Sezaryenden Sonra Normal Doğum Yapılabilir Mi?

14.09.2015
141
Sezaryenden Sonra Normal Doğum Yapılabilir Mi?

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Olur Mu?

Ülkemizde sezaryenle doğum yapan anne adaylarının sayısı azımsanamayacak kadar fazladır. Sezaryen doğum oranının en yüksek olduğu hastaneler elbette ki üniversite hastaneleridir. Bunun başlıca nedeni olarak tüp bebek tedavisi gösterilebilir. Uzun yıllar boyunca evlat sahibi olamayan anne ve babalar, üniversite hastanelerinde tüp bebek tedavisiyle anne – baba olurlar ve doğum şekli olarak da sezaryeni tercih ederler. Üniversite hastaneleri haricinde özel hastanelerde de sezaryen doğum, doğal doğuma oranla yüksek sayılmaktadır.

Anne adayları doğum sancısı korkusu, bebeğin sağlığının tehlikeye girme endişesi, doğum zamanını ve yerini planlama gibi nedenlerden dolayı sezaryen doğumu tercih etmektedirler. Ancak unutulmamalıdır ki sezaryen doğum aslında bir doğum şekli değil; ameliyattır. Yani gebeliğin ameliyat vasıtasıyla sonlandırılmasıdır. Bu da annenin ya da bebeğin sağlığının ciddi oranda tehlikeye düştüğü durumlarda tercih edilmelidir. En ufak bir endişede ya da doğum sancısı korkusundan sezaryen doğum tercih etmek, bebeğin dünyaya gelişi açısından da olumsuz bir durum oluşturmaktadır. Çünkü doğal doğum esnasında sancılarla birlikte salgılanan maddeler bebeğin bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir ve bebek, dünyaya savunmasız olarak gelmemektedir. Sezaryen doğumun gerçekten gerekli olduğu durumlarda tercih edilmesi bu anlamda büyük önem taşımaktadır.

Birtakım nedenlerden dolayı sezaryen doğum yapmak durumunda kalan anneler, bir sonraki doğumlarını normal yolla gerçekleştirmek isteyebilirler. Bu durum elbette ki mümkündür. Ancak kişinin fizyolojik ve psikolojik belirtileri bu duruma etki eden en önemli unsurlardır.

Eğer anneye, sezaryen uygulanmış olan doğumunda klasik kesi adı verilen dikey kesi uygulanmışsa, ikinci doğumun normal doğum olma ihtimali düşüktür. Çünkü gebelik sırasında rahmin büyümesi, kasılmaların yaşanması ve gerginlik, bu klasik (dikey) kesinin açılmasına, yırtılmasına neden olabilmektedir. Bu da anne için risk taşımaktadır.

Ancak günümüzde sezaryen doğum için sıkça tercih edilen kesi tipi alt segment yani yatay kesidir. Bu tip kesi uygulanmış kadınların ikinci gebeliklerini normal doğumla sonuçlandırmaları mümkündür ve taşıdığı riskler çok daha düşük orandadır.

Bir önceki doğumunu klasik kesi sezaryen doğumla gerçekleştirmiş olan kadınların, ikinci doğumlarını da sezaryenle sonuçlandırmaları tavsiye edilmektedir.

Eğer kadında büyük oranda pelvis darlığı mevcutsa, kadının tüm gebeliklerini sezaryen doğumla sonuçlandırması tavsiye edilmektedir. Ancak aşırı pelvis darlığı çok az rastlanan bir durumdur.

Sezaryen doğum sayısının artması halinde bazı riskler görülebilmektedir. Bu riskleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Her sezaryen doğum sonrası rahime uygulanan kesi sayısı artmaktadır. Bu da sonraki ikinci, üçüncü gebeliklerde gerilmelere ve yırtılmalara eden olabilmektedir.
  • Her sezaryen sonrası karın içinde oluşan yapışıklıklar artmaktadır. Bu da bir sonraki sezaryende rahime ulaşılmasını zorlaştıran bir etkendir ve komşu organların zarar görmesine neden olabilir.
  • Sezaryen doğum için uygulanan kesi bölgesinde plasenta yerleşmektedir. Bu da sonraki sezaryen doğumlarda doğum kanalını kapatma ihtimali taşımaktadır. Bu da cerrahi işlemin zorlaşmasına ve risk taşımasına sebebiyet verir.

uygulanabilmesi için gerekli görülen koşullar aşağıdadır;

  • Doğum yapacak olan anne adayının sezaryen sonrasında normal doğum yapmak için istekli ve kararlı olması (bu konuda anne adayı asla zorlanmamalı ve bu kararı kendisinin vermesi sağlanmalıdır).
  • Anne adayının normal doğum yapabilmesi için pelvis darlığının normal ölçülerde olması.
  • Anne adayında rahim yırtılması ya da rahim şekli bozukluğu gibi durumlar mevcut değilse.
  • Anne adayının önceden bir veya en çok iki defa yatay kesili sezaryen doğum yapmış olması.

Eğer yukarıdaki koşullar mevcutsa, sezaryen sonrası normal doğum yapmak mümkün olabilmektedir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.