Stresle Başa Çıkma Yolları

12.08.2015
113
Stresle Başa Çıkma Yolları

Stresi Yenmenin Yolları

Aşırı derecede olmadığı takdirde stres insanların daha üretken olmasını sağlar. Ancak stres aşırı olduğunda, yaşamı olumsuz şekilde etkilemeye başlıyor. Nedensiz baş ağrıları, uykusuzluk, karın ağrısı, isteksizlik, iştahsızlık, halsizlik, alkol ve sigaraya yönelim gibi farklı belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor. Yaşamın her anı stresin oluşmasına zemin hazırlayabilir. İş yaşamı, borçlar, trafik, kalabalık gibi etkenler kişileri olumsuz etkiler, stresin artmasına neden olur. Modern yaşamın en fazla görülen sıkıntısı yoğun stres ortamıdır. İnsanları yoran, bunaltan, arttıkça başa çıkılamaz bir hale gelen stres toplumsal sorunlardan biri haline gelmiştir. Stres vücudun iç ve dış uyaranlara karşı meydana getirdiği bir tepkidir. Hem nedenleri psikolojik ve fizyolojik olabilir, hem de sonuçları bu şekilde gerçekleşebilir.

Stresle Başa Çıkmak İçin

İlk olarak stresin doğal ve engellenemez olduğunun kabul edilmesi gerekir. Bu şekilde vücudun gelen uyarılara vereceği tepki azaltılabilir.

Stres kaynağı olan etkenlerin neler olduğu belirlenmelidir. Bu tespit sayesinde stresten uzak kalınabilir. Eğer buna sebep olarak trafik yoğunluğu belirlenmişse, bundan uzak kalmak stresi aşmanın önemli bir adımı sayılır. Bunun gibi stres yaratan etkenlerden kaçınılması gerekir.

İnsanların bu kadar yoğun bir yaşamın içinde kendilerine zaman ayırması gerekir. Rahatlamalarını sağlayacak bu vaktin altın değerinde olduğunu herkes bilmelidir.

Stres nedeniyle oluşan psikolojik ve fizyolojik sonuçlara uygun zamanda müdahale edilmeli ve tedavi yolları aranmalıdır. Stresin bir yaşam gerçeği olduğun bilinmeli ve bunun yok edilmesinin mümkün olmadığı kabul edilmelidir. Önemli olan stresle yaşamanın öğrenilmesidir. Yani stres yok edilmez, ancak etkileri en aza indirilebilir.

Stresi Yenmek İçin Alınabilecek Önlemler

Stresi görmezden gelmek, inkâr etmek, hissettiklerimizi içimize gömmek istemek, etrafımızdaki kişileri bununla suçlamak stresi ortadan kaldırmaz. Bunun sağlanması için kendimizce basit tedbirler alabiliriz. Vücudu uyaran iç ve dış etkenlerin üzerimizdeki olumsuz etkilerini azaltarak, stresi yenebiliriz.

Harcamaları kontrol altına almak yani gereksiz harcamaları önlemek gerekir

Kendi ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi belirleyerek, buna uygun bir yaşam düzeni sağlamak

Dengeli ve düzenli bir beslenme oluşturulmalıdır. Stresi yenmek için düzenli yemek zamanları olmalıdır.

Fazla kilolardan kurtulmak, kilonun kabul edilebilir seviyelerde olmasını sağlamak gerekir. Bu konuda gerekirse bir diyetisyenden yardım alınabilir. Bu durum gereğinden fazla zayıf olanlar içinde geçerlidir.

Her gün uzmanların önerdiği şekilde 2-2,5 litre suyu içmelisiniz. Bu vücudunuzun dengede olmasını sağlayacaktır.

Düzenli şekilde egzersiz yapılması gerekir. Bunu haftalık bir düzene oturtarak, stresi üzerinizden atabilirsiniz.

Düzenli bir uyku düzeninin oluşturulması gerekir. İnsanlar aynı saatte uyuduklarında, aynı saatte kaktıklarında, her işi zamanında yaptıklarını görecekler. Bu şekilde stres yaşamadan yaşamınıza devam edeceksiniz.

Hayır demeyi öğrenmelisiniz. Günlük yaşamda istenmeyen şeylere karşı hayır diyebilmek, oldukça önemlidir. Bunun etkileri sayesinde vücudunuz rahatlayacaktır. Aksi halde keşke hayır deseydim, buna hayır demeliydim diyerek kendinizi üzeceksiniz. Bu yüzden size uymuyorsa, her şeye hayır diyebilmelisiniz.

Günlük yaşamda gerek okul, gerek iş derken bir bakıyorsunuz kendinize yeterince vakit ayırmamışsınız. Bu nedenle stresi yaşamınıza kendiniz sokmuş oluyorsunuz. Buradaki en önemli etken kendinize vakit ayırmanızdır. Müzik dinleyin, dışarıya dolaşmaya çıkın, kitap okuyun, kısacası sevdiğiniz şeyleri yapmaya çalışın.

Herhangi bir konuda karar vermeniz gerektiğinde, kendinize biraz zaman tanımalısınız. Bu şekilde daha sağlıklı kararlar verebilir, daha sonradan kararınız yüzünden stres yaşamamış olursunuz.

Bu önlem belki de stresle başa çıkmanız için en önemli etkendir. Hatalarınızı kabul etmek. Evet, herkes hata yapabilir, önemli olan bunu kabul etmek ve bu yüzden stres yaşamamaktır. Yapılan hatalar dünyanın sonu değil, bu sadece kendinizi üzmenize strese girmenize neden olur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.