Sancılı Adet Görme (Dismenore)

02.05.2016
173
Sancılı Adet Görme (Dismenore)

Sancılı Adet Görme (Dismenore)

Adet dönemindeki kadınların bir kısmı sancılı bir dönem geçirirler. Adet sancıları aslında rahmin kasılmasından dolayı hissedilir. Rahim, dışarı atılması gereken dokuyu atabilmek için belli kasılmalar geçirir. Bu da kişinin sancı çekmesine neden olabilir. Rahim kasılmaları şiddetli sancılara neden olan kasılmalar değildir. Bu nedenle adet dönemindeki bir kadın şiddetli bir ağrı yaşamaz. Ortaya çıkan sancıların giderilmesi için hafif ağrı kesici almak mümkün olur. Ancak bazı kadınların adet dönemi bu anlatılandan daha farklı geçebilmektedir. Adet gören kadınların ’u normalden daha şiddetli adet sancıları çekerler. Bu dönemde ortaya çıkan sancılar sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Sancılı adet görmeye dismenore adı verilir ve bu rahatsızlığın bir tedavisi mümkündür. Bu sebeple sancılı adet gören kadınların Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından muayene edilerek tedavi edilmeleri önerilir. Bu şekilde gereksiz yere ağrı çekmek önlenmiş olacaktır.

Rahim kasılmalarına neden olan salgı prostaglandinler olarak adlandırılır. Salgılanan bu madde, rahim kasılmalarındaki şiddetin derecesini de belirler. Eğer prostaglandinler fazla seviyede salgılanırsa rahim kasılmalarının yanı sıra farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Bunlar çoğunlukla mide bulantısı, kusma, bağ ağrısı, halsizlik gibi belirtilerdir. Eğer belirtilerin ve kasılmaların şiddeti çok fazlaysa öncelikle bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanından randevu alarak muayene olmakta fayda vardır. Yapılan muayene sonrası bu ağrıların ve sancıların ardında herhangi bir hastalık olup olmadığı kesinleştirilir.

Şiddetli adet sancıları 2 farklı kategoride incelenirler. Bunlar aşağıdaki gibidir,

  • Primer dismenore
  • Sekonder dismenore

Primer dismenore adı verilen sancılı adet görme şeklinde bu duruma sebep olacak etken bulunmaz. Yani sancılar herhangi bir hastalıktan ya da durumdan ötürü meydana gelmez. Primer dismenore tipi çoğunlukla ilk kanamalarda ortaya çıkan bir sancıdır. Kadınların yarısında bu durum gözlemlenir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ağrının şiddeti azalma gösterir. Kadının hamile kalması da bu şiddeti gebelikten sonra azaltacak bir etkendir.

Sekonder dismenore adı verilen sancılı adet görme şeklinde ise kişide belli bir hastalık olduğu gözlemlenir. Yani sancılı adet görmeye neden olan bazı hastalıkların varlığı keşfedilir. Bu dismenore şekli diğerine göre daha az rastlanan bir türdür. Kişide herhangi bir adet sancısı yokken sekonder dismenore ortaya çıkabilir. Bu durumda buna neden olan hastalığın araştırılması ve tedavi edilmesi gerekir.

Adet sancıları çoğunlukla adet başlamadan önce belirirler. Adetten yaklaşık 1 gün önce başlayan bu sancılar, adet başladıktan sonra şiddetini artırır. Adetin bitmesine yakın bu sancılardaki şiddette azalma görülür ve adetin bitmesiyle birlikte sancılar da biter. Adet sancılarına kimi zaman mide bulantısı ve kusma da eşlik edebilir. Bulantı ve kusmanın yanı sıra baş ağrısı, halsizlik, kabızlık, ishal, karında şişlik, bel ağrısı da görülebilir. Eğer adet sancısının şiddeti çok fazlaysa bu durumda bayılma problemi de ortaya çıkabilir.

Adet döneminde kişinin hafif bir sancı çekmesi normal kabul edilmektedir. Rahim kasılmaları ister istemez kişi tarafından hissedilecektir. Bu hafif sancılar ağrı kesicilerle giderilebilmektedir. Kimi kadınlar ağrı kesici almadan da bu sancılı dönemi atlatabilmektedirler. Adet sancısını hafifletmek için alınan ağrı kesicilerin gelişigüzel alınmamasında yarar vardır. Çünkü adet döneminde etkili olacak olan ilaçlar nonsteroid anti – inflamatuar adı verilen ilaçlardır. Kısaca NSAİİ olarak adlandırılan bu ilaçlar emziren kadınlara, mide hastalarına böbrek hastalığı olanlara, astım rahatsızlığı olanlara ve karaciğer hastalarına önerilmeyen ilaçlardır. Bu nedenle kullanmadan önce bir doktora danışmak ve prospektüsünü detaylıca okumak doğru olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.