Soğuk Alerjisi (Soğuk Ürtikeri)

26.12.2015
146
Soğuk Alerjisi (Soğuk Ürtikeri)

Soğuk Alerjisi Nedir?

Soğuk alerjisi (soğuk ürtikeri) soğuk olan bir çevreye ya da ortama karşı vücudun geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Soğuk alerjisi beraberinde birtakım fiziksel etkiler ya da solunum bozuklukları da getirebilmektedir. Soğuk havaya karşı geliştirilen bu durum tıbbi müdahaleyi gerektiren bir durumdur. Hastaya bu durumda ilaç tedavisi uygun görülmektedir. Bağışıklık sisteminin sahip olduğu koruyucu mekanizma bazen soğuk havalar tarafından tehdit altında kalabilmektedir. Böyle durumlarda alerjik birtakım semptomları etkinleştiren antikorlar meydana çıkabilir. Kişide soğuk alerjisi varsa bu durum astım gibi bazı solunum problemlerini de beraberinde getirir. Astım belirtilerinin meydana çıkmasında soğuk havaların da etkisi büyüktür.

Soğuk alerjisi bulunan kişi soğuk havaya maruz kaldığında alerjik tepkimeler ortaya çıkar. Ancak bu süreden sonra sıcak bir ortama girmek rahatsızlığın geçmesini sağlamayacağı gibi daha da artmasına neden olur. Bu durum tıpta soğuk ürtikeri (kurdeşen) olarak adlandırılır. Bu duruma neden olan etken vücutta meydana gelen döküntülerdir. Eğer kişi eliyle herhangi bir soğuk maddeyi tutarsa yalnızca elinde görülür. Tüm vücudu soğuk havaya maruz kalırsa ya da soğuk suya girerse bu sefer sorun tüm vücutta kendini gösterir. Soğuk alerjisi olan kişi bu bölgelerde yanma, kaşıntı ve şiddetli ağrılar hisseder. Bunların yanı sıra ciltte şişmeler de ortaya çıkmaktadır. Eğer alerji ilerlemekteyse bu şişlikler hastanın tüm vücuduna yayılır. Bu tip alerjiler nefes almayı dahi engelleyebileceği için ölümcül risk taşırlar. Bu sebeple de mutlaka doktor kontrolünde olmak gerekir.

Soğuk Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Eğer kişi soğuk havaya maruz kamışsa birtakım belirtiler meydana gelmektedir. Bu belirtiler aşağıda sıralandığı gibidir;

  • Ciltte şişkinlik ve kabartı
  • Ciltte kaşıntı
  • Ciltte kızarıklık
  • Kurdeşen

Bu belirtilerin meydana gelmesini sağlayan antikorlar soğuk havayla birlikte etkileşim gösterir. Şiddetli gerçekleşen soğuk alerjilerinin daha büyük belirtileri ortaya çıkar. Bunlar aşağıda sıralandığı gibidir;

  • Şok geçirme
  • Bayılma
  • Ölüm

Yukarıdaki durumlar soğuk alerjisinin çok şiddetli yaşandığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Soğuk alerjisinde kişinin cildinin çeşitli yerlerinde bazı döküntüler ortaya çıkar. Vücut, soğuk havaya karşı bazı sistemik tepkiler gösterir. Bunlar aşağıdaki gibidir;

  • Nefes darlığı
  • Hapşırma
  • Burun tıkanıklığı
  • Gözlerde sulanma
  • Gastrointestinal ülser
  • Karın ağrısı
  • Kan basıncında ciddi oranda düşme
  • Kalp atışlarında meydana gelen hızlanma
  • Kalp atışlarında meydana gelen düzensizlik

Soğuk Alerjisi ve Tedavisi

Eğer kişide soğuk alerjisi durumu tespit edilmişse çoğunlukla ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaç tedavisinin amacı vücudun geliştirdiği alerjik tepkimeleri kontrol altına alabilmektir. Ancak çoğu zaman ilaç tedavisi yetersiz kalabilmektedir. Histaminlerin meydana çıkmasını engellemek için antihistaminler de uygulanabilmektedir.

Soğuk Alerjisi Nasıl Engellenir?

Soğuk alerjisini tetikleyen en önemli faktör soğuk havaya maruz kalmaktır. Bu sebeple soğuk alerjisi olduğu tespit edilen kişilerin yapması gereken ilk şey soğuktan korunmaktır. Bunun için nemlendirici krem kullanımına özen göstermek gerekir. Cildin birçok yerini kapatarak da soğuk havadan korunmak mümkün olmaktadır. Özellikle boyun, yanak gibi hassas bölgelerin bir atkı yardımıyla kapatılması soğuktan korunmak için etkili olacaktır. Soğuk havalarda kalın kıyafetler giymeye, eldiven ve bere ya da eşarp kullanmaya dikkat etmek gerekir. Soğuk havalarda mümkünse dışarıda daha az vakit geçirmeye özen göstermek gerekir. Vücut sıcaklığının ani düşüşlerine engel olmak için sıcak banyo yapmaya özen gösterilmelidir.

Vücudun sıcaklığı düştüğü zaman vücut otomatik olarak birtakım reaksiyonlar gösterir. Bu da soğuk alerjisini tetikleyen bir durumdur. Bu durumun yaşanmaması için çok sıcak ortamda bulunurken aniden çok soğuk bir ortama girmemeye özen göstermek gerekir. Aksi takdirde vücut ani hava değişimine karşı reaksiyon gösterecektir. Bu da soğuk alerjisini tetikleyen bir durum olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.