Tüp Bebek Tedavisi

07.07.2015
125
Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek, baba adayından alınan sperm ve anne adayından alınan yumurta hücresinin yapay üreme ortamlarında birleştirilerek embriyo oluşturulması ve oluşan embriyonun olgunlaşmasından sonra anne rahmine yerleştirilerek gebelik sürecinin başlatılarak takibinin yapılması olarak adlandırılabilmektedir.

Tüp bebek tedavisi daha önce bir yıl süreyle düzenli olarak cinsel ilişki yaşamış olmasına rağmen gebelik durumu oluşmayan çiftlere uygulanan işlemlerdir. Daha önce bir yıl süreyle düzenli olarak ilişkiye giren çiftlere konulan kısırlık teşhisinin tedavisinde kullanılan en teknolojik sistem olarak kayıtlarda yer tutan tüp bebek uygulamaları, kısırlık derecesine göre `- 85 başarı sağlamaktadır. Diğer kısırlık tedavilerine göre daha zahmetsiz ve sağlıklı üreme yöntemi olarak adlandırılabilecek tüp bebek uygulamaları son yıllarda teknolojideki gelişmelerden de en verimli şekilde faydalanarak gebeliğin devamı için önemli adımlar atılmasına sebep olmuştur.

Tüp bebek tedavisi anne adayından alınan yumurta ve baba adayından alınan spermin vücut dışında özel bir ortamda buluşturulmasıyla, döllenmeyi sağlayan bir yöntemdir. Diğer yardımcı üreme yöntemlerine göre, çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan, ilerleyen teknolojisiyle en başarılı üreme yöntemi olarak kabul edilmektedir. Yeni gelişmelerle, tüp bebek tedavileri çiftlere daha konforlu ve başarılı şekilde uygulanmaktadır.

Kısırlık denilince akla ilk gelen sperm sayısının yeterli olmaması, yumurtalık kanallarından bir veya ikisinin de tıkalı olması gibi birçok durumda gebeliğin oluşturulmasını sağlayan tüp bebek yöntemi son yıllarda ülkemizde de sıklıkla uygulanmaktadır.

Kimler Tüp Bebek Yönteminden Yararlanabilir?

Tüp bebek tedavi yöntemi, bebek sahibi olamayan hemen her çiftte uygulanabilmektedir. Tedavi uygulanacak çiftlerin daha önce diğer yardımcı gebelik yöntemlerini kullanmamaları tüp bebek tedavisinden alınacak olumlu sonuçlar açısından oldukça faydalıdır. Bunun yanında laboratuvar ortamında sperm ve yumurtaların birleştirilmesi için uygun sperm ve yumurta sayısına ulaşılabilmesi gerekmektedir. Eğer çiftlerden uygun sperm ve yumurta elde edilemiyorsa tüp bebek tedavisi kapsamında öncelikle bu sorunların ortadan kaldırılmasına çalışılacaktır.

Tüp Bebek Tedavisine Başvurduktan Sonra Tedavi Nasıl İlerler?

Tüp bebek tedavisi öncesinde çiftlerde genel olarak yumurta ve sperm olgunlukları, sayı bakımından yeterlilikleri gibi onlarca konu üzerinde testler yapılır ve sonrasında kadının yumurtalıklarının ilaçla veya doğal yoldan uyarılması ve yumurtaların olgunlaşması süreci beklenir. Bu süreç içerisinde anne adayı doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamalı, beslenmesine dikkat etmelidir. Normal şartlarda kadınlarda her regl döneminde bir yumurtanın  çatladığı bilinmektedir. Bundan dolayı bu yumurta sayısının sperm ile döllenme ihtimali daha düşük olacağından yumurta çatlatma iğneleriyle yumurtaların elde edilebilenlerinin hepsi olgunlaşır ve döllenmenin gerçekleşmesi beklenir. Elde edilen yumurtalardan olgunlaşanların laboratuvar ortamında sperm ile birleştirilmesi ve sonrasında elde edilen döllenmiş yumurtaların embriyo oluşturulması da beklendikten sonra oluşan embriyonun rahim duvarına yapıştırılması, gebeliğin ilk adımının oluşturulmasından sonra sağlıklı bir gebelik döneminin yaşanması için beklenmesi kalmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıya Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde öncelikle dikkat edilmesi gereken şey; kısırlık durumundan dolayı daha önce olmuş ise muayenelerin varlığından uzmanın haberdar edilmesi, kullanılan ilaçlar ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verilmesidir. Bu durum, tüp bebek tedavisinin salahiyeti açısından oldukça önemlidir. Genetik yapıda mevcut olan sorunların da tüp bebek tedavisi öncesi doktor ile paylaşılması, ailede mevcut kronik hastalıkların varlığı ile ilgili eksiksiz ve doğru bilgi verilmesi gerekmektedir. Bunun yanında rahim yapısının gebeliği kabul etmeye uygun olmayan bir yapıda olması tedavide başarıyı doğrudan etkileyecek faktörlerdendir. Rahimde meydana gelmiş olan sorunlar, embriyonun gelişiminin sağlanamaması ve tüp bebekle yerleştirilen embriyonun rahim duvarında yer tutamamasına sebep olacağından tedavide başarı sağlanamayacaktır. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.