu yöntemde Hindistan cevizi ve limonu kullanıyoruz. Hindistan cevizi yağı içindeki antioksidanlar sayesinde saça canlılık verir, saç enfeksiyonları ile mücadele eder ve devamlı kullanımda saçları koyulaştırır. Bu kürde 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ile 3 tatlı kaşığı limon suyunu karıştırınız. Elde ettiğiniz karışımı saçınıza ve saçlarınızın diplerine masaj yaparak uygulayınız. Bu karışım saçınızda bir saat süre ile kalsın. Saçlarınızı daha sonra yıkayıp durulayabilirsiniz.

Biberiye ve Adaçayı Kürü: Bu yöntem saçların parlaklık kazanması için kullanılmakla birlikte saçları koyulaştırdığı da iddia edilmektedir. Bu yöntemde yarım su bardağı kadar kuru biberiyeyi aynı miktardaki adaçayı ile karıştırın. Ardından 2 su bardağı suya bu bitkileri atıp kaynatın. Kaynadıktan sonra 2 saat dinlenmesini sağlayın. Karışımın suyu ile adaçayı ve biberiyeyi ayırdıktan sonra kalan su ile saçlarınızı banyo sonrasında bu su ile yıkayın. Yani saçlarınızı yıkıyorsunuz banyodan çıkmanda son kez bu su ile durulama yapıyorsunuz. Bu işlemi birkaç hafta haftada 3 kez yapmaya devam edin.

Saçlardaki beyaz kılları koparmak zararlı mı?

Saçlarınızdaki beyaz kılları koparmanız saç diplerinizde minik lezyonlar oluşmasına neden olur. Bu kılları koparmanızı saçarlınızın beyazlamasını durdurmaz o yüzden bu tür eylemlerde bulunmayınız.

Beyaz saçlardan nasıl kurtulurum? Sorusunu yanıtladıysak birkaç tavsiyemiz olacak. Eğer saçlarınızı koyulaştırmak istiyorsanız, reklam kanallarında satılan ve büyük vaatlerle satılan serumlardan uzak durun. Yukarıda sayılan yöntemlerin birçoğu saçınızı canlandırır korur belki bir miktar koyulaştırabilir ancak mucize beklemeyin. Saçlardaki beyazlığı kapatmanın en kolay yolu saçları boyatmaktır. Bu noktada ise saçlarınızın turuncu ya da küllü iğrenç bir renk almasını istemiyorsanız kademeli yaklaşımla saçlarınızı ton ton koyulaştırın böylece simsiyah saçarla sahip olabilirsiniz. Ancak bunun için de sitemizden ve uzman kuaförlerden yardım almalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

Bu makalemizde aşağıdaki başlıklarla ilgili bilgiler bulacaksınız

  • beyaz saç tedavisi
  • beyaz saçlara kesin çözüm
  • beyaz saçlara bitkisel çözüm ibrahim saraçoğlu
  • beyaz saçlardan kurtulmak mümkün mü
  • beyaz saçları boyamadan eski rengine döndüren formül
  • saç doğal rengine nasıl döner
  • beyaz saç tedavisi mümkün mü
  • beyaz saçlara son

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Umut dedi ki:

    Saçlarımı boyattıktan sonra dökülmelerim başladı ama kopma falan değil diplerden dökülüyordu doğal keratin kullandım saçlarım da dökülme durdu uçlarda da yıpranmalar vardı onlar için de kullanmaya başladım patentli lan keratinden saçlarım her konuda düzeliyor.