Tansiyon Düşüklüğü (Hipotansiyon)

17.12.2015
282
Tansiyon Düşüklüğü (Hipotansiyon)

Tansiyon, vücuttaki kanın basıncıdır. Kalp, kasılarak belli miktardaki kanın atardamarlara pompalanmasını sağlar. Bu esnada kan basıncının en yüksek seviyede olduğu bilinmektedir. Bu duruma büyük tansiyon adı verilir. Kalbin iki kasılma arasındaki sürede ise kan basıncının en düşük seviyeye indiği bilinmektedir. Buna ise küçük tansiyon adı verilir. Nabız basıncı ise, küçük tansiyon ile büyük tansiyon arasında bulunan farktır.

Tansiyon, kişinin bünyesine, yaşına, o an içerisinde bulunduğu ruh haline ve sağlık durumuna göre çeşitli farklılıklar gösterebilir. Nabız değerlerinin normal olarak kabul edildiği seviyenin altına düşmesi durumunda tansiyon düşüklüğü, (düşük tansiyon, tansiyon düşmesi) olayı yaşanır. İlerleyen yaşla birlikte tansiyonun bir miktar yükselmesi de normal kabul edilmektedir.

Tansiyon düşmesi, büyük tansiyon değerinin 11’in altındaki bir seviyeye düşmesiyle tespit edilir. Bu durum tıp literatüründe hipotansiyon olarak adlandırılır. Ancak henüz uykudan yeni uyanmış birinin tansiyonunun düşük olma ihtimali yüksektir ve bu gibi durumlar göz önünde bulundurularak bir tespit yapılmalıdır. Bu tip durumlarda büyük tansiyon değerinin 11’in altına inmesi beklenen bir durumdur. Eğer ki 11 değerinin çok daha altında bir değer söz konusu ise acilen önlem almak gerekmektedir.

Tansiyon Düşmesinin Nedenleri Nelerdir?

Tansiyon, bazı durumlarda 11 değerinin altına düşebilmektedir. Bu durumlar fiziksel sağlığa, ruhsal sağlığa, yaşa, bünyeye göre farklılıklar gösterebilir. Tansiyon düşmesine neden olan faktörler aşağıda belirtildiği gibidir;

  • Ateşli hastalıkların yaşanması durumunda,
  • Büyük bir kanama yaşanmasından sonra,
  • Herhangi bir hastalık sonra yaşanan iyileşme dönemi sırasında,
  • İç salgı bezinde meydana gelen bozukluklarda,
  • Bazı kadınlarda adet döneminde,
  • Sıcak aylarda fazla yaşanan ter kaybı sonrasında,
  • Sinirli ve asabi ruh haline sahip kişilerde,

tansiyon düşmesi durumları görülebilir. Tansiyon düşmesi eğer sürekli yaşanıyorsa bu durum ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu yüzden sürekli tansiyon düşmesi yaşayan bir kişinin hastalık tanısı ve tedavi uygulaması için vakit kaybetmeden doktora görünmesi gerekmektedir.

Tansiyon Düşmesinin Belirtileri Nelerdir?

Tansiyon düşmesi birtakım belirtileri de beraberinde getirmektedir. Bu belirtiler aşağıda sıralandığı gibidir;

  • Gözlerde kararma,
  • Baş dönmesi,
  • Halsizlik durumu,
  • Kalpte çarpıntı olması,
  • Sürekli uyku hali,
  • Yorgunluk,
  • Görme bozuklukları.

Bu belirtiler tansiyon düşmesi olabileceği anlamına gelmektedir. Bunların yanı sıra doğru ölçüm yapan bir tansiyon aleti ile tansiyonu ölçmek çok daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Aksi takdirde tansiyon aleti kullanmadan fikir yürüterek tansiyon düşmesi olduğunu söylemek, o an için uygulanacak tedavi yönteminin olumsuz sonuçlar oluşturmasına neden olabilir.

Tansiyon Düşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Tansiyon düşmesi olup olmadığı anlamak için öncelikle doğru ölçüm yapan tansiyon aletiyle ölçüm yapmak gerekir. Alınan değerlere göre kişide geçici bir (kronik olmayan) tansiyon düşmesi durumu mevcutsa çözüm olarak tuzlu ayran içilmesi doğru olacaktır.

Tansiyon düşmesi, çoğu zaman kan şekerinin düşmesiyle karıştırılır. Eğer kişinin şikayetleri kan şekerinin düştüğü yönündeyse bu durumda tuzlu ayran yerine bal şerbeti içilmesi daha doğru olacaktır. Ancak tanının doğru konulması oldukça önemlidir. Yanlış tanı, yanlış tedavi yöntemine yönlendirme yapacağı için büyük sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Eğer kişide kronik bir tansiyon düşmesi rahatsızlığı varsa mutlaka doktora giderek gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Gebelikte Tansiyon Düşmesi

Gebelikte tansiyon düşmesi bitkinlik, sersemlik, halsizlik, baş dönmesi, yorgunluk ve göz kararması gibi şikayetleri beraberinde getirir. Özellikle hamileliğin ilk aylarında yaşanan mide bulantıları ve kusmalar bir süre sonra tansiyon düşmesi durumunu tetikler. Böyle bir durumda hastaya serum takviyesi uygulanmalıdır. Hamile hasta, tansiyon düşmesinde kendisi herhangi bir tedavi uygulamadan acilen doktora gitmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.