Servikal ve Endometrial Polip

04.12.2015
160
Servikal ve Endometrial Polip

Polip Nedir? 

Polip, bulunduğu bölgenin iç yüzeyini örtmekte olan tabakayı meydana getiren hücrelerin çoğalarak gelişen oluşumlardır. Polipler saplı ya da sapsız (düz) olabilmektedir. Saplı olanlar bulunduğu bölgeye sapları ile bağlı dururlar.

Rahim içerisinde meydana gelen poliplere endometrial polipler denilmektedir. Rahim ağzında meydana gelen poliplere ise servikal polipler adı verilir. Bu polip çeşitler rahim içerisinde ya da rahim ağzında meydana gelen hastalıklardır. Bu poliplerin iyi huylu oldukları var sayılmaktadır. Dokulardan kaynaklanan bu polipler et parçası şeklinde görülürler. Servikal ya da endometrial poliplere sebep olan durumun ne olduğu net olarak bilinmemektedir. Bu poliplerin bir kadında görülme yaşı farklılık göstermektedir. Polipler çoğunlukla menapoz döneminde görülmektedirler. Endometrial polipler oluştuktan sonra bir tane olarak kalmaktadır. Ancak çok nadir durumlarda birden fazla sayıda görülebilirler.

Rahim Ağzı ve Rahim Poliplerinin Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı polipleri yani endometrial polipler herhangi bir belirti göstermeyen poliplerdir. Polipler, başka sebeplerle rahimde meydana gelebilirler. Rahim ağzı ve rahim polipleri cerrahi operasyon yardımıyla alınarak patolojik incelemeye gönderilirler. Bu inceleme sonucunda poliplere neden olan hastalık bulunabilmektedir. Oldukça büyük ölçülere sahip olan endometrial polipler (rahim ağzı polipleri) çok sayıda olduklarında kadında adet düzensizliğine neden olabilmektedirler. Bu durumda ya adet kanamalarının aşırı ya da az miktarda olması ya da uzun sürmesi gibi durumlar görülebilir. Özellikle adet kanamasının çok yoğun olduğu görülür. Adet günlerinde aşırı ağrı ve kramplar da poliplerin belirtisidir. İlişki esnasında meydana gelen kanamaların nedeni de polipler olabilmektedir. Bazı durumlarda nadiren büyük boyutlardaki poliplerin rahim ağzından aşağı vajinaya doğru sarkması da görülebilmektedir. Bu durumlar kadından herhangi bir enfeksiyon oluşmasına ve bununla bağlantılı olarak akıntıların görülmesine neden olabilmektedir. Rahim ağzında meydana gelen poliplerin ise çoğunlukla herhangi bir belirti göstermedikleri bilinir. Rahim ağzı poliplerinin en belirgin özelliği ilişki esnasında meydana gelen kanamalar ya da adetler arasında görülen ara kanamalardır.

Rahim Ağzı ve Rahim Poliplerinin Tanısı Nasıl Yapılır?

Endometrial polip tanısında düzensiz görülen adet kanamaları, cinsel ilişki esnasında oluşan kanamalar ya da ara kanamalar sonrası bir jinekoloji uzmanına giderek jinekolojik muayene olmak gerekir. Bu muayene esnasında gerekli görülürse rahim içerisinde örnek doku alınıp patolojik incelemeye gönderilir. Bu patolojik inceleme sonrasında rahim ağzı ve rahim poliplerinin tanısı koyulur.

Rahim Ağzı ve Rahim Poliplerinin Ameliyatı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı ve rahim poliplerinin tedavisini uygulamak için önce patolojik incelemeyle tanısı koyulur. Bu poliplerin bulunduğu yerden çıkarılması sonucu sorun çoğu zaman ortadan kalkmaktadır. Yapılan işlem sonrası kişilerin iyileşmesi beklenir ve sonrasında herhangi bir tedavi yöntemi uygulamaya gerek kalmaz.

Rahim Ağzı ve Rahim Polipleri Gebeliğe Engel midir?

Rahim ağzında meydana gelen servikal poliplerin yapısı oldukça küçüktür ve milimetrik boyutlara sahip olurlar. Bu sebeple servikal poliplerin (rahim ağzı polipleri) kısırlığa neden olduğu söylenemez.

Endometrial (rahim içi) poliplerin ise net olarak gebeliğe engel olacağı söylenemez. Ancak bazı durumlarda gebeliği engelleyici bir durum gösterebilmektedirler. Bu konu hakkında 2 temel görüş vardır. Bu görüşler;

  • Küçük boyutlu endometrial polipler: Bu poliplerin boyutları 2 cm’den küçük olmaktadır. Gebeliğe engel olmazlar ve düşüğe de sebebiyet vermezler. Gebeliğe herhangi bir şekilde engel olmadıkları için çoğu zaman cerrahi işlemle alınmalarına gerek duyulmaz. Yalnızca tüp bebek tedavisinde eğer kişide küçük boyutlu endometrial polipler teşhis edilmişse çıkartılmaları önerilir.
  • Büyük boyutlu endometrial polipler: 4 – 5 cm boyutlarında olurlar. Çoğunlukla gebelik şansını düşürerek hamileliğe engel olurlar. Bu yüzden bu poliplerin rahim içerisinden çıkarılması gerekir.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.