Tüp Bebek Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.08.2018
127
Tüp Bebek Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Tüp bebek doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlerin, gebelik şansını artırmak amacı uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Tıptaki tanı mı ile kadın ve erkekten alınan yumurta ve sperm hücrelerini  laboratuvarda aşı ile döllendirilerek annenin rahmine  yerleştirme işlemidir. İlk tüp bebek tedavisi 1978 yılında İngiltere’de gerçekleştirilmiş olup, Türkiye’de de 1989 ‘da Ege üniversitesinde ilk tüp bebek doğumu yapılmıştır. Şimdilerde ise çok sayıda ki çift tüp bebek yöntem il bebek sahibi olmaktadır.

Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri

Tüp bebek yöntemi

ve tedavisi; yumurtaların uyarılması, yumurtaların toplanması, döllenme aşaması, embriyo transferi ve gebelik testi gibi 5 ayrı aşamadan geçen bir tedavi yöntemidir. Bu 5 aşama sonrasında tüp bebek tedavi tamamlamaktadır. Tedavi aşamanın sayısı ve adları merkezlerde farklı terimler ile ifade edişe de uygulanan yöntemler ve işlemleri hemen hemen aynıdır. Çiftler en az bir yıl boyunca korumasız cinsel ilişkiye girmeleri neticesine bebek sahibi olmayan çiftler tüp bebek tedavisine uygun olarak görülmektedir. Tüp bebek tedavisine uygun görülen çiftlere kısırlık teşhisi konulduktan sonra uygun ilca prosedürleri belirlenmektedir. Oldukça önemli bir aşamama olan bu aşamada çiftin özelliklerine ve kısırlık sorununa göre belirlenen tedavi yöntemi başarı şansını 0 etkilemektedir. Tedaviye uygun görülen anne adet döneminin ikinci ya da üçüncü günü tedaviye başlatılır.

Tüp bebek Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de bir takım riskler mevcuttur. Bu yüzden çiftlerin tedaviye başlamadan önce bu riskleri göze almaları gerekmektedir. Tedavi aşamasında anneden alınan yumurtalar ile babadan alına spermlerin laboratuvar ortamında döllendirilerek anne rahmine yerleştirilesi aşamasında uygulanan işlem ve ilaçlardan doğabilecek yan etkiler çok nadir bir şekilde görülür.  Bu yan etkiler genel olarak şu şekildedir;

Tüp bebek Tedavisinde İlaçların Verdiği Yan Etkiler

Tedavide yumurtaları bir veya birden fazla yumurta üretmesini sağlayan uyarıcı ilaçlar uygulanmaktadır. Bu ilcaların risk faktörleri İse anne adayının ruh halinde değişiklikler gösterebileceği gibi, annede karın ağrısı, kusma ishal, mide bulantısı ve alerjik reaksiyonlar görülebilir. Enjeksiyon uygulanmasından dolayı akıtma uygulanan bölgede morarma ya da ağrı ve avaryan hiperstimülasyon tarzında yan etkiler görülebilir.

Tüp bebek tedavisinde başarılı olma şansı işe yaşa göre farklılık göstermektedir. 30 yaşın altındaki çiftlerde  % 60, 35 yaş ve üstü çiftlerde % 40 ve 40 yaş üstü çiftlerde ise ‘e kadar düşebiliyor. Bu oranlar sadece tüp bebek tedavisini ilk kez ve ilk kez deneyenler için geçerlidir. Tedaviyi 4 defa yaptıranlarda ise tedavi başarı oranı % 90 ‘a kadar çıkabilmektedir.  Tedavi sırasında çiftleri sakin ve sabırlı olması olumlu sonuca ulaştırabiliyor. Çünkü bu tedavi yönteminin birden fazla uygulanması gerekebilir. Her denem süreci 15 gün sürebileceğinden dolayı çiftlerin yılmadan tedaviye devam etmeleri başarıdaki en önemli faktördür.

Daha fazla bilgiye http://tupbebek1.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.