Sezaryen Öncesi Yapılması Gerekenler

02.01.2016
152
Sezaryen Öncesi Yapılması Gerekenler

Sezaryen Doğum Öncesi Evde Ne Gibi Hazırlıklar Yapılmalıdır?

Sezaryen doğum öncesi hem evde hem de hastanede yapılması gereken bazı hazırlıklar mevcuttur. Bu hazırlıkların büyük bir kısmı herhangi bir ameliyatta yapılması gereken hazırlıklarla aynıdır. Ancak sezaryen sonrası bir bebeğin gelmesiyle birlikte ihtiyaçlar farklılık göstermektedir. Bu sebeple yapılması gereken hazırlıklar bebek için de olmalıdır. Sezaryen ameliyatları iki farklı grupta incelemek mümkün olmaktadır;

  • Gebelikte aylar ya da haftalar öncesinden tarihi belirlenmiş olan sezaryen ameliyatlar,
  • Gebelikte hiçbir şekilde belirlenemeyip, her şeyin normal gittiği ancak doğum esnasında doğumun şeklini değiştiren sezaryen ameliyatlar.

Eğer gebelikte doğumun sezaryen ameliyatla olacağı söyleniyorsa bu durumda tüm hazırlıkları yapmak mümkün olmaktadır. Ancak normal doğum esnasında bazı sorunlar sebebiyle doğumun sezaryen ameliyatla sonlandırılması durumunda bu hazırlıkların tamamını yapmış olmak mümkün değildir. Çünkü sezaryen ameliyat kararı doğum esnasında aniden verilmiş olmaktadır.

Sezaryen Doğum Öncesi Evde Yapılması Gereken Hazırlıklar Nelerdir?

  • Sezaryen ameliyattan bir gün önce annenin duş alarak rahatlaması önerilmektedir. Ayrıca operasyonun yapılacağı bölge de bu duş sayesinde saha temiz olabilmektedir.
  • Sezaryen doğuma son 1 hafta kaldıktan sonra operasyon bölgesindeki tüylerin hiçbir şekilde alınmaması gerekir. Ağda, epilatör ya da tıraş bıçağı gibi uygulamaların hiçbir yapılmamalıdır. Çünkü operasyon bölgesindeki tüylerin alınması o bölgede oluşabilecek enfeksiyon riskini arttıran bir etkendir. Gerekli görüldüğü takdirde, sezaryen ameliyatın olacağı gün hastanede tüyler tıraş edilmektedir.
  • Guatr, hipertansiyon, astım, diyabet gibi ilaç kullanmayı gerektiren hastalıklardan birinin olması durumunda bu ilaçların, ameliyat günü mutlaka hastaneye götürülmesi gerekmektedir.
  • Sezaryen ameliyatın olacağı gün hastaneye doğum çantasıyla birlikte gitmek gerekmektedir. Doğum çantasında bulunması gereken tüm malzemeleri doğumdan birkaç ay önce hazırlamış olmakta fayda vardır.
  • Sezaryen ameliyatın olacağı gün hastaneye gitmeden önce doğumla ve varsa hastalıkla ilgili tüm belge ve tahlilleri hastaneye götürmeyi unutmamak gerekir.
  • Sigara ve alkol kullanımı gebelikte tamamen bırakılmış olmalıdır. Özellikle sezaryen ameliyatın olacağı gün kesinlikle kullanmamak gerekir. Doktorun tavsiye ettiği ilaçlar dışında hiçbir ilaç kullanımı da yapılmamalıdır.
  • Kan sulandırıcı özelliği olan ilaçların sezaryen ameliyattan ne kadar süre önce bırakılmış olması gerektiğini doktora danışarak öğrenmek gerekir.

Sezaryen Doğumdan Önce En Son Ne Zaman Yiyecek Tüketmek Gerekir?

Sezaryen ameliyata giren kişinin ortalama 8 saatlik açlıkla girmesi gerekmektedir. Bu durumda sezaryen ameliyat olacak kişinin ameliyattan 8 saat önce yeme – içme işlemini bitirmiş olması gerekmektedir. Bu süre içerisinde herhangi bir şey yememeli ve içmemelidir. Su dahi içmemek gerekir. Eğer operasyon sabah saatlerinde yapılacaksa bu durumda bir önceki akşam hafif bir yemek yenmelidir. Gece 12’den sonra ise hiçbir gıda maddesi tüketilmemelidir. Operasyonun olacağı hafta ağır yiyeceklerden kaçınmak faydalı olacaktır. Meyve tüketimi karında şişlik meydana getirebileceği için son hafta fazla yapılmamalıdır. Bağırsakları ve mideyi bozabilecek yapıdaki gıdalardan uzak durmak gerekir. Eğer sezaryen ameliyat öğleden sonraki bir saatte yapılacaksa bu durumda doktora danıştıktan sonra sabah saatlerinde erkenden az miktar gıda almak mümkün olmaktadır.

Sezaryen Doğum Öncesi Hastanede Yapılması Gereken Hazırlıklar Nelerdir?

  • Sezaryen doğum için hastaneye yatış yapılmasından sonra uygulanması gereken işlemler için anneye ve refakatçisine bilgiler verilerek operasyonla ilgili risklerin yazılı olduğu kağıt imzalatılır. Bu aşamada merak edilen tüm konular doktora danışılmalıdır.
  • Operasyondan önce bağırsakların boşaltılması için lavman uygulanır.
  • Operasyon bölgesindeki tüyler tıraş edilir.
  • Anneye ultrason ve muayene yapılır.
  • Anestezinin şeklini belirlemek için anestezi uzmanı gerekli değerlendirmeleri yapar.
  • Bebeğin kalp atışlarının kontrolü sağlanır.
  • Operasyon için gerekli tahliller yapılır.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.