Vajinal Mantar Enfeksiyonu

18.11.2015
124
Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Vajinal mantar hastalığı kadınların pek çoğunda görülen yaygın bir enfeksiyon hastalığıdır. Vajinal mantar ve vajinal enfeksiyonlara neden olan en sık karşılaşına hücre, Candida albicans adındaki bir maya hücresidir. Vajinal mantar çoğunlukla bir yerden bulaşma sonucu ortaya çıkmaz. Kişinin kendi vajinal florasında var olan mantar hücrelerinin birçok farklı nedenden dolayı çoğalarak aktif hale gelmesi sonucu vajinal mantar görülmektedir. Eğer kişinin vücut direnci herhangi bir hastalık sonucu ya da strese bağlı olarak düşüş göstermişse bu durumda vajinal mantarların çoğalma ihtimali de artmaktadır.

Vajinayı zararlı bakteri ve mikroorganizmalardan koruma amaçlı var olan laktobasil adındaki süt basilleri herhangi bir sebeple azalma gösterdiklerinde bölgenin koruma düzeyi düşüş göstereceği için vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonunun cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığı henüz araştırma konusudur ve her iki karşıt görüşü savunan uzmanlar da mevcuttur.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Vajinanın temizliğini ve korunmasını sağlayan vajen salgıları normal şartlarda kokusuz salgılardır. Bu salgılar herhangi bir kaşınmaya da sebebiyet vermez. Doğum kontrol hapı kullanan ve hamile olan kadınların dışındakilerin vajen salgıları bol miktarda olmaz. Özellikle gece vakti artan ve rahatsızlık verecek kadar aşırı olan kaşıntılar vajinal mantar ve enfeksiyonların en belirgin özelliklerinden biridir. Bu kaşınma sıcak ortamda artış göstermektedir ve bir süre sonra deride tahriş ve kanamaya neden olabilir. Eğer deride kaşıma sebebiyle çatlaklar meydana gelmişse bu çatlaklardan bakteri ve virüs girmesi olasıdır. Bu da ikinci bir hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bununla birlikte dış genital bölgede yanma hissi de görülmektedir. Özellikle idrar değen bölgede yanma hissi artış gösterir.

Vajinal mantar enfeksiyonları, idrarda koku ve yanma gibi belirtiler de gösterebilir. İdrar kokmasının 10 sebebi başlıklı yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.

Ağrı ve yanma hissi cinsel ilişkide de kendini göstermektedir. Vajinal mantar ve enfeksiyon hastalıklarının çoğunda vajen salgılarında koku görülmez. Ancak eğer kokulu bir salgı mevcutsa bu durumda farklı bir enfeksiyon hastalığının da olabileceğinden şüphelenir. Tüm bunların yanı sıra bu durum bazen sadece psikolojik olarak gelişim göstermektedir. Vajinal mantar ve enfeksiyonların tanısında muayene gereklidir. Yapılan vajinal muayene sonrası hastalığın tanısı ve teşhisi hakkında kesin bir bilgi söylemek mümkün olmaktadır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?

Şeker hastalığı vajinal mantara neden olan bir faktördür. Eğer kan şekeri düzeyi belli bir düzende seyretmiyorsa bu durumda vajen salgılarının şeker seviyelerinde artış görülmektedir. Bu da mantar hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Bazı antibiyotikler de vajen pH seviyesini bozarak bölgenin virüs, bakteri ve mikroorganizmalara karşı korunmasını engeller. Hamilelikte vajinal mantara neden olan faktörlerden biridir. Bunun nedeni hamileliğin son 3 aylık döneminde vajen pH dengesinin değişiklik göstermesi ve bölgeyi doğuma hazırlaması sonucunda vajen florasının değişiklik göstermesidir. Progesteron ve östrojen hormonu ihtiva eden ilaçların kullanımı da vajinal mantar enfeksiyonuna neden olmaktadır. Naylon ve sentetik iç çamaşırları vajen bölgesindeki nemi artırdığı için vajinal mantara neden olmaktadır. Şişmanlık ve aşırı şekerli gıdaların tüketimi de kandaki şeker oranını artırdığı için vajinal mantar enfeksiyonuna sebebiyet vermektedir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

İlk olarak yapılması gereken şey genital mantar enfeksiyonuna neden olan faktörü teşhis etmektir. Enfeksiyona sebep olan faktör ya da faktörlerin belirlenmesinden sonra bunları ortadan kaldırmak gerekmektedir. Kullanılan sentetik iç çamaşırları yerine 0 pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Vajen bölgesinin nemli ve terli olmamasına özen gösterilmelidir. Bunun dışında uzman doktorun tavsiye edeceği ilaçlar uygun bir şekilde kullanılmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.