Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?

14.05.2015
564
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?

Hangi Durumlarda Sezaryen Doğum Zorunludur?

Sezaryen doğum anne adayları için normal doğuma oranla daha kolay bir doğumdur ve ağrı, sancı çekmeden anestezi uygulanarak ufak bir operasyon ile bebek dünyaya getirilir. Ancak sezaryen doğumunda kendi içinde riskleri bulunmaktadır ve doktorlar tarafından önerilen en geçerli ve doğal olan normal doğum olarak bilinmektedir.

Sezaryen doğum çoğu kez zorunlu durumlar olmadığı sürece tercih edilmemektedir. Bunun yanı sıra riskli doğumlar veya buna benzer erken doğumlarda önceden sezaryen doğum tarihi belirlenebileceği gibi, doğumun başlamasının ardından karşı karşıya kalınabilecek olumsuzluklar karşısında da sezaryen doğuma dönülebilmektedir.

Hangi Durumlarda Sezaryen Doğum Uygulanır?

Doğum Kanalına Girişte Sorun Yaşandığında

Bebek doğal olarak doğum süreci başladığında doğum kanalına girer ve burada ilerlemeye başlar. Bu sırada yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı bebeğin ilerlemesi durabilir veya doğum kanalı içerisinde doğru şekilde ilerleyemeyebilir. Bu gibi durumlarda bebeğin başının doğum kanalına girmesi ve yolunu bulabilmesi imkansız bir hale gelerek, doğumun normal doğum olarak gerçekleşmesi mümkün olamaz ve doktorların önerileri doğrultusunda sezaryen doğuma geçilir. Ancak bebeğin başı doğum kanalına girecek olursa normal doğum yavaş bile olsa bir şekilde gerçekleşir ve sezaryen doğuma gerek kalmayabilir.

Genel olarak doğum başladığında doktorun yapacağı ilk muayene sonucunda bebeğin normal doğum kanalında olup olmadığı tespit edilerek gerekli müdahaleler yapılabilir.

Birinci Evrenin Uzaması

Doğum başladığında rahim ağzında meydana gelen açıklık muayene edilir ve normal doğumun gerçekleşebilmesi için detaylı bir durum değerlendirmesi yapılabilir. Bu gibi durumlarda normal doğum sancıları sağlıklı şekilde gerçekleşmeyebilir ve anneye sancıları düzene sokması için oksitosin hormonu verilir. Ancak oksitosin hormonu verildikten sonra doğum sancıları düzene girmez ve kasılmalar düzenli şekilde meydana gelerek rahimde açıklık meydana gelmiyor ise rahim kaslarında zayıflama olduğu tespit edilebilir ve bu gibi durumlarda genellikle normal doğumun sakıncalı olduğu ve annenin bebeği rahimden itemeyeceği düşünülerek normal doğumdan sezaryen doğuma geçiş yapılabilmektedir.

Doğumun ilk evresinde karşı karşıya kalınacak her türlü olumsuzluk ve anne adayının sağlıksız bir yapıya geçmesi durumunda çok acil bir şekilde sezaryen operasyona geçilebilir ve bebek anneden normal olmayan yollarla alınabilir. Bu nedenle normal doğumlarda bile sezaryen ekipmanları ve anestezi uzmanı bulunmalıdır.

Doğum Sırasında Bebekte Yaşanabilecek Sorunlar

Genellikle doğumun ilk evresinde bebeğin kalp atışları çok detaylı bir şekilde dinlenmekte ve bebeğin genel sağlığı hakkında fikir edinilmektedir. Bebeğin kalp atışlarında düzensizlik saptanacak olursa genellikle doktor kontrolünde anne adayı sol tarafa yatırılır ve ana toplar damar serbest bırakılarak oksijen ve sıvı takviyesi ile durum kurtarılmaya çalışılır.

Bazı durumlarda ise vajina normalden çok daha fazla ağırdır ve normal doğumun gerçekleşmesi için geçmesi gereken sürede bekleyemeyecek seviyeye ulaşmıştır. Alınan tüm önlem ve çabalara karşın normal doğumun gerçekleşme ihtimali kalmayacak olursa derhal sezaryen doğuma geçiş yapılabilmeli ve normal doğum sonlandırılmalıdır.

Kordon Sarkması

Kordon sarkması durumu genellikle makat doğumlarında daha sık rastlanmaktadır. Kordon sarkması bebeğin baş gelişinde su kesesinin patlaması sonucunda veya kendiliğinden yada doktor tarafından açılması durumunda kordonun vajinadan sarkması ile çevre dokuların baskı altında kalması durumudur. Özellikle en büyük tehlikesi bebeğin oksijen almasına engel olmasıdır. Bu nedenle kordon sarkması gibi bir durumda bebek çok acil olarak dünyaya getirilmelidir. Bu sebeple çok acil olarak sezaryen doğuma geçilir ve bebek bir an önce dünyaya getirilerek oksijen alması sağlanır.

Ancak burada bebeğin plesentadan erken ayrılmasına bağlı olarak yoğun kan kaybı gerçekleşebilmektedir. Ayrıca bebekte plesentadan erken ayrılmaya bağlı olarak çeşitli problemlerle karşı karşıya kalınabilmektedir. Bebek veya annede problemli durumların yaşanabileceği saptanırsa acil bir şekilde sezaryen doğuma geçilir ve doğum hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Doğum Eyleminin İkinci Evresinde Sezaryen Kararı Alınması

Bebeğin Doğum Kanalında Sıkışması

Bebeğin doğumun ikinci evresinde karşılaşacağı engellere karşın doğum kanalında sorunsuz bir şekilde ilerlemesi gerekmektedir. Başının dik değilde yatay bir şekilde doğum kanalına girmesi sonucunda bebeğin anne rahmindeki dikensi bölgeden geçişi zorlaşarak derinde yatay duruşu adı verilen durum meydana gelir ve buna karşın sezaryen ile doğum gerçekleşmesi gerekebilir.

Vakum Uygulamasının Başarısız Olması

Doğumun ikinci evresinde bazı durumlarda bebeğin vakum ile alınması gerekebilmektedir. Ancak bazen vakum ile bebeğin çekilmesi anında çeşitli problemler ile karşı karşıya kalınabilir ve bu gibi durumlarda vakum sorunlarında sezaryen ile doğuma geçiş yapılabilmektedir. Bu durumda sadece bebeğin hayatı değil annenin hayatıda tehlike altına girmektedir ve doğumun sezaryen ile gerçekleşmesi zorunlu bir hale gelmektedir.

Genellikle doğumun bu aşamasından sonra anestezi uygulamaları sırasında çok dikkatli olunması gerekmektedir ve sezaryen doğuma geçiş için gerekli olan tüm ekipmanların hazır olarak bekletilmesi çok önemlidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.